Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb Hamás v OSN vítězí (9)

politika

Pokud se chceme vyhnout unáhleným závěrům kolem zabíjení lidí a zvířat v Gaze, provizorním vodítkem jsou neutrální informace OSN.

Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb Hamás v OSN vítězí (9)
František Roček, publicista
28. října 2023 - 08:20

Jaká byla situace v oblasti Gazy v pátek 27. 10. 2023, o tom je úvodní projev humanitární koordinátorky přednesená pro novináře a televizáky v Ženevě, uvádí publicista František Roček.

Svědectví OSN


Lynn Hastingsová, humanitární koordinátorka pro okupované palestinské území, doslova uvedla:
„… Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo za posledních 21 dní zabito nejméně 6 500 Palestinců. 17 000 lidí je zraněno, z toho 68 procent jsou děti a ženy.
45 procent všech bytových jednotek bylo zničeno nebo poškozeno.
76 útoků na prostředky zdravotní péči, které postihly 35 zařízení a 24 sanitek. Zasaženo bylo také 219 vzdělávacích zařízení a 29 škol UNRWA.

V současné době je vysídleno asi 1,4 milionu lidí, a téměř 630 000 z nich je v přístřešcích UNRWA, z nichž většina má alespoň 2,5krát větší naplněnost (jsou přeplněna).

Již osmnáctý den po sobě zůstává Gaza v úplném výpadku elektřiny poté, co Izraelci zastavili dodávky elektřiny a paliva do Gazy a také vody.

Záložní generátory pro mnoho základních služeb, včetně nemocnic a zařízení na odsolování vody a výroby potravin, se jeden po druhém zastavují kvůli nedostatku paliva. Zdravotnický systém je samozřejmě přetížený a třetina nemocnic v Gaze byla uzavřena a dvě třetiny klinik primární zdravotní péče byly uzavřeny kvůli škodám nebo nedostatku paliva.“

Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb statistiky hovoří (3)
Roček: Židovsko – arabská tragédie aneb prokletí osad (4)
 
Voda bez soli nad zlato

Hastingsová zdůraznila: „… V posledních několika dnech došlo ke zlepšení v zásobování pitnou vodou. Lidé však stále mají přístup pouze k brakické (Poznámka: Je slanější než sladká voda, ale není tak slaná jako voda mořská) nebo slané podzemní vodě. Většina vody, kterou mají lidé v Gaze k dispozici, pochází ze země. Je velmi slaná, je třeba jej odsolit, což se bez paliva pro generátory neobejde.

… byly zahájeny dodávky nákladními vozy. Začaly 21. října, přijeli jsme asi se 74 kamiony, dnes očekáváme dalších asi osm. Jen pro srovnání: před 7. říjnem jezdilo do Gazy 450 nákladních aut. (Poznámka: není ale uvedeno za jakou dobu) A to bylo pod velmi přísnými omezeními, pokud jde o to, aby se zboží mohlo dostat do Gazy. Nyní jsme se dostali přibližně na 12. Takže ze 450 na 12 a zároveň máme velmi omezený přístup k pitné vodě a elektřině, což znamená, že musíme dovážet palivo a vodu, což jsme dříve nemuseli.
(Poznámka: Zatím do oblasti z Egypta přes přechod Rafáh vjelo celkem 84 kamionů)

Chci také zdůraznit některé zprávy, které obdrželo mnoho obyvatel Gazy, přičemž řadě z nich bylo řečeno, aby opustili sever. … více než milion lidí se nemůže jen tak sebrat a přestěhovat se na jih, kde došlo k opakovanému bombardování, kde není poskytování služeb, není tam žádné přístřeší, žádné ubytování. Odhadujeme, že na severu stále zbývá asi 300 000 až 400 000 lidí. Musíme být schopni poskytnout pomoc těmto lidem…

… bylo zabito 53 zaměstnanců UNRWA. A to jsou lidé, kteří se snaží poskytovat služby v těchto extrémně obtížných podmínkách. Jsou to právě oni, kterým musíme vzdát hold…“

Při následném pokecávání s novináři Hastingsová připomenula, že některé z výše uvedených údajů nebyly nezávisle ověřeny OSN a jsou založeny na zdrojích odkazovaných v denních bleskových aktualizacích OCHA (Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí).

Unikátní situace: Cokoliv Izrael udělá, bude špatně

Izraelská administrativa neví jak reagovat na úspěšný masakr odbojové miniarmády Hamásu v Izraeli. Spustila mediální katastrofu. Přes 40 let bylo veřejné mínění velké části lidí, kteří mají televizi, na straně izraelské armády. Teď je veřejné mínění v rozpačité pozici, pokud přímo izraelskou reakci nevidí jako nepřiměřenou.

Nepřátelé Izraele jako Írán naopak prožívají vrcholnou informační rozkoš. 

Íránské propagandě stačí přetisknout to, co píší nevěřící psi ze Západu, a mají zaručeno, že jsou jaksi objektivní…  

Např. v článku 27. 10. 2023 poslali íránskému národu tuto informaci:
…Richard Falk, odborník na mezinárodní právo, který čtyřicet let vyučoval na Princetonské univerzitě, řekl …
"Tím, že západní státy nedokázaly obhajovat příměří, daly zelenou izraelské agendě kolektivního trestu, která by sama o sobě mohla být groteskní zástěrkou pro konečný cíl režimu, kterým je masivní vyvlastňování a etnické čistky palestinského lidu,"
napsal Falk 24. října v Middle East Eye.



Eurokomedianti zase perlili

Zaslechl jsem, že tupohlavové se sešli na jakémsi summitu EU a žvanili jako vždy nesmysly a na nesmyslech se i usnesli. Např., že EU nevyzývá Izrael, aby s okamžitou platností zastavil boj proti Hamásu, ale žádá ho jen o „přestávky“ v bojích místo trvalejšího „příměří“. Ale příměří k čemu? Aby si lidé v pásmu Gazy mohli dojít na záchod, aby zemřeli při dalším ostřelování vyčůraní?

Izraelci se tomu vysmáli. „Izrael v současné době odmítá humanitární příměří... což zahrnuje jakékoli požadované přestávky,“ uvedl jejich válečnický mluvčí.

Trochu statistiky


Palestinci - Hlášené obětí (kumulativně) k 25. říjnu 2023
  • 7 028 nahlášených obětí
  • 69% nahlášených obětí - 1 709 žen a 2 913 dětí
  • 18 482 zraněných
Rodiny s více úmrtími:
  • 5 245 z nahlášených úmrtí je z 731 rodin
  • Více než 10 osob u 171 rodin
  • 6 až 9 osob u 124 rodin
  • 2 až 5 osob u 436 rodin
  • Ostatní: 1 600 osob včetně 900 dětí se pohřešuje a může být uvězněno pod sutinami

Izraelci

Izraelci a cizinci byli zabiti v oblasti Izraele podle izraelských úřadů (většina byla zabita 7. října)
  • Počet obětí asi 1400
  • Hlášená zranění 5 431
V oblasti Gazy
  • 1 mrtvý a 3 zranění

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif