Brněnské derby ovládla Zbrojovka, rezerva Sparty doma nestačila na béčko Olomouce

Brněnské derby ovládla Zbrojovka, rezerva Sparty doma nestačila na béčko Olomouce
AKTUALIZOVÁNO

Čtrnácté kolo druhé nejvyšší české soutěže odstartovalo v pátek brněnským derby, které ovládla domácí Zbrojovka. Pod taktovkou nového kouče Tomáše Polácha porazila Líšeň 3:0 a utnula tak nelichotivou sérii porážek. Hned ve dvou případech se mezi střelce zapsal Řezníček. Jihlava odolala nájezdu Příbrami a po závěrečném hvizdu mohla slavit výhru 2:1.

Zbrojovka Brno - Líšeň 3:0 (1:0)

Branky: 29. a 88. z pen. Řezníček, 83. Kronus. Rozhodčí: Volek - Paták, Podaný. ŽK: Řezníček, Potočný - Vandas, Jokovič. Diváci: 3622.

Fotbalisté Zbrojovky porazili v brněnském derby 14. kola Fortuna národní ligy na vlastním hřišti Líšeň 3:0Rozhodující branku utkání vstřelil po půlhodině hry Jakub Řezníček, který si úspěšný zásah připsal také v posledních dvou vzájemných střetnutích z předminulé sezony. Nejlepší střelec soutěže pak ještě v závěru přidal z penalty již 11. ligovou trefu. Flinta tak pod novou trenérskou dvojicí přerušila čtyřzápasovou sérii bez bodového zisku a po předehrávce se posunula na čtvrtou příčku ve vyrovnaném čele tabulky.

Zbrojovka po pěti porážkách v řadě včetně MOL Cupu sáhla k razantní změně a odvolala trenéra Luďka Klusáčka. Do brněnského derby s Líšní tak klub vedli dosavadní asistenti Tomáš Polách s Josefem Muchou. Před soupeřem hájili šestou pozici, na níž se nacházeli jen díky většímu počtu vítězství. Marvani se ale na městské rivaly naladili domácí výhrou 4:2 nad rezervou Sparty.

Úvodní šanci si po přihrávce Davida Machalíka vytvořil Adam Vlasák, který však vysoký centr zakončil nad branku Zbrojovky. Chvíli nato se k prvnímu ohrožení dostali i domácí, střela Denise Granečného se ale mezi tři tyče rovněž nevměstnala. S přesně mířeným pokusem se přihlásil ve 20. minutě Marek Matocha, Martin Berkovec ovšem jeho dalekonosnou ránu na bližší tyč vyrazil. Vzápětí dostal dobrou průnikovou přihrávku za obranu Marvanů Denis Alijagič, jenže z úhlu pálil pouze do boční sítě. S vedoucí brankou tak přispěchal až po půlhodině hry nejlepší střelec druhé ligy Řezníček, který z rohu malého vápna mířil přesně na vzdálenější tyč. Krátce před pauzou mohl vedení navýšit Ondřej Pachlopník, sám proti gólmanovi ale branku přestřelil.

Druhý poločas začal v poklidnějším tempu. Až v 63. minutě se v dobré palebné pozici kolem pokutového puntíku ocitl Alijagič, střela mu ale vůbec nesedla. Další šanci pojistit vedení měl po hezké kličce Adam Kronus, avšak zamířil kousek nad branku. Na počátku závěrečné 10minutovky měl obrovskou příležitost srovnat Milan Lutonský, proti jeho tvrdé střele uvnitř vápna ale dobře zasáhl Berkovec. Krátce nato tak zhatil naděje hostů na srovnání Kronus, který naprosto osamocený dorážel dalekonosnou dělovku Romana Potočného. O finální podobu skóre se potom postaral z pokutového puntíku sám faulovaný Řezníček.

Rotace na trenérském postu tak zabrala a Zbrojovka po odvolání Klusáčka konečně zvítězila. V příštím kole nastoupí 4. listopadu na hřišti Kroměříže, Líšeň doma přivítá Vyškov.

Jihlava - Příbram 2:1 (1:0)

Branky: 44. Křehlík, 53. Fila - 90.+1 Anih. Rozhodčí: Zaoral - Antoníček, Mojžíš. ŽK: Shudeiwa, Vedral, Tureček, Vítek - Jahic, Antwi, Bednář (asistent trenéra). ČK: 71. Bednář. Diváci: 426.

Fotbalisté Jihlavy po sérii nevydařených zápasů zabrali a v předehrávce 14. kola Fortuna národní ligy porazili na domácí půdě Příbram 2:1. Celek z Vysočiny poslal do vedení na konci první půle 20letý záložník Miroslav Křehlík, kterého po změně stran doplnil vítěznou brankou ještě o rok mladší Lukáš Fila. Středočeši tak nenavázali na slibnou defenzivní práci, když z předchozích pěti kol inkasovali pouze dvakrát. Zároveň padli vůbec poprvé od začátku září.

Vysočina Jihlava neoplývala zrovna nejlepší formou. Včetně MOL Cupu prohrála posledních pět utkání ze sedmi a v tabulce se s 18 body propadla až na samý konec její první poloviny. Proti sobě navíc měla jednoho z aspirantů na postup do nejvyšší soutěže – Příbram. Ta naopak v předchozích pěti zápasech v řadě zvítězila a šlapala na paty týmům ze špičky tabulky.

Úvod střetnutí ovšem rozdílné formy neukazoval. Oba celky předváděly opatrný fotbal bez větších šancí. První vzrušení tak způsobil ve 23. minutě hostující Theodoros Andronikou, který sice přeloboval brankáře, jeho podařenému pokusu ale předcházel ofsajd. Ve 34. minutě pálil z přímého kopu Miroslav Tuček, jenže balon letěl jen těsně nad břevno. Nakonec se domácí přece jen dočkali úvodního zásahu, když ve 44. minutě na zadní tyči zakončoval přízemní pas Křehlík. Záhy mohli hosté srovnat, pokus Jakuba Nečase ale vyrazil na tyč Ondřej Mastný.

Téměř ihned po změně stran se po několika odrazech míče dostal k zakončení z bezprostřední blízkosti Fila, brankář mu ovšem dostatečně zúžil střelecký úhel a ránu zneškodnil. Na gólovou pojistku však nemuseli domácí čekat dlouho. V 53. minutě propadl balon po rohu opět k 19letému záložníkovi, který nekompromisní ranou z hranice malého vápna posunul Jihlavany do dvoubrankového vedení. Na konečném vítězi tak nic nezměnil ani pozdní gól Emmanuela Aniha, jenž z blízkosti trefil odkrytou síť.

Jihlava tak zaskočila favorita a utnula jeho pětizápasovou sérii výher. V příštím kole nastoupí 5. listopadu venku proti Žižkovu, Příbram čeká 3. listopadu doma Varnsdorf.

Chrudim - Kroměříž 3:1 (3:0)

Branky: 8. z pen. a 36. Huf, 11. Langhamer - 85. Surynek. Rozhodčí: Trska - Slavíček, Černoevič. ŽK: Kesner, Novotný - Hrdlička, Dočkal, Vyhlíd, Houser. Diváci: 560.

Fotbalisté Chrudimi porazili ve 14. kole Fortuna národní ligy Kroměříž 3:1. O vítězství rozhodli domácí třemi góly v prvním poločase, přičemž se zaskvěl především David Huf, jenž skóroval hned dvakrát. Východočeši tak před vlastním publikem bodovali popáté za sebou a vzdálili se sestupovým pozicím. Blíž jim jsou naopak Hanáci, kteří v prvním utkání po odchodu trenéra Bronislava Červenky, jehož čeká premiéra na lavičce prvoligového Zlína, odjeli domů s prázdnou.

Chrudim se stále držela svého standardu. Na první pohled se v tabulce nacházela na místní poměry celkem vysoko, na druhý ji ale od sestupových příček dělily jen tři body a musela se mít na pozoru. Ideální možnost odskočit měla v duelu se sousedem v tabulce. Nováček z Kroměříže prohrál v posledním domácím kole s Varnsdorfem a v tabulce zaujímal pozici o skóre za Chrudimí. Ta opět spoléhala na svého nejlepšího střelce Hufa zapůjčeného z Pardubic.

Právě kanonýr červenobílých dostal v sedmé minutě příležitost otevřít skóre, když si Chrudim za svou útočnou aktivitu vysloužila po faulu v pokutovém území penaltu. K té se postavil zmiňovaný Huf, který nekompromisní ranou doprostřed brány poslal Východočechy do vedení. O chvíli později se domácí radovali znovu, když se na hranici velkého vápna opřel do míče Daniel Langhamer a překonal brankáře Jakuba Dostála. Chrudimští v prvním poločase nepouštěli soupeře do žádné příležitosti, po půlhodině hry navíc znovu udeřili. Po centru z levé strany se zjevil ve vápně osamocený Huf, jenž střelou z voleje umístil balon pod břevno a zvýšil vedení domácích.

Ani ve druhé půli se Hanácké Slavii nedařilo pořádně zaměstnat gólmana domácích. Východočeši kontrolovali svůj náskok a drželi Kroměříž daleko od své šestnáctky. Chrudimští ostřelovali branku soupeře, vedení se jim však nedařilo zvýšit. V 76. minutě se už červenobílí radovali ze čtvrtého vstřeleného gólu. Jejich jásot ale vmžiku utichl, když asistent rozhodčího zdvihl praporek a odmával ofsajd. Krátce nato se po centru z levé strany objevil sám před bránou Huf, který však ve vyložené šanci orazítkoval pouze břevno, a odmítl tak zkompletovat hattrick. V závěru zápasu se Kroměříž dočkala čestného úspěchu, když se po ráně zpoza šestnáctky nejlépe zorientoval Martin Surynek a hlavou poslal míč do sítě.

Chrudim si tak po prohře na Julisce spravila chuť a získala tři body. V příštím utkání nastoupí 5. listopadu na půdě Sigmy B, Kroměříž přivítá o den dříve brněnskou Zbrojovku.

Vyškov - Opava 1:3 (1:2)

Branky: 10. Metsoko z pen. - 6. Ščudla, 12. Velička, 68. Blecha z pen. Rozhodčí: Krejsa - Hrabovský, Kotalík. ŽK: Štěpánek, Musa, Sylla, Coulibaly - Kopečný, Vaněček, Kadlec, Vincour. Diváci: 1169.

Lídr Fortuna národní ligy z Vyškova ve 14. kole překvapivě zaváhal, když na domácí půdě padl s Opavou 1:3. Před startem utkání byly obrany obou celků společně s Táborskem nejlepší v lize, to se ovšem neprokázalo už v úvodní patnáctiminutovce, ve které padly hned tři branky. O první ztrátu Moravanů před zraky vlastních fanoušků se postaral Bohdan Velička, jenž si na své konto připsal vítěznou trefu. Hosté tak zároveň ukončili dvouzápasovou sérii proher bez vstřeleného gólu.

Vyškov již druhým rokem překvapoval druhou ligu a znovu se držel na špičce tabulky, tentokrát na jejím úplném vrcholu se čtyřbodovým náskokem na pražskou Duklu. Zato soupeř z Opavy zůstával trochu za očekáváním. Slezané ztratili poslední dva zápasy s Chrudimí a Táborskem shodně 0:1 a pohybovali se až na devátém místě celkového pořadí.

Start utkání ovšem zachytili lépe právě fotbalisté z Opavy, kteří se již v šesté minutě dostali do vedení. Na skvělý centr od Miloše Kopečného si ve vápně naskočil Adam Ščudla, jenž nekompromisní hlavičkou překonal Jana Stejskala. Slezané se z vedení radovali pouhé čtyři minuty, poté totiž přišla hra rukou v pokutovém území hostů a tedy penalta. K té si stoupl Idjessi Metsoko a střelou k pravé tyči vyrovnal. Tím ale gólová smršť nekončila, jelikož v podstatě ihned po vstřelené brance domácí opět inkasovali. Tentokrát se stal autorem trefy Velička, který se po chybě v obraně dostal k balonu a následným projektilem namířeným do pravého rohu brány nedal Stejskalovi šanci. Moravský klub byl od obdrženého gólu aktivnějším týmem, do konce první půle se však srovnání nedočkal.

V úvodu druhé půle už diváci nebyli svědky další střelecké smršti a hra se mnohem více vyrovnala. V 68. minutě ale přišlo zaváhání brankáře Stejskala, který ve vápně fauloval, a dovolil tak hostům zahrávat pokutový kop. Jeho exekuci si vzal na svědomí Filip Blecha, jenž poslal míč nechytatelně k pravé tyči. V závěru střetnutí se hráči ve žlutých dresech stáhli do obranného bloku a domácí celek již do ničeho nepustili.

Opava tak zaskočila favorita a odvezla si skvělé tři body. V příštím kole nastoupí 4. listopadu doma proti Prostějovu, Vyškov zamíří ve stejný den do Líšně.

Prostějov - Dukla Praha 1:2 (0:1)

Branky: 69. vlastní Hašek - 45.+2 Moulis, 65. Kozel. Rozhodčí: Vokoun - Šimáček, Ježek. ŽK: Koudelka, Látal, Šimek, Zavadil (asistent trenéra) - Hašek, Špatenka. Diváci: 320.

Fotbalisté pražské Dukly porazili v Olomouci ve 14. kole Fortuna národní ligy Prostějov 2:1 a po zaváhání Vyškova se přiblížili prvnímu místu na rozdíl jediného bodu. K triumfu hostů přispěl v nastavení první půle zkušený Pavel Moulis, jenž v minulosti oblékal dres prvoligové Sigmy či Teplic. Rozhodující trefu si pak připsal v 65. minutě David Kozel, jenž natáhl svou gólovou šňůru už na pět soutěžních duelů v řadě. Domácí tak po dvou výhrách před vlastním publikem ztratili a v tabulce zůstali jen těsně nad pásmem sestupu.

Dukla upustila od přestřelek z úvodu sezony a ke dvěma nejčerstvějším výhrám došla díky jedinému gólu, přičemž v obou případech se o něj postaral Kozel. Jednou se tak stalo na hřišti rezervy Sigmy a právě v hanácké metropoli vyzvali Pražané i Prostějov, jenž v Olomouci našel azyl při rekonstrukci vlastního stadionu. O úspěšné aklimatizaci hovořil pohled na poslední výsledky, když svěřenci Pavla Zavadila a jeho trenérského kolegy Josefa Mazury brali doma všechny body dvakrát za sebou.

V úvodních 45 minutách se dlouho čekalo na vážnější ohrožení brány. Oba týmy zvolily vyčkávací taktiku a nechtěly inkasovat. První větší příležitost si připravili domácí, když se po centru z pravé strany třikrát pokusili překonat defenzivu a brankáře Dukly. Ani jedna střela však do sítě nedoputovala. V samotném závěru prvního poločasu dokázali Pražané prolomit tvrdou prostějovskou zeď. Po nepovedeném vhazování domácích se svěřenci Petra Rady řítili do protiútoku, který po průnikové přihrávce přízemní střelou k levé tyči proměnil Moulis.

Ve druhé půli se Dukle dlouho dařilo nepouštět domácí ke střele a soustředila se na zvýšení vedení. Toho se dočkala v 65. minutě, kdy se po skvělé přihrávce mezi dva obránce Prostějova procpal do gólové šance Kozel, který neměl problém překonat domácího brankáře. Hanáci ale vzápětí odpověděli. Po akci z pravé strany se k ráně dostal Šimon Gábriš, jenž s pomocí teče dopravil balon do sítě. Hosté už zbytek utkání kontrolovali a přesto, že si Prostějovští pár střeleckých pokusů připravili, gólman Dukly Jan Šťovíček svůj tým podržel a pomohl mu vybojovat tři body.

Pražany tak brzký čas výkopu nezaskočil a na Hané získali všechny body. V příštím kole přivítají 5. listopadu Táborsko, Prostějov se představí o den dříve v Opavě.

Táborsko - Vlašim 1:1 (1:0)

Branky: 9. Dordič - 69. Musil z pen. Rozhodčí: Kotala - Kotík, Mikeska. ŽK: Kateřiňák, Pastornický, Tusjak - Nogha, Singhateh. Diváci: 893.

Fotbalisté Táborska remizovali ve 14. kole Fortuna národní ligy před vlastními fanoušky s Vlašimí 1:1. Domácí poslal do vedení hned v úvodu Bojan Djordjič, jenž úchvatné sólo z vlastní poloviny zakončil nechytatelně na zadní tyč. Po hodině hry ovšem ve vápně fauloval, jinak výborný, brankář Martin Pastornický a nařízenou penaltu proměnil Lukáš Musil. Bitva o průběžnou třetí příčku tak nakonec vítěze nepoznala.

Táborsko se dokázalo vyhrabat z lehké výsledkové krize, když dvakrát v řadě zvítězilo, a opět se tak dotáhlo na čelo ligy. Jen o tři body pod ním ovšem byla Vlašim, která se i přes vysoký počet získaných bodů nenacházela v ideálním rozpoložení. Z posledních pěti ligových klání totiž vyhrála pouze jednou. Do karet jí příliš nehrálo ani venkovní prostředí, jelikož Rytíři již od minulé sezony prokazovali, že své území dokáží bránit perfektně, o čemž svědčila jen jediná domácí prohra v tomto ročníku.

Jihočeši nakročili k dalšímu úspěchu před svými fanoušky už v deváté minutě, kdy na vlastní polovině vystihl nepřesnou přihrávku Djordjič. Ten se obešel bez podpory spoluhráčů, sólově prošel až k vápnu hostů a přízemní ranou na zadní tyč rozvlnil síť. Následně se dvakrát do míče nebezpečně opřel aktivní Jakub Šašinka, ani jednou však nenašel kýžený cíl. Ofenziva Sředočechů se probrala po půlhodině hry, když na konci povedené kombinace stál Ebrima Singhateh. Proti němu ovšem skvěle vyběhl gólman Pastornický a příležitost zneškodnil.

Gólman Táborska musel být v pozoru i krátce po změně stran, kdy nebezpečně pod břevno hlavičkoval Erik Biegon, ale Pastornický míč vytáhl nad bránu. Slabší chvilku si brankář domácích vybral po hodině hry, jelikož fauloval ve vlastním vápně a rozhodčí nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Musil a ranou k pravé tyči nekompromisně vyrovnal.

Vyrovnané utkání tak nakonec divákům vítěze nenabídlo. V dalším kole se Táborsko střetne 5. listopadu s pražskou Duklou, Vlašim změří o den dříve síly s rezervou Sparty.

Sparta Praha B - Olomouc B 0:2 (0:0)

Branky: 63. Emmanuel, 72. Mikulenka. Rozhodčí: Adámková - Líkař, Pfeifer. ŽK: Večerka, Hraboš, Horák, Rus - Dele, Mikulenka, Fabiánek. Diváci: 308.

Rezerva pražské Sparty padla ve 14. kole Fortuna národní ligy na Žižkově s B-týmem Sigmy Olomouc 0:2. Hosté se po většinu utkání dostávali do nebezpečnějších šancí, cejch nejméně produktivního celku soutěže však dokázali smazat až po hodině hry, kdy se výstavní ranou o břevno blýskl jen několik minut po příchodu na hřiště Moses Emmanuel. Nigerijský mladík navíc ke své premiérové brance ve druhé nejvyšší soutěži přidal také asistenci na pojišťující trefu. Olomoucký B-tým tak po návratu do druhé ligy v roce 2022 vyhrál se sparťanskými mladíky i třetí vzájemný duel, přičemž pokaždé udržel čisté konto.

Ani jeden z prvoligových celků v letošní sezoně neposílal svým rezervám velké množství posil, což mělo neblahý efekt na výkonnost B-týmů. Sigma měla na kontě již sedm porážek a jen těsně unikala nejnižším příčkám. Její pražský protějšek na tom byl dokonce ještě o tři body hůř a v sestupových vodách byl namočen přímo. Hanáci si navíc na Spartu mohli věřit, jelikož ji v loňské sezoně dvakrát porazili a neinkasovali od ní ani gól.

Unavený úvod dopoledního duelu nepřinášel hrstce diváků příliš fotbalového vzrušení. O něco průbojnější byli sice Olomoučtí, avšak ani nepovedenou rozehrávku brankáře Jakuba Surovčíka ztrestat nedokázali. Slovenský mladík, jenž prošel i akademií konkurenční Slavie, si první zákrok připsal před půlhodinou hry, kdy zneškodnil razantní pokus Matěje Mikulenky. Sparťanští mladíci do poločasu alespoň vyrovnali počet střel na bránu, když kontr zakončoval Tomáš Schánělec. Gólman Tadeáš Stoppen však slabé ráně vystavil jasnou stopku.

Domácí mohli inkasovat krátce po návratu z kabin, když povedený roh zakončoval Jiří Spáčil. Balon ovšem nasměroval jen kousek vedle tyče. Sigma byla za nebojácný výkon odměněna po hodině hry, kdy se na konci rychlého protiútoku parádně trefil Emmanuel, jenž pobíhal po hřišti pouhé tři minuty. Hanáci se o chvíli později dočkali slepeného gólu, když přihrávku Emmanuela zakončil z otočky dobře hrající Mikulenka.

Sigma tedy potvrdila lepší tabulkové postavení a svému soupeři odskočila na rozdíl šesti bodů. V příštím utkání ji 5. listopadu čeká na Andrově stadionu Chrudim, zatímco Sparta o den dříve pojede do Vlašimi.

Varnsdorf - Žižkov 4:2 (1:1)

Branky: 55. a 84. Hodek, 22. Stránský, 61. Rudnytskyy - 28. Batioja, 67. Bernardo Rosa. Rozhodčí: Dorušák - Lakomý, Pochylý. ŽK: Vaňák, Ambler, Kříž, Kosař - Tregler, Bernardo Rosa. Diváci: 520.

Fotbalisté Varnsdorfu navázali na poslední vítězství s Kroměříží a ve 14. kole Fotbalové národní ligy porazili Žižkov 4:2. Při gólové podívané se prosadilo hned pět střelců, přičemž tu nejdůležitější a tedy vítěznou trefu zaznamenala po hodině hry 35letá legenda týmu z Kotliny Pavlo Rudnyckyj. Výborný výkon ale předvedl také Jakub Hodek, jenž se trefil dvakrát. Severočeši se tak díky zisku dalších tří bodů odpoutali od dna tabulky.

Hráči Varnsdorfu v posledním kole prolomili téměř nekonečné trápení, když na hřišti Kroměříže poprvé v sezoně zvítězili. Stále se však tým ze Šluknovského výběžku nacházel na poslední příčce v tabulce, a potřeboval tak na cenný triumf navázat. V tom mu chtěla zabránit Viktorka Žižkov, která v minulém utkání rozstřílela čtyřmi góly Zbrojovku Brno. Celkově však hosté v ideálním rozpoložení nebyli, jelikož v lize už devětkrát ztratili body.

V souboji mezi dvěma týmy ze spodní části tabulky šlo především o to, neinkasovat první. Žižkov se sice jako první o vstřelení branky pokusil, nicméně to byla premiérová střela domácích, která znamenala gólovou radost. Příliš mnoho prostoru dostal na levé straně Roman Zálešák, jenž ve vápně poté našel Vojtěcha Stránského, který z první šanci proměnil. Radost však trvala pouze pět minut, jelikož se po povedené kombinaci mezi střelce zapsal Augusto Batioja. Severočeši dostali možnost opět utkání zvrátit ve svůj prospěch, jenže Martin Kouřil neproměnil pokutový kop.

Tým ze Šluknovského výběžku se ale přece jen dočkal druhého zásahu, a to v 55. minutě, kdy přízemní centr v pokutovém území našel Hodek a navrátil vedení na stranu domácích. Domácí ale v aktivitě nepřestali a krátce nato se hlavou prosadil kapitán Rudnyckyj. Gólově bohatý druhý poločas podpořil i Žižkov. Z hranice pokutového území propasíroval utajenou ránu až za záda domácího brankáře Bernardo Rosa. V závěru utkání ještě přidal pojistku Hodek, kterého přihrávkou pod sebe našel Dominik Gembický.

Varnsdorf tak navázal na poslední vítězství a doma získal další tři body. V příštím utkání se 3. listopadu střetne s Příbramí, Žižkov svede o dva dny později souboj s Jihlavou.