Válka Hamás-Izrael: Valné shromáždění OSN odhlasovalo výzvu k okamžitému humanitárnímu příměří v Gaze

27. 10. 2023

čas čtení 21 minut
 
- Hamas požaduje, aby Izrael výměnou za rukojmí propustil všechny palestinské vězně

Ozbrojené křídlo Hamásu oznámilo, že je připraveno propustit rukojmí zajaté během útoků ze 7. října výměnou za všechny palestinské vězně, kteří jsou v současné době drženi v izraelských věznicích.

"Cenou za velký počet nepřátelských rukojmích v našich rukou je vyprázdnění všech věznic od palestinských vězňů," uvedl mluvčí brigád Ezzedine al-Qassam Abu Obeida v prohlášení, které odvysílala Hamásem provozovaná televizní stanice Al-Aksá, informuje agentura France-Presse.

"Pokud chce nepřítel uzavřít tento soubor zadržených najednou, jsme na to připraveni. Pokud to chce udělat postupně, jsme připraveni i na to," dodal.

- Hamás uvedl, že se snaží najít osm rusko-izraelských občanů s dvojím občanstvím, kteří jsou mezi téměř 230 rukojmími zajatými během útoků proti Izraeli 7. října.

"Z ruské strany jsme prostřednictvím ministerstva zahraničí obdrželi seznam občanů, kteří mají dvojí občanství," uvedl vysoký představitel Hamásu Moussa Abu Marzook, informovala agentura RIA Novosti.

"Hledáme tyto lidi.... Je to těžké, ale hledáme. A až je najdeme, propustíme je... Tomuto seznamu věnujeme velkou pozornost a budeme ho pečlivě zpracovávat, protože Rusko považujeme za blízkého přítele," dodal.

"Pokud jde o mírumilovné občany, kteří byli uneseni a kteří jsou nyní v Gaze, jednáme s nimi jako s hosty," tvrdil abú Marzúk, který ve čtvrtek přijel do Ruska na jednání o rukojmích. "Osvobodíme je, jakmile k tomu budou podmínky," řekl s odkazem na rusko-izraelské představitele.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov potvrdil, že Hamás předal seznam s osmi jmény.

"Slíbili, že budou reagovat, pomohou, najdou je a přijmou všechna nezbytná opatření k osvobození Rusů," citovala Bogdanova agentura TASS.

Marzúk ruským médiím řekl, že v mezinárodních rozhovorech o osvobození rukojmích nedošlo k žádnému pokroku.

- U izraelského ministerstva obrany v Tel Avivu se sešla skupina protestujících na protiválečném shromáždění.

Několik osob drželo v rukou nápisy: "Příměří. Okamžitě je přiveďte zpět!" Na dalších cedulích stálo: "Izraelci pro příměří hned teď" a "Válka nemá vítěze".


- Egyptské ministerstvo zahraničí uvedlo, že "izraelské překážky" včetně kontrolních postupů u nákladních automobilů brání dodávkám pomoci do Gazy přes hraniční přechod Rafáh.

"Kamiony musí být kontrolovány na izraelském přechodu Nitzana, než se vydají na přechod Rafáh na cestu, která trvá 100 km, než skutečně vstoupí na přechod Rafáh, což způsobuje překážky, které značně zdržují příjezd pomoci," uvedl mluvčí ministerstva v prohlášení, píše agentura Reuters.

Před konfliktem projíždělo do Gazy přibližně 500 kamionů s humanitární pomocí. Po útocích Hamásu na Izrael ze 7. října a následném izraelském bombardování Gazy však v průměru vjíždí pouze 12 kamionů denně, uvedl v pátek Guterres, píše agentura Reuters.

- Izraelské obranné síly a domácí bezpečnostní agentura Šin Bet zveřejnily záběry z výslechu dvou podle nich zajatých členů militantní islamistické skupiny Hamás, kteří se podle nich podíleli na masakru 7. října v jižním Izraeli.

Jeden z nich zřejmě potvrdil, že Hamás využívá k úkrytu suterén nemocnice Al Šífa ve městě Gaza. "V Šífě je sklepní patro. Velké místo, kde se schovávají," řekl jeden z mužů, který byl popsán jako člen elitní jednotky Hamásu.

Izraelská armáda sice v pátek večer zveřejnila grafiku, která měla ukazovat složitý podzemní systém pod nemocnicí, ale při výslechu - který postrádal více podrobností - se hovořilo spíše o sklepě.

Zveřejnění záběrů přišlo den poté, co mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari obvinil Hamás, že má pod nemocnicí, největší v pásmu Gazy, svou hlavní operační základnu.

Ačkoli není možné ověřit přesné údaje, které izraelská armáda  poskytla, včetně přítomnosti podzemních velitelských center, existují důkazy, že Hamás v minulosti využíval krytí, které mu poskytovaly civilní objekty, včetně nemocnic.

Je však také zřejmé, že jak během konfliktu v roce 2014, tak během současné války fungovaly a fungují hlavní budovy nemocničního komplexu Al Šífa především jako civilní zdravotnické zařízení, což z těchto budov činí chráněné civilní místo.


- Spojené arabské emiráty v sobotu požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby se sešla "co nejdříve" poté, co Izrael přerušil komunikaci v celé Gaze a rozšířil svou pozemní operaci.


Patnáctičlenná rada by se mohla sejít již v neděli, uvedli diplomaté, a SAE požádaly, aby je informoval šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths a Philippe Lazzarini, šéf UNRWA, agentury OSN poskytující pomoc Palestincům, uvedla agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu promluvil na tiskové konferenci v Tel Avivu.

"Toto je druhá fáze války," řekl. "Naše výzvy jsou velmi jasné - zničit vojenské a vládní schopnosti Hamásu a vrátit oběti domů,".


IDF znovu vydaly varování pro civilisty, aby se evakuovali ze severu Gazy uprostřed "intenzivních bojů


Izraelské obranné síly vydaly "naléhavou zprávu pro obyvatele Gazy", která vyzývá civilisty ze severu Gazy, aby se dočasně přesunuli na jih.


"Přesun zpět do severní Gazy bude možný po ukončení intenzivních bojů," uvedl mluvčí IDF ve videozprávě.



Izraelská armáda znovu vyzývá civilisty k evakuaci ze severu Gazy uprostřed "intenzivních bojů"

Izraelské obranné síly vydaly "naléhavou zprávu pro obyvatele Gazy", ve které vyzývají civilisty ze severu Gazy, aby se dočasně přesunuli na jih.

"Přesun zpět do severní Gazy bude možný, jakmile skončí intenzivní boje," uvedl mluvčí IDF ve videozprávě.

-Turecký prezident Tayyip Erdogan na mohutném propalestinském shromáždění v Istanbulu prohlásil, že Izrael je okupant, a zopakoval své stanovisko o tom, že Hamás není teroristická organizace.

"Opakuji, že Hamás není teroristickou organizací. Izrael to velmi urazilo. (...) Izrael je okupant, Erdogan mluví jasně, protože Turecko vám nezůstává nic dlužno," řekl stovkám tisíc příznivců.


- Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v sobotu varoval, že při pokračování pozemní operace Izraele v Gaze mohou zemřít další tisíce civilistů.

"Vzhledem ke způsobu, jakým byly dosud vedeny vojenské operace, v kontextu 56 let trvající okupace, vyvolávám obavy z možných katastrofických důsledků rozsáhlých pozemních operací v Gaze a z možnosti, že zemřou další tisíce civilistů," uvedl Turk.

"V Gaze není žádné bezpečné místo a neexistuje žádná cesta ven. Mám velké obavy o své kolegy, stejně jako o všechny civilisty v Gaze."

- Zpravodaj Al-Džazíry se vrátil do práce jen několik dní poté, co při izraelském náletu v Gaze zahynula celá jeho nejbližší rodina.


Manželka, syn, dcera a vnuk Waela al-Dahdouha zahynuli při úterním útoku. Po izraelském varování z 13. října se přestěhovali do domu v táboře Nuseirat v centrální části Gazy.

Dahdouh uvedl, že jako šéf kanceláře Al-Džazíry v Gaze považoval za svou povinnost vrátit se co nejdříve do práce.

"Cítil jsem, že je mou povinností, navzdory bolesti a otevřené ráně, vrátit se před kameru a co nejdříve s vámi komunikovat na sociálních sítích.

- V přímém přenosu satelitní televize z Gazy v sobotu ráno popsal zpravodaj Al-Džazíry přerušení internetového a telefonního spojení jako "katastrofální" pro záchranné práce po noci, kdy Izrael těžce bombardoval.

Palestinci, kteří se nemohli dovolat záchranné službě, převáželi mrtvé a zraněné do nemocnice vlastními auty, citovala zpravodaje agentura Reuters.

<br>

"Gaza je v současné době bez proudu," uvedla společnost Paltel, největší poskytovatel telekomunikačních služeb v Gaze.

- Izraelská letadla zasáhla 150 "podzemních cílů" v Gaze,  sděluje izraelská armáda

Izraelské stíhačky během intenzivní noci zasáhly 150 "podzemních cílů" v severní části Gazy, uvedla v sobotu armáda.

Zpravodajové v pásmu Gazy a v jižním Izraeli uvedli, že ostřelování a nálety pokračovaly i v sobotu, i když byly méně intenzivní než v noci.

V samostatném prohlášení izraelská armáda uvedla, že při jednom náletu byl zabit velitel leteckých útoků Hamásu Asem Abu Rakaba, který podle ní hrál klíčovou roli při útocích ze 7. října, jež odstartovaly současnou válku.

Vzhledem k tomu, že v Gaze byl od pátečního večera téměř úplně přerušen internet a mobilní služby, byly informace o situaci v pobřežním pásmu s 2,3 miliony obyvatel ovládaném Hamásem kusé. Záběry z kamerových stanovišť médií sousedících s Gazou v Izraeli i Egyptě však ukazovaly noc nekonečných leteckých úderů a dělostřelectva, které zbarvily noční oblohu do oranžova.

- WHO ve svém novém prohlášení konstatuje: "Během noci, kdy probíhalo intenzivní bombardování a pozemní nájezdy v Gaze a kdy stále pokračují nepřátelské akce, byli zdravotničtí pracovníci, pacienti a civilisté vystaveni úplnému výpadku komunikace a elektrického proudu.

"WHO opakuje své výzvy k okamžitému humanitárnímu příměří a připomíná všem stranám konfliktu, aby přijaly veškerá opatření na ochranu civilního obyvatelstva a civilní infrastruktury. To se týká zdravotnických pracovníků, pacientů, zdravotnických zařízení a ambulancí a civilistů, kteří se v těchto zařízeních ukrývají. Je třeba přijmout aktivní opatření, aby nedošlo k jejich poškození, a zajistit bezpečný průchod pro přesun zoufale potřebných zdravotnických potřeb, paliva, vody a potravin do Gazy a přes její území.

"Zprávy o bombardování v blízkosti nemocnic  jsou vážně znepokojivé. Světová zdravotnická organizace opakuje, že není možné evakuovat pacienty bez ohrožení jejich životů. Nemocnice v celé Gaze již nyní pracují na maximální kapacitu kvůli zraněním, která utrpěly během týdnů neustálého bombardování, a nejsou schopny absorbovat dramatický nárůst počtu pacientů, přičemž ukrývají tisíce civilistů.

"Zdravotníci, kteří zůstali po boku svých pacientů, se potýkají s ubývajícími zásobami, nemají kam umístit nové pacienty a nemají prostředky, jak pacientům ulevit od bolesti. Každou hodinu přibývají další zranění. Ale sanitky se k nim v komunikačním výpadku nemohou dostat. Márnice jsou plné. Více než polovinu mrtvých tvoří ženy a děti."

WHO uvedla, že se svým personálem v Gaze nemůže komunikovat, stejně jako další agentury. Kromě toho se snaží shromáždit informace o celkovém dopadu na civilisty a zdravotní péči.

V prohlášení se dodává, že WHO "apeluje na lidskost u všech, kteří k tomu mají pravomoc, aby boje okamžitě ukončili v souladu s včera přijatou rezolucí OSN, která vyzývá k humanitárnímu příměří, jakož i k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech civilistů držených v zajetí".


- Skotský premiér uvedl, že se mu neozvali jeho příbuzní, kteří uvízli v Gaze.


Humza Yousaf řekl: "Obávám se, že se nám příbuzní neozvali.

"Mám obavy o všechny nevinné lidi, kteří trpí za zločin, který nespáchali.

"Pokud jste nehlasovali pro mír, zatímco umírají děti, pak nevím, jak v noci spíte."

 
- Hrstka zpráv, které se objevily uvnitř Gazy, popisovala chaotickou situaci, kdy se zdravotnické týmy snažily koordinovat vyprošťování mrtvých a zraněných kvůli nedostatku komunikace. Česko naopak bylo mezi hrstkou zemí, které podpořily další vraždění.

V prohlášení vojenského křídla Hamásu z pátečního večera se uvádí, že bojuje proti IDF na místě, i když není jasné, v jakém rozsahu.

Podle zpráv od obyvatel Gazy se zdálo, že k nejtěžším střetům dochází na severu pásma Gazy v oblasti Bejt Lahíja a Bejt Lahún, zatímco střety byly hlášeny také východně od Bureje v centrální části Gazy a východně od jižního města Chán Júnis, což jsou všechno oblasti, které byly v minulosti využívány jako přístupové cesty pro izraelské invaze.

Údery na rozsáhlý systém tunelů Hamásu v Gaze, kterému izraelští vojenští plánovači hovorově říkají "metro", následovaly po výpovědi propuštěné pětaosmdesátileté rukojmí Yocheved Lifschitzové, že se během svého zajetí dostala spolu s dalšími zajatci hluboko do tunelů.


- Valné shromáždění OSN drtivou většinou hlasů vyzvalo k okamžitému humanitárnímu příměří v Gaze.

Rezoluce, kterou vypracovaly arabské státy, byla schválena 120 hlasy pro, 45 se zdrželo hlasování a 14 - včetně Izraele a USA - hlasovalo proti.
- Šéf WHO prohlásil, že ztratil kontakt s pracovníky v Gaze

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že agentura OSN ztratila kontakt se svými zaměstnanci v Gaze, se zdravotnickými zařízeními, zdravotnickými pracovníky a svými humanitárními partnery na místě.

Tedros Adhanom Ghebreyesus to uvedl na sociálních sítích:

    Toto obléhání ve mně vyvolává vážné obavy o jejich bezpečnost a bezprostřední zdravotní rizika pro zranitelné pacienty.
- USA podporují přerušení bojů, aby bylo možné propustit rukojmí, tvrdí Bílý dům

Spojené státy podporují pauzu v izraelských vojenských operacích v Gaze, aby se k tamním civilistům dostala humanitární pomoc, palivo a elektřina, uvedl Bílý dům.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že pokud si vyvedení rukojmích z Gazy vyžádá "lokální, dočasnou přestávku" v bojích, pak to USA "naprosto podpoří".

V rozhovoru s novináři Kirby uvedl, že viděl zprávy o tom, že Izrael rozšiřuje své pozemní operace v Gaze, ale nechtěl to komentovat. Neřekl, zda Izrael před oznámením informoval USA, uvedla CNN.

Dodal, že do Gazy dorazilo dalších 10 nákladních automobilů naplněných humanitární pomocí, čímž se celkový počet zvýšil na 84. USA jsou si však vědomy, že palivo tam "podle předpokladů vydrží jen několik dní".

- Brazilské ministerstvo zahraničí údajně ztratilo kontakt s asi 30 brazilskými občany, kteří se nacházejí v pásmu Gazy, poté, co byla přerušena komunikace před očekávanou izraelskou ofenzívou.

Podle brazilských internetových stránek UOL se diplomaté této jihoamerické země neúspěšně pokoušeli kontaktovat své občany od pátečních zhruba 19.30 hodin SEČ.

UOL uvedl, že palestinská komunikační společnost Jawwal zaslala uživatelům zprávu, v níž se omlouvá za úplné přerušení komunikačních a internetových služeb v Gaze v důsledku "probíhající agrese". Ve zprávě společnosti Jawwal se údajně uvádí: "Těžké bombardování, ke kterému došlo v poslední hodině, zničilo poslední mezinárodní trasy, které spojovaly Gazu s okolním světem... což vedlo k přerušení všech služeb telekomunikačních společností v našem drahém pásmu Gazy."

Novinářka z listu Folha de Sao Paulo uvedla, že na hraničním přechodu Rafáh ztratila kontakt i s Brazilci, kteří čekali na odchod z území.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) uvedla, že za posledních 24 hodin bylo v Gaze zabito dalších 14 zaměstnanců, takže od 7. října jich bylo zabito celkem 53.

Mezi zabitými bylo 13 zaměstnanců, kteří byli zabiti ve svých domovech se svými rodinnými příslušníky během úderů, uvedla agentura ve své poslední páteční aktualizaci.

Dodala, že životně důležité humanitární služby v pásmu Gazy byly nuceny zastavit kvůli vyčerpání zásob paliva.

Kromě toho byl 17letý chlapec zabit ostrou municí vypálenou izraelskými bezpečnostními silami během vyučování v blízkosti školy UNRWA v uprchlickém táboře Jalazone severně od Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu, uvedla agentura.

- Izraelské bezpečnostní síly zpřísnily omezení pro věřící, kteří se účastní pátečních modliteb v mešitě al-Aksá v jeruzalémském Starém Městě, a zabránily mužům mladším 65 let ve vstupu do areálu.


Lidé konali páteční modlitby venku v okolí komplexu. Bylo vidět, jak policie palestinské věřící odhání a používá slzný plyn.

- Mezinárodní charitativní organizace ActionAid uvedla, že ztratila veškerý kontakt se svými kolegy v Gaze poté, co palestinské území postihl výpadek internetu a mobilních služeb.

Ve svém prohlášení uvedla, že má "vážné obavy" o bezpečnost svých zaměstnanců v Gaze, "protože přibývá známek velké pozemní eskalace".

Charita vyzvala k urychlenému obnovení komunikačních kanálů.

"Výpadek komunikačních sítí zoluje obyvatele a téměř jim znemožňuje vyhledat pomoc, sdílet své příběhy nebo udržovat kontakt s blízkými. Tato izolace prohlubuje utrpení těch, kteří již nyní prožívají těžkou humanitární krizi uprostřed zvýšeného leteckého bombardování civilistů. Obyvatelstvo, které již tolik trpělo, je nyní ještě více ohroženo."

- Jordánsko se snažilo maximalizovat veřejnou podporu palestinské věci na Valném shromáždění OSN před pátečním pozdním hlasováním tím, že požádalo ostatní země ve Valném shromáždění, aby podpořily návrh vyzývající k trvalému a udržitelnému humanitárnímu příměří v Gaze, nikoliv k plnohodnotnému zastavení palby.

Jordánsko se rovněž snažilo rozšířit podporu v rámci shromáždění tím, že požadovalo okamžité a bezpodmínečné propuštění všech nezákonně držených rukojmích.

Zapojením Valného shromáždění - na rozdíl od rozdělené patnáctičlenné Rady bezpečnosti - se Jordánsko a další arabské státy snažily dosáhnout jasného veřejného odsouzení Izraele a vylíčit jeho reakci na útok Hamásu jako porušení mezinárodního humanitárního práva.

Jordánský návrh rezoluce rovněž vyzývá k okamžitému přístupu humanitárních pracovníků a požaduje, aby Izrael zrušil svůj příkaz, aby se občané v Gaze kvůli vlastní ochraně přesunuli na jih. Izrael je v rezoluci označován za okupační mocnost. Uvádí se v něm:

"Dodávky potravin, vody, léků a pohonných hmot musí být trvalé a rozsáhlé." Zdůrazňuje, že "podle mezinárodního humanitárního práva nelze občanům odepřít předměty, které jsou nezbytné pro přežití.

- Vyslankyně USA při OSN obvinila  arabské státy, že posilují Hamás a zavírají oči před zlem, když na Valném shromáždění předložily návrh rezoluce, která vyzývá Izrael ke zdrženlivosti, ale Hamás jako pachatele masakrů ze 7. října nejmenuje.

Linda Thomas Greenfieldová, která čelila postupným útokům členských států za to, že neodsoudila použití násilí ze strany Izraele v Gaze, zdůraznila, že USA truchlí nad každou ztrátou na životech civilistů, ale zároveň oplatila úder tvrzením, že návrh předložený Jordánskem kryje Hamás.

Ve svém projevu během druhého dne mimořádné rozpravy na Valném shromáždění OSN uvedla, že cíle Hamásu jsou cíle jednoúčelové a jsou odporné.

    Jsou odhodláni zničit Izrael a zabíjet židy. A řekněme si jasně, že Hamás se nikdy nestaral o skutečné potřeby nebo obavy či bezpečnost lidí, o nichž tvrdí, že je zastupuje. A Hamás nemá žádnou úctu k právnímu státu ani k lidskému životu. Palestinští civilisté jsou pro ně postradatelní.

Řekla:

    Hamas terorizuje Izrael a využívá palestinské civilisty jako lidské štíty. A nesmíme se vrátit ke stavu, kdy extremističtí osadníci mohou napadat a terorizovat Palestince na Západním břehu Jordánu. Tento status quo je neudržitelný a nepřijatelný. To znamená, že až tato krize skončí, musí existovat vize toho, co bude následovat.

Zdroj  v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3263

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2023