Výlov Vrkoče přilákal ve slunečném počasí tisíce lidí, ochutnávaly speciality

foto Druhým dnem pokračuje u Nové Vsi na Brněnsku třídenní výlov rybníka Vrkoč patřící Rybníkářství Pohořelice, 28. října 2023.

Pohořelice (Brněnsko) - Slunečné a teplé počasí přilákalo k rybníku Vrkoč u Pohořelic na Brněnsku tisíce lidí, kteří přihlíželi výlovu, mohli si ryby prohlédnout ve vodních válcích a ochutnávali z mnoha rybích specialit. Třídenní akce obvykle přiláká okolo 40.000 lidí a Rybníkářství Pohořelice se na něm kromě práce rybářů snaží ukázat návštěvníkům, jak si lze připravit rybu a že má chutné maso, řekl dnes ČTK ředitel Roman Osička. Vrkoč začali rybáři lovit už od čtvrtka, končit budou v pondělí a Osička odhaduje, že by měl rybník vydat zhruba 200 tun kaprů.

Fotogalerie

Vrkočem začíná podnik výlov velkých rybníků. "Každoročně se naše produkce pohybuje okolo 1100 tun ryb a naším cílem není navyšování výroby, ale udržení produkce," řekl Osička. Letos předpokládá, že bude méně výběrového kapra, tedy nad 2,5 kilogramu, protože bylo chladné jaro a pomaleji přirůstali. "I když zase byl hodně teplý podzim, kdy ryby přírůstek dohnaly. V létě jsme se ale potýkali s kyslíkovými deficity, když bylo obrovské teplo a museli jsme upravovat krmné dávky. Pořád je to spolupráce s přírodou a reakce na vlivy, které nám připraví. Poručit jí naštěstí pořád neumíme," řekl Osička.

Vzhledem k tomu, že spotřeba sladkovodních ryb je v Česku malá, průměrně 1,3 kilogramu na osobu za rok, podnik Pohořelického kapra vyváží i za hranice do okolních států, ale i do Francie. "Vyvážíme 35 až 40 procent produkce, ale kdyby český spotřebitel snědl ryb víc a nejen o Vánocích, rádi bychom je nechali na domácím trhu," poznamenal Osička.

Výlov Vrkoče a vše okolo tak působí i jako marketing směrem k zákazníkům. "Lidé s akcí počítají, udělají si na ni čas. Dlouhodobě spolupracujeme s restauracemi či lidmi, kteří připravují pokrmy i na jiných akcích, například na vinobraní. Bavíme se s nimi, říkáme jim svoji představu. Počet stánků se snažíme rozšiřovat, aby lidé nečekali v dlouhých frontách, protože návštěvnost je opravdu masivní. A kromě zde udělaných jídel nabízíme i živé ryby, aby si je lidé mohli odnést domů a připravit podle svých představ," řekl Osička. Zdůraznil, že rybu lze považovat prakticky za přírodní produkt, protože 3,5 kilogramu těžký kapr roste čtyři roky a ryby se pouze dokrmují obilovinami. "Srovnejte to s kuřetem, které se vykrmuje 32 dnů," řekl Osička.

Zákazníci letos koupí výběrového kapra za 120 korun za kilogram, pod 2,5 kilogramu stojí 110 korun. "Dlouho jsme drželi stejné ceny, ale loni už jsme museli reagovat. Udělali jsme různá úsporná opatření, ale inflaci, cenu energií, paliv nebo krmiva už neovlivníme. Ale proti loňsku jsme se letos ceny rozhodli nezvýšit," uvedl Osička.

Chov ryb je podle něj s ohledem na měnící se klima stále stejný, jen je potřeba upravovat postupy podle toho, jaké podmínky aktuálně panují. Nejvážnějším problémem je nedostatek vody, i když v suché epizodě ke konci druhé dekády to bylo výrazně horší než dnes. "Ale i letos jsme měli některé menší rybníky na suchu na menších tocích. Ale i v Jihlavě je méně vody než dříve. Proto také nyní začínáme budovat jeden třináctihektarový rybník tam, kde voda je," zmínil Osička oblast Jaroslavických rybníků na Znojemsku, které zásobuje Dyje. A projekčně chystá podnik dvacetihektarový rybník na Mramotickém potoce. "Včleníme jej mezi existující rybníky, navíc zde historicky existoval," řekl Osička.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 26°C

Celá předpověď