Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2023 6:00
Čas čtení 4:24
Adéla Ježková

Kam na výlet Halloween: Tohle jsou nejtajemnější místa v Česku

Kam na výlet Halloween: Tohle jsou nejtajemnější místa v Česku
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
REFRESHER KAM NA VÝLET
Uložit Uložené

Nevíš, kam vyrazit na Halloween nebo Dušičky? Máme pro tebe tipy na ty nejtajemnější výlety v Česku.

V Refresher sérii Kam na výlet ti pravidelně přinášíme skvělé tipy na výlety do přírody, rozhledny, hrady i zámky. Jelikož si to ale sychravé podzimní počasí a blížící se Halloween a Dušičky žádají, vydáme se dnes za tajemnem. Pokud tě naše cestovatelské články baví, podpoř nás a přidej se do klubu Refresher+.

Přinášíme ti výběr záhadných a strašidelných míst po celé České republice. Chceš se bát?

Jeskyně Býčí skála: Rituální vraždy

CHKO Moravský kras.
CHKO Moravský kras. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Jeskyně Býčí skála se nachází v CHKO Moravský kras mezi městem Adamovem a obcí Křtiny. Jedná se o druhý nejdelší jeskynní systém v Česku. Její celková délka dosahuje neuvěřitelných 18 kilometrů.

Přestože samotná jeskyně je nyní uzavřena kvůli ochraně zimujících netopýrů, její okolí si můžeš v klidu projít. Vůbec bychom se ale nedivili, pokud tě to do Býčí skály bude táhnout, obestírá ji totiž ponurá historie. 

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Jedná se o naleziště „pohřbu halštatského velmože“, které zde v druhé polovině 19. století objevil archeolog Jindřich Wankel. Nalezl tady lidské ostatky a postupně vyplynulo na povrch, že Býčí skála měla být místem rituálního pohřbu významného náčelníka. Ten ale do hrobu neputoval sám, následovat ho musely i živé ženy, zvířata a čeleď. 

„Ženy s čeledí byly zavlečeny dovnitř, zbaveny ozdob a usmrceny. Některým byly useknuty ruce, jiným rozťaty hlavy a vraždilo se neúnavně, dokud nebyly úplně všechny oběti zabity; i koně byli rozsekáni na kusy a jejich údy rozsety po jeskyni. Nádoby s obětními dary byly navršeny na jednu hromadu a na vše bylo rozestřeno zuhelnatělé obilí. Když bylo po pohřební hostině, navalilo množství lidu obrovské balvany na mrtvoly i na celou předsíň jeskyně a nasypalo na ně štěrk s pískem, aby bylo posvátné místo uchráněno před zneuctěním,“ popisuje Wankel barvitě ve své knize. 

Uf. To jsi uprostřed nádherné CHKO Moravský kras asi nečekal*a, co? 

Doporučeno
Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd Kam na výlet: Moravský kras je místem přírodních krás i rituálních vražd 6. května 2023 6:00

Sauersack: Bývalý zajatecký tábor

SAUERSACK
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Nedaleko města Přebuz v Karlovarském kraji, uprostřed temných lesů krušnohorských, nachází se, ponechán napospas rozkladu, Sauersack. Jedná se o pozůstatky cínového dolu a nedalekého zajateckého tábora z období 2. světové války. Areál leží uprostřed lesů podél silnice spojující zaniklou obec Rolavu a Nové Hamry. 

Ve zdejším dole v otrockých podmínkách pracovali váleční zajatci, údajně se jednalo o 300 až 450 vojáků z Francie a Sovětského svazu a kolem 200 totálně nasazených Poláků, Ukrajinců, Řeků, Italů, Holanďanů či Čechů.

Po sudetských Němcích tady zbyly jen smutné ruiny cínového dolu a zajateckého tábora. Německý název obce Sauersack byl sice ještě v roce 1947 přeměněn na „Rolava“ podle protékajícího potoka, ale jen na pár let. Obec se totiž nacházela asi dva kilometry od česko-německých hranic a o její znovuosídlení nebyl zájem. Rozhodnuto o ní bylo v roce 1951, kdy byla začleněna do pohraničního pásma a zanikla. 

Objekty prorůstá příroda a zdá se, že chce získat zpět své území. Jako by se tu zastavil čas. Pokud máš štěstí a na místě jsi jen s pár lidmi, nebo dokonce o samotě, můžeš slyšet, jak z konstrukce kape voda, pomalu hnije dřevo a na betonu roste mech.

Doporučeno
Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor 19. března 2022 11:30

Les Bor: Oběšenci, mrtví vojáci i UFO

Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. Zdroj: ČSFD/propagační materiál

Branišovský les, zvaný také les Bor, se nachází mezi českobudějovickým sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcemi Branišov, Mokré a Třebín. Pokud se zajímáš o tajemno, jistě jsi o něm už slyšel*a. Je totiž znám pro výskyt paranormálních jevů.

Téměř každý text o lese Bor zmiňuje strom oběšenců. Nejčastěji se traduje, že stál v blízkosti dřevěných muk a po mnoha sebevraždách byl pokácen a spálen. V okolí tohoto místa prý mnozí slyší hlas, který nabádá k sebevraždě.

Podle další legendy se zase v roce 1927 v místním hotelu ubytoval mladý pár, který posléze vyrazil na výlet do přírody. Zpět do hotelu se ale už nevrátili, byli totiž nalezeni oběšeni na stromu. Možná právě proto se v lese po setmění prý zjevuje dvojice červených očí. Na stejném stromu měla být později nalezena oběšená žena, což podnítilo místního obyvatele – pana Kříže –, aby příslušnou větev uřízl a spálil. Říká se ale, že mu poté ochrnula ruka.

Další legendy o lese Bor zmiňují také rozsáhlé bažiny, ve kterých měly ukončit svůj život desítky lidí. A to jak dobrovolně, tak nedobrovolně.

V době, kdy se v místě nacházel muniční sklad, se tu rovněž měla odehrát tragédie, která si vyžádala asi 40 lidských životů. Když jedna dvojice vojáků střídala při noční stráži druhou, měl se jeden z vojáků v „cosi“ proměnit. Další výpovědi místních hovoří o příbězích, ve kterých se vojáci vzájemně postříleli ze žárlivosti.

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

V lese Bor mělo také dojít k pádu UFO, které připomínalo obrovskou zářící kouli. Oblast tak na rok uzavřela speciální jednotka, která měla za úkol událost prošetřit. Po zpřístupnění prostoru prý lidé v místě objevili stromy s jednostranně šikmo sežehnutou kůrou.

To, že má v lese docházet ke skokům v čase, tě snad už ani nepřekvapí.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse