Hlavní obsah

Do Ostravy přicestovala nová hyperbarická komora, je jediná pro celou Moravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých šest hodin trvala ve čtvrtek technikům instalace nové kvadratické hyperbarické komory v Městské nemocnici Ostrava. K tomu, aby pětašedesátitunového drobečka usadili na místo, potřebovali jeřáb a speciální vozíky pro převoz těžkých nákladů.

Stěhování hyperbarické komory v OstravěVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Stará komora zatím ještě jede, máme spoustu pacientů, pět jich je na lůžku. Pojede pravděpodobně i o víkendu, ale v pondělí 30. října nastupuje firma do technologické místnosti pod komorou, kde je zařízení pro tlakování vzduchu, a začne s jeho demontáží. V tu chvíli už nemůžeme dosavadní komoru provozovat, takže od pondělí bude komora odstavena z provozu,“ nastínil primář Centra hyperbarické medicíny Michal Hájek.

V Česku je 13 hyperbarických komor. Na Moravě je jediná, a to právě v Městské nemocnici Ostrava. Na jak dlouho bude nyní celá Morava bez komory, není jasné. „Těch proměnných je celá řada, na projektu se podílí více firem. Vše musí také schválit státní technologický orgán, který na to má čtyři týdny,“ vysvětlil s tím, že ještě před uvedením komory do praxe musí zařízení absolvovat zhruba týdenní zkušební provoz bez pacientů.

„Pokud všechno půjde dobře, pokud se nevyskytne nějaká komplikace, tak předpokládáme, že nejpozději počátkem příštího roku otevřeme novou komoru definitivně,“ řekl primář Hájek.

Hyperbarická komora je velké tlakové zařízení, ve kterém pacienti pomocí speciálních masek dýchají stoprocentně čistý kyslík. Využívá se u léčby akutních i chronických stavů. Jde například o dekompresní poranění u potápěčských nehod, vzduchové embolie do mozkových tepen, intoxikace oxidem uhelnatým, závažné infekce měkkých tkání a drtivých úrazů končetin, nehojící se vředy na nohou nebo tzv. náhle vzniklou poruchou sluchu.

Ponorka končí

Hyperbarická komora v Městské nemocnici Ostrava byla spuštěna 9. září 1965. Šlo o první zařízení svého druhu v tehdejším Československu a po Amsterdamu a Glasgow třetí v Evropě. Podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí ze 7. ledna 1963 na dole Eduard Urx v Ostravě-Petřkovicích, při kterém se sirovodíkem otrávilo devět horníků.

Foto: Pavel Karban, Právo

Přístroj o váze 65 tun ve čtvrtek dopoledne stěhovali dírou ve zdi.

Od té doby komora značně zestárla a potřebovala vyměnit. Nové zařízení však nebylo kam umístit, a tak nemocnice nechala postavit v sousedství stávající komory nové, dvoupodlažní Centrum hyperbarické medicíny. Právě do něj přepravní firma spolu s techniky kvadratickou komoru přes otvor ve zdi dopravila a usadila na místo. Až bude v provozu, nechá nemocnice demontovat starou komoru a následně dělníci zdemolují objekt, v níž stojí.

Zatímco v dosavadní komoře si pacient připadal jako v ponorce, nová komora působí podle primáře Hájka velmi moderně.

„Komora má čtrnáct míst pro pacienty a dvě místa pro personál, plus před komorou je ještě jedno místo pro pacienta i personál. To znamená, že naše komora bude mít jednu z největších kapacit v České republice,“ uzavřel Hájek a dodal, že ze stávající komory využijí pouze ventilátor a dva lineární dávkovače.

Ostrava ukazuje, že to jde. Jako první v Česku třídí směsný komunální odpad

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám