Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zeman, Paroubek, Konečná, Rajchl, Vodička. Hvězdná pěchota oslav 28.října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Presidential Press and Information Office/wikimedia.commons

Staré vztahy nerezaví ani po 21 letech - setkání prezidenta Putina a premiéra Miloše Zemana 17.4.2002 v Kremlu.

Důkazem, že Zemanova podpora Ukrajině v loňském roce, která vyvrcholila udělením státního vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému přesně před rokem, byla jen dočasným výkyvem v jeho vnímání světa, se stal letošní 28. říjen.

Článek

Na rozdíl od svého předchůdce, exprezidenta Václava Klause, který nikdy neodmítá pozvání do Vladislavského sálu na Pražském hradě při příležitosti udílení vyznamenání osobnostem více či méně hodným, se Miloš Zeman první „volný“ 28. říjen rozhodl pojmout jinak.

Přijal pozvání na ples pořádaný Českým svazem bojovníků za svobodu. Nic proti plesu, ale velkým otazníkem doprovázeným hned několika vykřičníky je jednak organizující skupina Český svaz bojovníků za svobodu – Wikipedie (wikipedia.org), a pak další hosté, kteří se akce účastnili.

Někdejší Československý svaz protifašistických bojovníků, který se během 90. let transformoval do dnešních bojovníků za svobodu, je silně kontroverzní organizací. Původně sdružoval lidi, kteří se fakticky nebo alespoň sympatiemi účastnili 2. odboje za 2. světové války.

Jak členů přirozeně s postupujícími léty ubývalo, stávalo se, že do řad bojovníků vstupovali tu pomocníci VB (jakým byl i dnešní předseda organizace Jaroslav Vodička), tu bývalí příslušníci pořádkových sil nebo Pohraniční stráže, vojenského sboru, který má na svědomí stovky mrtvých pokoušejících se ilegálně opustit „socialistický ráj“. Pohraniční stráž – Wikipedie (wikipedia.org)

Vrcholem byl spor Vodičky s Gabrielou Havlůjovou (Čistka ve svazu bojovníků. Gabriela Havlůjová z Kladna byla vyloučena - Pražský deník (denik.cz)), který skončil nedobrovolnými i dobrovolnými odchody těch, kterým vadilo, kam původně respektovaná organizace s novým vedením míří. Byli mezi nimi i přeživší z koncentračních táborů nebo z Lidic. Bývalí členové Vodičkova svazu založili nový spolek, má už téměř 200 členů - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

K dokreslení důstojnosti alternativních oslav státního svátku je výčet dalších hostů - kromě bývalého prezidenta Zemana nechyběla předsedkyně komunistů Kateřina Konečná nebo bývalý premiér Jiří Paroubek, kterého se dotklo, že do Vladislavského sálu, kam byl původně pozván, by se nevešla jeho třetí manželka. A přítomnost „bojovníka z Václaváku“ Jindřicha Rajchla už byla jen třešničkou na výrazně východně zaměřeném dortu, který by snad neupekli ani pejsek s kočičkou.

Zatímco na Hradě konečně zavládla důstojnost a metály nedostávali prezidentští kamarádíčkové, jako jsme to museli sledovat a stydět se v minulých letech, v Top Hotelu Praha se sešla čistá Hvězdná pěchota, která tam „plesala“ a zvedala svůj hlas proti všemu a proti všem. ▶ Na Hrad nejdu, nemůžu o prezidentovi mluvit slušně, vysvětlil Zeman - iDNES.cz

Holt staré zvyky a preference se špatně s postupujícím věkem mění…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz