Premier League - preview 10. kola: Manchesterské derby

27.10.2023, 10:06, aktualizováno 29.10.2023, 08:51
Previews
Erik ten Hag (© AFP)

Jednoznačným tahákem nedělního programu anglické nejvyšší soutěže je derby mezi manchesterské derby mezi United a City, které potřebuje udržet krok s čelem tabulky. Liverpool jde na Nottingham Forest, Aston Villa hostí Luton. Everton se po obědě představí na půdě West Hamu United...

West Ham United - Everton FC

neděle 14:00

West Ham United, který se v posledních týdnech potýká s výpadkem formy, se v neděli představí doma na London Stadium v zápase proti Evertonu. Svěřenci Davida Moyese naposledy v týdnu nestačili na řecký Olympiakos Pireus, Toffees minulý týden podlehli v Merseyside derby Liverpoolu.

Nádherná branka Lucase Paquety ve čtvrtek nestačila ani na jediný bod. West Ham totiž na Georgios Karaiskakis Stadium překvapivě podlehl zrádnému Olympiakosu a poprvé ztratil ve skupině Evropské ligy. I přes ztrátu se však stále nachází na první příčce a postup do jarní fáze evropských pohárů je velmi blízko.

Hammers mohou být rádi za dobrý do sezony i co se týče umístění v ligové tabulce. Po prvních kolech se drželi na dosah čelu tabulky, z posledních pěti ligových zápasů však vyhráli jen jediný a propadli se až na devátou příčku. Po reprezentační přestávce naposledy minulý víkend podlehli Aston Ville ve Villa Parku vysoko 4:1.

V utkání se navíc vykartoval levý obránce Emerson Palmieri, který bude trenéru Moyesovi v nedělním utkání chybět. Mimo hru je také brankářská dvojka Lukasz Fabiański a nejistý je také start Vladimíra Coufala.

Everton naopak zažívá poměrně úspěšné období. Po katastrofálním vstupu do ročníku se, zdá se, konečně chytil a pomalu stoupá ligovou tabulkou. Po důležité výhře nad Brentfordem si svěřenci Seana Dyche poradili v ligovém poháru se silnou Aston Villou a v lize porazili Bournemouth. Po reprezentační přestávce odehráli náročné utkání proti Liverpoolu, ve kterém prakticky neohrozili branku Alissona a zaslouženě prohráli 2:0.

Everton tak zůstává na 16. místě blízko sestupového pásma a jejich situaci nezlepšily ani poslední dny, kdy vyšlo na povrch, že Evertonu hrozí odpočet 12 bodů za porušení finančních pravidel.

Teď se však musí soustředit na nedělní utkání, ve kterém nebude trenéru Dycheovi k dispozici vykartovaný obránce Ashley Young a pro zranění bude chybět také zkušený Seamus Coleman či dvojice záložníků Dele Alli-André Gomes.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Kehrer, Zouma, Aguerd, Cresswell - Álvarez, Souček - Bowen, Ward-Prowse, Paquetá - Antonio

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Harrison, Onana, Gueye, McNeil - Doucouré - Calvert-Lewin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.70 - 3.27

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Nottingham Forest

neděle 15:00

Liverpool hostí v rámci zápasu desátého kole Premier League Nottingham Forest. Zatímco domácí Reds jsou čtvrtí a mají na kontě dvacet bodů, tak hostující Garibaldis mají jen polovinu a jsou až patnáctí.

Liverpool si v posledních třech ligových kolech vyzkoušel všechny tři možné výsledky. Nejprve totiž prohrál na nejmodernějším stadionu Premier League s Tottenhamem 1:2, když hrál od 26. minuty bez vyloučeného Curtise Jonese. Branku Spurs dal Son Heung-min, druhou si dal vlastní v 96. minutě Joel Matip, to už Reds hráli jen v devíti bez vyloučeného Dioga Joty a po gólu Codyho Gakpa. Pak svěřenci trenéra Jürgena Kloppa remizovali v Brightonu 2:2, když se sice dvakrát trefil Mohamed Salah, ale za domácí se nejprve v úvodu trefil Simon Adingra a vyrovnání zařídil Lewis Dunk.

V minulém ligovém klání už ale Liverpool zabral a vyhrál 2:0 v derby s Evertonem. Mezi střelce se opět dvakrát zapsal Mohamed Salah. Ten je s celkovým počtem sedmi gólů na třetím místě mezi ligovými střelci, před ním už jsou jen Son Heung-min z Tottenhamu a Erling Haaland z Manchesteru City, na které ztrácí jeden, potažmo dva zásahy. V základní skupině Evropské ligy jsou zatím Kloppovi svěřenci stoprocentní. Po výhrách 3:1 v Linci a 2:0 s Royale Union nyní Liverpool porazil Toulouse vysoko 5:1. Mezi střelce se zapsali Diogo Jota, Wataru Endo, Darwin Núňez, Ryan Gravenberch a Mohamed Salah.

Nottingham čeká na ligovou výhru už pět zápasů, naposledy se mu to podařilo 2. září s Chelsea, kterou porazil 1:0. Od té doby se Tricky Trees připsali čtyři remízy a jednu porážku 0:2, ta však vzešla z duelu na Etihad Stadium proti Citizens. V minulém klání Nottingham remizoval 2:2 s Lutonem, což se dá brát v domácím duelu s nováčkem jako ztráta. Obě branky zaznamenal Chris Wood. Forest trápí poměrně velká marodka, na které jsou nyní Danilo, Callum Hudson-Odoi, Gonzalo Montiel a Divock Origi, tudíž rozhodně borci, kteří by na hřišti byli platní. Navíc nad řadou dalších visí otazník.

Poslední vzájemný střet Liverpoolu s Nottinghamem Forest skončil ve druhé polovině dubna výhrou Reds 3:2, když se dvakrát prosadil Diogo Jota a jednou Mohamed Salah, za hosty Neco Williams a Morgan Gibbs-White.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Allison - Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas - Gravenberch, Mac Allister, Szoboszlai - Salah, Núňez, Díaz.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Turner - Aina, Aurier, Boly, Murillo, Toffolo - Gibbs-White, Sangaré, Mangala, Domínguez - Wood.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.54 - 12.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aston Villa - Luton Town

neděle 15:00

Villans v Premier League neprohráli už pět zápasů po sobě a v neděli chtějí na domácím stadionu potvrdit formu proti Lutonu, který je v současné chvíli jedním z adeptů na sestup.

Aston Villa v letošní sezóně válí a šesté místo je toho důkazem. Villans v posledním ligovém zápase porazili West Ham vysoko 4:1 a sérii bez prohry protáhli na pět utkání (4-1-0). Ve čtvrtek ještě svěřenci Unaie Emeryho absolvovali duel v rámci Evropské konferenční ligy, v kterém se jim rovněž dařilo. Nizozemský AZ Alkmaar dostal lekci z produktivity a doma s anglickým týmem prohrál 1:4. Nyní se mužstvo musí znovu přeorientovat na anglickou ligu, nicméně do nedělního souboje se sedmnáctým Lutonem vstupuje jako jasný favorit. Aston Villa je ve Villa Parku zatím stoprocentní a skóre 17:3 oprávněně budí respekt.

Do zápasu určitě nezasáhnou Buendía, Hause, Mings, Moreno a Ramsey.

Hosté v minulém kole remizovali na hřišti Nottinghamu 2:2, což lze považovat za úspěch, jelikož ještě v 83. minutě prohrávali 0:2. Přesto Lutonu po devíti odehraných kolech patří sedmnáctá pozice, kde ho dělí jediný bod od sestupového pásma. Hatters to ovšem budou mít proti Aston Ville těžké, protože v tomto ročníku zatím v každém ligovém utkání inkasovali.

Spoluhráčům v neděli nepomůžou Andersen, Burke, Lokonga a Potts.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Konsa, Torres, Digne - McGinn, Luiz, Kamara, Zaniolo - Diaby, Watkins

Luton Town - pravděpodobná sestava:
Kaminski - Kaboré, Lockyer, Mengi, Doughty - Nakamba, Mpanzu - Ogbene, Brown, Adebayo - Morris

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.40 - 12.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Fulham FC

neděle 15:00

Brighton dal ve čtvrtečním duelu Evropské ligy zapomenout na nepovedené výkony z minulých týdnů a doma porazil Ajax. Svěřenci Roberta De Zerbiho by na výkon rádi navázali i v lize, kde je ovšem čeká neoblíbený Fulham.

Brighton v posledním ligovém zápase nestačil na Man City a na Etihad Stadium prohrál 1:2. Seagulls si ale spravili chuť ve čtvrtečním utkání s Ajaxem, které ovládli v poměru 2:0 a ukončili tím šňůru pěti zápasů bez vítězství. V neděli se svěřenci Roberta De Zerbiho znovu představí na domácí půdě, kam přijede nevyzpytatelný Fulham.

Domácí mají svému nedělnímu soupeři co vracet, jelikož v minulé sezóně Cottagers nedokázali porazit ani v jednom ze dvou vzájemných zápasů a celkově nad nimi v Premier League ještě nikdy nevyhráli. Kdybychom pátrali po poslední výhře Brightonu nad Fulhamem, tak musíme jít až do roku 2017, kdy se obě mužstva utkala ještě v rámci Championship. Brighton tehdy zvítězil na domácím hřišti 2:1.

V neděli zcela jistě nebudou hrát Enciso, Estupinan, Lamptey, March, Moder a Welbeck.

Fulham v minulém kole prohrál s Tottenhamem 0:2. Cottagers zaznamenali z posledních tří ligových utkání dvě porážky, ale nutno dodat, že se vždy jednalo o zápasy s těžkým soupeřem (Tottenham, Chelsea). Hosté navíc na Brighton umí a budou chtít vylepšit svou bilanci venku, kde zatím vyhráli jediný duel. Fulham okupuje před 10. kolem čtrnáctou příčku, ale ani to nezastavilo majitele v prodloužení spolupráce s portugalským trenérem Marcem Silvou, který v uplynulém týdnu podepsal novou smlouvu.

Do nedělního střetnutí nenastoupí Adarabioyo a Diop. S lehčími zraněními se rovněž potýkají Tete a Traoré.

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Milner, Hecke, Dunk, Veltman - Groß, Baleba - Adingra, Pedro, Mitoma - Ferguson

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Castagne, Bassey, Ream, Robinson - Palhinha, Reed - Wilson, Pereira, Willian - Vinícius

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.43 - 5.63

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Manchester United - Manchester City

neděle 16:30

Nejzvučnějším duelem desátého kola Premier League bude bezpochyby nedělní střet Manchesteru United s Manchesterem City. Favoritem budou hostující fotbalisté, kteří se drží s jednadvaceti body na dělené druhé příčce. Domácí mají o šest bodů méně a patří jim osmá pozice.

Celek z Old Trafford nezahájil letošní ročník Premier League v úplně nejlepší formě, nyní však umístění slavného celku velmi pomohly poslední dvě výhry. Předminule totiž Red Devils zvítězili doma s Brentfordem 2:1, když v nastaveném čase druhého poločase vstřelil dva góly hrdina klání Scott McTominay, čímž zařídil na poslední chvíli otočení stavu po brance Mathiase Jensena. V minulém kole svěřenci trenéra Erika ten Haga vyrazili na půdu posledního týmu soutěže Sheffieldu United a i zde vyhráli 2:1. Trefil se znovu Scott McTominay, na vyrovnávací branku domácího Olivera McBurnieho poté vítěznou trefou zareagoval Diogo Dalot. Zajímavostí je, že žádný z uplynulých jednadvaceti duelů Manchesteru United neskončil remízou.

V týdnu se hrálo třetí kolo základních skupiny evropských pohárů, ve kterém v rámci Ligy mistrů nemohli chybět ani United. A těm už teklo do bot. Po porážkách 3:4 s Bayernem Mnichov a 2:3 s Galatasarayem museli zabrat a trn z paty jim vytáhl často negativně hodnocený hráč. Vítězství 1:0 nad Kodaní totiž obstaral gólem Harry Maguire. Trenér Erik ten Hag se musí vypořádat s poměrně početnou marodkou. Kvůli svalovému zranění chybí Luke Shaw a Tyrell Malacia, s kolenem má potíže Amad Diallo a s chodidlem Lisandro Martínez. Kvůli trestu je mimo sestavu Jadon Sancho. Otazník také visí nad Casemirem a Aaronem Wan-Bissakou. United prohráli čtyři z minulých pěti střetnutí s městským rivalem, takže mu mají co vracet.

Citizens na první pohled zahájili ročník 2023/24 solidně, pravděpodobně však interně spokojení nebudou. Po sedmi výhrách si totiž připsali dvě porážky, díky čemuž přišli o pozici na čele tabulky. Nejprve na loňského mistra vyzráli Wolves 2:1, když si nejprve vstřelil vlastní gól Ruben Dias, vyrovnal Julián Álvarez, ale vedení opět na stranu domácí strhnul Hwang Hee-Chan. Poté City vyrazili do Londýna na střet s jedním z největších konkurentů v boji o titul a na Emirates Stadium s Arsenalem prohráli 0:1 po gólu Gabriela Martinelliho. Útěchou tak mohlo mít minulé vítězství 2:1 nad Brightonem, o které se postarali Julián Álvarez a Erling Haaland.

V Lize mistrů jsou zatím City stoprocentní. Připsali si tři výhry 3:1 s Bělehradem, Lipskem a naposledy s Young Boys Bern, kde se gólově prosadili Manuel Akanji a dvakrát Erling Haaland. Derby s United si nezahraje kvůli trestu za červenou kartu Manuel Akanji a se zraněním stehna Kevin De Bruyne. Poslední klání na Old Trafford Citizens prohráli, pokud by se tak stalo i nyní, bylo by tomu tak poprvé od února 2011. City jsou s celkovým počtem sedmi titulů druzí právě za United, kteří vyhráli ligu třináctkrát. Co se jim ale nepovedlo a svěřenci trenéra Pepa Guardioly by letos letos mohli docílit, je zisk čtvrté trofeje za vítězství v Premier League v řadě.

Posední vzájemný souboj Manchesteru United s Manchesterem City se odehrál v červnu ve finále FA Cupu a Citizens zvítězili 2:1. Obě trefy zaznamenal dnes již hráč Barcelon Ilkay Gündogan, za United se trefil z penalty Bruno Fernandes.

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Dalot, Varane, Maguire, Reguilón - Casemiro, McTominay - Fernandes, Mount, Rashford - Hojlund.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Gvardiol - Stones, Rodri - Álvarez, Silva - Doku, Haaland, Grealish.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.27 - 4.15 - 1.67

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brentford FC

sobota 13:30

V sobotu v poledne přivítá Chelsea na Stamford Bridge v západolondýnském derby Brentford. Ve vzájemných zápasech z posledních let se lépe prezentovali svěřenci Thomase Franka, z posledních tří ligových zápasů proti Blues si odnesli sedm bodů. V sobotním utkání však i přesto bude favoritem zlepšující se Chelsea.

Ta se po hrozivě vypadajícím startu do nové sezóny pod manažerem Mauriciem Pochettinem konečně zvedá. Všechno to začalo na konci září výhrou v ligovém poháru proti silnému Brightonu, následně se v londýnském derby dočkal své první branky v dresu Chelsea Mychajlo Mudryk a dovedl Blues k výhře 2:0. Před reprezentační pauzou si poradili i s Burnley a minulý týden byli blízko k třetímu ligovému vítězství v řadě. V závěru londýnského derby s Arsenalem však v závěrečné čtvrthodině přišli o slibné dvoubrankové vedení, a tak si na Stamford Bridge zajistili jen jeden bod.

I přesto se Chelsea konečně dostala do první poloviny tabulky, na příčky zajišťující postup do Ligy mistrů však ztrácí ještě propastných osm bodů za čtvrtým Liverpoolem.

Blues se kvůli zranění stále musí obejít bez Wesleyho Fofany, Christophera Nkunkua, Carneyho Chukwuemeku, Bena Chilwella, Trevoha Chalobaha a Romea Lavii, mimo hru je také Armando Broja, který by se však mohl stihnout zotavit do příštího utkání ligového poháru s Blackburnem Rovers.

Do sobotního utkání by naopak mohl nastoupit navrátivší se Reece James. To je nemilá zpráva pro příznivce Brentfordu, jejichž oblíbenci se v této sezóně doposud trápí. Minulý víkend si však na domácím stadionu připsali první tři body díky pohodlnému vítězství 3:0 nad Burnley. Góly Yoaneho Wissy, Bryana Mbeuma a Samana Ghoddose pomohly "Včelám" ukončit šestizápasovou sérii bez vítězství a tým Thomase Franka se tak posunul na 14. místo.

Nepřesvědčivý vstup do sezóny má do jisté míry na svědomí i Ivan Toney. Anglický útočník si totiž odpykává osmiměsíční trest za sázky a v sestavě nebyl plnohodnotně nahrazen.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Gusto, Disasi, Silva, Colwill - Fernández, Caicedo, Gallagher - Palmer, Sterling, Mudryk

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Collins, Mee, Pinnock - Roerslev, Jensen, Nörgaard, Janelt, Hickey - Mbeumo, Wissa

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 4.04 - 5.68

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Burnley FC

sobota 16:00

Bournemouth stále marně čeká na první ligové vítězství a v sobotu přivítá osmnácté Burnley, které na tom není o moc lépe, protože zatím získalo pouze o bod navíc.

Bournemouth v posledním zápase podlehl Wolverhamptonu 1:2 a nadále okupuje předposlední pozici. Cherries přitom měli zápas dobře rozehraný a v 17. minutě šli do vedení po brance Solankeho. Hosté však dokázali ve 47. minutě vyrovnat a domácí tým definitivně potopilo vyloučení Cooka, který po úderu hlavou zamířil v 54. minutě do sprch. Španělský manažer Andoni Iraola tak stále čeká na premiérové vítězství v Premier League a v uplynulém týdnu se dokonce objevily zprávy, že by mohl být propuštěn. Bournemouth narazí v 10. kole na přívětivého soupeře v podobě Burnley. To má v současné chvíli o jediný bod více a nachází se na osmnáctém místě.

Na domácí straně nebudou k dispozici Adams, Cook, Fredericks a Marcondes.

Burnley v minulém kole prohrálo na hřišti Brentfordu 0:3. Mužstvo potvrdilo druhou nejhorší defenzivu v lize a nutno dodat, že prohra o tři branky byla ještě milosrdná. Hosté mají z posledních tří zápasů v nejvyšší anglické lize záporné skóre 1:9. Poslední vzájemný zápas s Bournemouthem sehráli svěřenci Vincenta Kompanyho v lednu v rámci FA Cupu. Burnley si v něm připsalo výhru 4:2 na hřišti soupeře.

Belgický manažer bude postrádat Beyera, Obafemiho a Robertse.

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Aarons, Zabarnyi, Senesi, Kerkez - Rothwell, Billing - Christie, Scott, Tavernier - Solanke

Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Trafford - Vitinho, Dakhil, O'Shea, Taylor - Cullen, Berge - Trésor, Odobert, Amdouni - Foster

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.66 - 3.48

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Sheffield United

sobota 16:00

Arsenal se po úspěšném zápase základní skupiny Ligy mistrů v Seville vrací do zpátky do Anglie, kde v sobotu odpoledne na Emirates přivítá trápící se Sheffield United. Svěřenci Mikela Artety v posledním ligovém kole remizovali s Chelsea, Blades naopak minulý víkend v nejvyšší soutěži prohráli s Manchesterem United.

Artetův Arsenal v posledních týdnech zažívá turbulentní období. Po překvapivé prohře s Lens v Lize mistrů dokázal porazit v Premier League obhájce titulu Manchester City. Následovala reprezentační přestávka, po níž Gunners "jen" remizovali v londýnském derby s Chelsea, v utkání dlouho prohrávali a na bod dosáhli až v samotném závěru. V úterý pak cestovali na Pyrenejský poloostrov, kde se na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán utkali se Sevillou.

Hráčem zápase se po zásluze stal Gabriel Jesus, který gólem a asistencí přispěl k těsné výhře 2:1 a dal zapomenout na slabší formu z posledních zápasů, v lize totiž naposledy skóroval na začátku září do sítě Manchesteru United.

Gunners se vyšvihli do čela skupiny v milionářské soutěži, teď se však musí znovu soustředit na boje v anglické nejvyšší soutěži. Po devíti odehraných kolech jim náleží třetí příčka a jsou tak v boji o čelo tabulky, ztrácí jen dva body na první Tottenham.

Naprosto odlišné problémy má sobotní soupeř Arsenalu - Sheffiled United. Nováček se v sezóně zoufale trápí, z devíti zápasů získal jediný bod za remízu s Evertonem a změnu nepřinesla ani reprezentační přestávka. Po ní totiž svěřenci Paula Heckingbottoma prodloužili sérii ligových porážek na pět utkání.

V zápase proti Red Devils od začátku tahali za kratší konec a jen velkou dávkou štěstí neprohrávali po úvodní půlhodině o několik branek. Na gól McTominaye dokonce Sheffield rychle zareagoval, když Oli McBurnie proměnil penaltu. V druhé půli však už na hřišti dominovali hráči Manchesteru United a zásluhou krásné branky Dalota si zajistili tři body.

Fotbalovým světem se šíří informace o tom, že by Sheffield měl v nejbližších dnech propustit manažera Heckingbottoma, sobotní duel by tak mohl být pro něho posledním na lavičce severoanglického klubu.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya - White, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Ødegaard, Jorginho, Rice - Saka, Nketiah, Martinelli

Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Foderingham - Bogle, Trusty, Robinson, Thomas - McAtee, Souza, Norwood, Hamer - Archer, Brewster

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.88 - 23.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Newcastle United

sobota 18:30

Newcastle se v 10. kole pokusí prodloužit sérii neporazitelnosti na půdě dvanáctého Wolverhamptonu. Hosté neprohráli už pět utkání v řadě a chtějí si spravit chuť po nepovedeném vystoupení v Lize mistrů, kde těsně prohráli s Dortmundem a přišli o švédského útočníka Isaka.

Wolverhampton dokázal v posledním zápase otočit utkání s Bournemouthem a na jeho hřišti zvítězil 2:1. "Vlci" sice od 17. minuty prohrávali, ale ve 47. minutě vyrovnal Cunha a o sedm minut později se navíc nechal vyloučit domácí Cook. Tři body zajistil týmu v 88. minutě Kalajdžić. Domácí neprohráli už čtyři ligové zápasy po sobě a nyní jim patří dvanácté místo. Mužstvu se ale v letošní sezóně zatím doma tolik nedaří a ze čtyř duelů na Molineux Stadium vyhrálo pouze jediný. V minulé sezóně zde Wolverhampton s Newcastlem remizoval, druhé vzájemné utkání skončilo vítězně pro Magpies.

Gary O’Neil má z čeho vybírat, jelikož jedinou absencí pro sobotní klání zůstává španělský obránce Bueno.

Hosté v 9. kole potvrdili ligovou formu a doma smetli Crystal Palace 4:0. Magpies prodloužili sérii bez prohry na pět utkání a znovu ukázali, že se s nimi musí počítat i v této sezóně. Tým svými výkony táhnou především Wilson s Isakem. Oba útočníci mají zatím v tomto ročníku formu a střílí góly. První jmenovaný má na kontě pět ligových branek, zatímco švédský čahoun jich stihl už šest. Nicméně nejdůležitějším faktorem je pro Newcastle obrana, která do této chvíle inkasovala devětkrát a lepší jsou v tomto ohledu pouze mužstva z první čtyřky.

Magpies byli zaneprázdnění i v průběhu týdne, kdy proběhlo další kolo Champions League. Ligovou formu však do zápasu s Dortmundem nepřenesli a doma těsně prohráli 0:1, i když byli místy daleko nebezpečnějším týmem. Velkou nepříjemností je zranění Isaka, který musel střídat už v 15. minutě a není jisté, jak dlouho bude týmu scházet.

Eddie Howe nemůže počítat s několika zraněnými hráči. Pro sobotní duel zůstávají mimo Anderson, Barnes, Botman, Miley, Murphy a již zmíněný Isak.

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Kilman, Dawson, Gomes - Semedo, Lemina, Traoré, Aït-Nouri - Neto, Cunha, Hee-Chan

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Trippier, Schär, Lascelles, Burn - Joelinton, Guimarães, Longstaff - Gordon, Wilson, Almirón

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.15 - 3.81 - 1.90

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Tottenham Hotspur

pátek 21:00

Program 10. kola anglické Premier League odstartuje v pátečních večerních hodinách londýnské derby mezi Crystal Palace a Tottenhamem Hotspur. Svěřenci Angeho Postecogloua chtějí prodloužit svou ligovou sérii bez porážky, v Selhurst Parku je však, jako vždy, čeká velmi náročný zápas. Vždyť z posledních pěti soutěžních zápasů zde vyhráli jen jedinkrát.

Crystal Palace může být ze vstupu do své desáté sezony v Premier League spokojen, z úvodních devíti kol pod vedením zkušeného Roye Hodgsona získali "Orli" 12 bodů a patří jim průběžná 11. příčka. Před reprezentační přestávkou se pyšnili třízápasovou ligovou sérií bez porážky, ta však skončila minulý týden v St. James' Parku.

V zápase proti Newcastlu prohrávali už od čtvrté minuty, kdy se prosadil znovuzrozený Jacob Murphy, který byl v celém utkání velmi aktivní a dovedl Newcastle k zisku tří bodů po jasné výhře 4:0. Manažer Hodgson nemohl hráče za nic pochválit a připustil, že týmu chybí zranění mladí ofenzivní záložníci Eberechi Eze s Michaelem Olisem.

Na ty se ovšem nebude moct spolehnout ani v pátečním zápase proti prvnímu celku tabulky. Mimo hru je také brankářská dvojka Dean Henderson a zkušený stoper James Tomkins.

Kdo by před začátkem sezóny řekl, že se bude Tottenham po devíti kolech ohřívat na čele tabulky anglické nejvyšší soutěže. Manažer Ange Postecoglou navíc zažívá historicky nejlepší start ze všech manažerů Premier League, když v úvodních devíti zápasech jeho svěřenci získali 23 bodů.

Spurs minulý týden dobře navázali na svou formu z před reprezentační přestávky. Na domácím stadionu si bez větších problémů poradili v pondělní dohrávce s Fulhamem a na čele tabulky si vytvořili nečekaný dvoubodový náskok.

Dobré rozpoložení hostujících fanoušků nenaruší ani četná marodka. Do pátečního zápasu nenastoupí Bentancur, Perišić ani Solomon.

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell - Hughes, Doucouré, Lerma - Ayew, Edouard, Franca

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario - Porro, van de Ven, Romero, Udogie - Bissouma, Sarr - Kulusevski, Maddison, Richarlison - Son

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.68 - 3.85 - 1.80

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Tottenham Hotspur
9
7
2
0
20 : 8
23
2
Manchester City
9
7
0
2
19 : 7
21
3
Arsenal FC
9
6
3
0
18 : 8
21
4
Liverpool FC
9
6
2
1
20 : 9
20
5
Aston Villa
9
6
1
2
23 : 13
19
6
Newcastle United
9
5
1
3
24 : 9
16
7
Brighton & Hove Albion
9
5
1
3
22 : 18
16
8
Manchester United
9
5
0
4
11 : 13
15
9
West Ham United
9
4
2
3
16 : 16
14
10
Chelsea FC
9
3
3
3
13 : 9
12
11
Crystal Palace
9
3
3
3
7 : 11
12
12
Wolverhampton Wanderers
9
3
2
4
11 : 15
11
13
Fulham FC
9
3
2
4
8 : 15
11
14
Brentford FC
9
2
4
3
14 : 12
10
15
Nottingham Forest
9
2
4
3
10 : 12
10
16
Everton FC
9
2
1
6
9 : 14
7
17
Luton Town
9
1
2
6
8 : 17
5
18
Burnley FC
9
1
1
7
7 : 23
4
19
AFC Bournemouth
9
0
3
6
6 : 20
3
20
Sheffield United
9
0
1
8
7 : 24
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (946)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele