DÝŇOVÉ TAGLIATTELE - Kitchen story

DÝŇOVÉ TAGLIATTELE

Když se začnou dny krátit a teploty se postupně snižují, přichází na scénu jedno z nejútulnějších ročních období – podzim. Toto období je plné úžasných vůní a chutí, které lákají k vaření a pečení. A co by podzim byl bez jedné ze svých hlavních protagonistů – dýně?

 

Dýně, s jejími různými odrůdami a tvary, se stává nezbytnou součástí podzimního stolu. Její hladká a teplá barva evokuje atmosféru tohoto období a nabízí nekonečné možnosti v kuchyni. Kromě tradičních polévek a pečených pokrmů ( např. pečená dýně s omáčkou z gorgonzoly ) lze dýni využít i v mnoha jiných receptech, které osloví vaše chuťové pohárky. Pusťte se do našeho dnešního receptu na dýňové tagliattele a zbytek dýně použijte třeba následující den na naši polévku z dýně hokaido a červené čočky.

 

DÝŇOVÉ TAGLIATTELE

Ingredience

Porce: 2

Čas přípravy: 30 minut

 

330 g čerstvých tagliatelle

½ malé dýně hokaido

100 ml zeleninového vývaru

100 g pancetty

200 ml 30% smetany

6 lístků šalvěje

olivový olej

citronová šťáva

sůl, peř

Postup

 

 

 

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Dýni zbavte semínek a nakrájejte na menší kostky. Dýni vložte do zapékací misky, zakápněte olivovým olejem a osolte. Pečte do změknutí asi 20 minut.
  • Upečenou dýni vložte do mixéru, přidejte vývar a rozmixujte dohladka. 
  • Do hrnce dejte vařit vodu a osolte dostatečným množstvím soli. Jakmile voda začne vařit přidejte těstoviny a vařte, aby byly na skus.
  • Do pánve přidejte dvě lžíce olivového oleje a opečte na něm na kostičky nakrájenou pancettu a lístky šalvěje. Opečenou šalvěj vyjměte z pánve.
  • K opečené pancettě přidejte dýňové pyré a smetanu. Promíchejte a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
  •  Uvařené tagliatelle sceďte a vmíchejte do omáčky. 
  • Podávejte s opečenými lístky šalvěje.

 

DÝŇOVÉ TAGLIATTELE

Náš recept na dýňové tagliatelle je dokonalým způsobem, jak si vychutnat podzimní atmosféru ve formě lahodného jídla. Toto jednoduché, avšak nápadité jídlo zahrnuje krémovou omáčku na bázi dýně a šalvěje, která se spojí s čerstvými tagliatelle, vytvoří skvělou kombinaci, která zasytí.

 

Dýňové Tagliatelle jsou dokonalým způsobem, jak propojit podzimní chuťové zážitky s jemnými texturami a kombinací barev na talíři. Tento recept však jen naznačuje, jak mnohostranně lze dýni využít v kuchyni. Dýně je totiž víc než jen ingredience do jednoho receptu. Je to skutečný symbolem podzimu, který se objevuje v polévkách, dezertech, a dokonce i v nápojích. Její sladká a zároveň kořeněná chuť je ideální pro vytváření teplých a povznášejících jídel, která nám dodají energii v chladných dnech. Je to ingredience, která nám umožňuje tvořit, experimentovat a objevovat nové chutě a kombinace.

 

Tak proč si nepřipravit svůj vlastní kulinářský výlet do světa chuťových zážitků s dýní?

Jirka a Marika