Do čela se vrací Pardubice! Šlágr pro Spartu, Boleslav schytala další ránu

Foto: Jakub Pláteník, hcsparta.cz

Do čela Tipsport extraligy se bleskově vrací Pardubice, které využily zaváhání Litvínova v Plzni. Šlágr 15. kola mezi třetí Spartou a čtvrtým Třincem dospěl až do prodloužení. A co další výsledky?

Litvínov přišel o 1. místo

Litvínov se v pátek díky triumfu nad Pardubicemi dostal na první místo tabulky, jenže... Na čele Tipsport extraligy se vyhříval jen do neděle, po porážce v Plzni opět klesl na druhé místo za Dynamo, které nezaváhalo na Kladně. Právě venku by letos mohla být největší slabina Vervy, ze stadionů soupeřů totiž doposud přivezla průměrných osm bodů z osmnácti možných.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, hráči byli hladoví po vítěztví. V první třetině jsme měli čtyři vyloučené hráče, dali jsme soupeři šanci, ale podařilo se nám je skvěle ubránit. Ve druhé třetině jsme věřili, že se to zlomí, že dáme nějakou branku, což se nakonec povedlo. Mohli jsme navýšit ještě na 3:0, místo toho jsme ale inkasovali 1:2 a posléze jsme měli menší problémy. Třetí gól byl hrozně důležitý. V poslední třetině to kluci ubojovali, se skvělým brankářem v zádech jsme zaslouženě vyhráli.“

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Do utkání jsme vstoupili ledabyle, nehladově, což se pak promítlo v průběhu druhé třetiny. kdy jsme několikrát inkasovali. Plzeň zápas zaslouženě vyhrála, protože nás doslova ubojovala.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC VERVA LITVÍNOV 5:2 (0:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 22. Jansa (Hrabík), 26. Malák (Piskáček, Pour), 35. Laakso (Schleiss, Indrák), 51. Söderlund (Holešinský), 59. Laakso (Piskáček) – 30. O. Kaše (D. Kaše), 59. Kirk (Maštalířský, Abdul).
Rozhodčí: Hribik, Sýkora – Hynek, Zíka.
Vyloučení: 7:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:37.
Diváci: 5 264.
Nejlepší hráči: Dominik Pavlát – Ondřej Kaše.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Kvasnička, Zámorský, Laakso, Jiříček, Malák, Piskáček, Houdek – Holešinský, Mertl, Söderlund – Schleiss, Lev, Matýs – Pour, Indrák, Rekonen – Hrabík, Jansa, Šiler. Trenéři: Kořínek a Bombic.
HC VERVA Litvínov: M. Tomek – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Havelka. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.

Další rána pro Mladou Boleslav

Těžko si představit horší scénář, jak pro Mladou Boleslav mohl přímý souboj o vyhnutí se poslednímu místu v tabulce dopadnout. Bruslaři sahali proti Vítkovicím po bodech, jenže... Když se blížilo prodloužení, v čase 58:34 zasadil domácím smrtící ránu Dominik Lakatoš. Středočeši tedy zůstávají poslední v tabulce, přičemž před svými fanoušky získali pouhých šest bodů ze 24 možných. Co se bude teď u Bruslařů dít? Připomeňme, že už před zápasem z vlastní vůle skončil asistent trenéra Petr Haken.

Václav Pletka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Co k tomu říct. Není to poprvé, co jsme dostali gól v průběhu posledních minut, stále se to opakuje a je to pořád dokola. Nejsme zodpovědní ve hře na konci utkání. Kdybychom měli sežrat puk, tak ho prostě sežrat musíme. Dále dostávat z puky ven z pásma, brzdit na těch pozicích, na kterých brzdit máme. To se ale neděje a jsme za to vždy potrestaní."

Jiří Veber (asistent trenéra Vítkovic): „Bylo vidět, že oba jsme mančafty ze spodku tabulky a procházíme si krizí, proto to bylo tak nekoukatelné utkání z obou stran. Pro nás to ale mělo šťastný konec a zlaté tři body."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. Skalický (Bernad, Lantoši), 43. Pláněk (Malát) – 12. Raskob (Mueller, Kalus), 40. Krieger (Percy, Chlán), 59. Lakatoš (Raskob, Mikuš).
Rozhodčí: Ondráček, Stano – Kajínek, Špůr.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 21:29.
Diváci: 2 479.
Nejlepší hráči: Pavol Skalický – Marek Kalus.
BK Mladá Boleslav: F. Novotný – Pyrochta, Osburn, Jánošík, R. Jeřábek, Bernad, Pláněk, Čech – Suchý, Skalický, Malát, Lantoši, Rohdin, Dvořáček, O. Roman, Stránský, Šmerha, Závora, Gardoň. Trenéři: Kalous, Pletka a Ševc.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Machovský – Percy, Grman, Mikuš, Raskob, Gewiese, L. Kovář, Zeleňák – Bukarts, Krieger, Mueller – Lakatoš, Chlán, R. Půček – Fridrich, Kalus, Lednický – Vehovský, Přibyl, Krejsa. Trenéři: Trnka, Veber a Šimíček.

Krize Motoru trvá

Zatímco venku Olomouc ještě nevyhrála a získala tam pouhé dva body z 21 možných, doma je tradičně silná – vždyť právě ona dokázala zastavit rekordní sérii Litvínova a nyní nasázela pět branek Motoru. Trefil se i navrátilec ze zámoří Karel Plášek. Pro České Budějovice jde už o sedmou porážku v osmi zápasech, kromě toho přišly o zkušeného útočníka Lukáše Pecha, jehož v bolestech museli odvézt z ledu na nosítkách.

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Začali jsme lépe než v minulém utkání. Bylo to celkově lepší. Soustředili jsme se na to, aby střídání byla kratší, abychom byli živí. Góly sice krásné nebyly, ale takové branky se počítají, takových si ceníme.“

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Českých Budějovic): „Vstup do utkání jsme neměli dobrý. Soupeř byl živější, měl více ze hry, vytvářel si šance a šel do vedení. V závěru první třetiny jsme zlepšili pohyb, byli jsme vyrovnaným soupeřem, ale bohužel, když jsme výsledek dotáhli, okamžitě jsme gól dostali. I přes snahu jsme s výsledkem už nic neudělali. Paradoxně dlouhodobě vidím problém v naší ofenzívě, nevytváříme si šance. Obrovský problém je u nás buly.“

HC OLOMOUC – BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Plášek (Řezníček), 31. Navrátil (Anděl, Rašner), 36. Nahodil (Orsava, Rašner), 46. Kusko (Macuh, Kucsera), 59. Macuh – 26. Ordoš, 33. Pýcha (Kondelík, Vopelka).
Rozhodčí: Šír, Obadal – Axman, Blažek.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 26:15.
Diváci: 4 526.
Nejlepší hráči: Jakub Navrátil – Jan Ordoš.
HC Olomouc: Konrád – Rašner, Ondrušek, Řezníček, Sirota, Rutar, Švrček, Mareš – Orsava, Nahodil, Káňa – Bambula, Knotek, Kunc – Navrátil, Anděl, Plášek – Kucsera, Macuh, Kusko. Trenéři: Tomajko a Petrovický.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Pýcha, Gulaši, Vráblík, Štencel, Hovorka, Doudera, Štich – Kubík, Harris, Ordoš – Gulaš, Kondelík, F. Přikryl – M. Beránek, Pech, Koláček – Toman, Hanzl, Vopelka. Trenéři: Čihák a Hanzlík.

Furch vynuloval Energii

Karlovy Vary po třech venkovních výhrách narazily, na brněnském ledě nedokázaly překonat Dominika Furcha – nutno dodat, že si ani nevytvořily herní převahu, domácí byli jasně aktivnější (29:19 na střely). Kometu, která zapsala čtvrtou domácí výhru z osmi utkání a poskočila na páté místo v tabulce, může těšit i obrození zkušených útočníků Tomáše Marcinka a Petra Holíka: oba dali teprve druhý gól v sezoně. Veterán Martin Zaťovič pak přispěl dvěma asistencemi. Začne jim to tam odteď padat častěji?

Jaroslav Modrý (trenér Brna): „Odehráli jsme výborný zápas, byl to vynikající týmový výkon, který byl navíc podpořený jistým gólmanem. Jsme rádi za vítězství a těšíme se na další zápas."

Václav Eismann (asistent trenéra Karlových Varů): „Naše hodnocení je jednoduché, Kometa byla lepší v pohybu, na kotouči, v osobních soubojích a naprosto zaslouženě vyhrála. Prvních osm minut vypadala hra vyrovnaně, ale od první gólu byla jasně lepším týmem a tohle nebyla úplně naše tvář. Musíme z toho použit a příště nastoupit úplně jinak."

HC KOMETA BRNO – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Ščotka (Zaťovič, Lintuniemi), 21. Marcinko (Kohout, Kučeřík), 31. Holík (Zaťovič, Flek).
Rozhodčí: Šindel, Kvetoň – Klouček, Thuma.
Vyloučení: 2:6.
Bez využití.
Střely na branku: 29:19.
Diváci: 6 278.
Nejlepší hráči: Jan Ščotka – Roman Přikryl.
HC Kometa Brno: Furch – Ščotka, Lintuniemi, Kučeřík, Holland, Ďaloga, Gazda, Kaňák – Pospíšil, Cingel, Moses – Kohout, Marcinko, Zbořil – Zaťovič, Holík, Flek – Okál, Vincour, Kratochvíl. Trenéři: Modrý, Otoupalík a Horáček.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Jiskra, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, Hladonik – O. Procházka, Kofroň, Koffer – Redlich, R. Přikryl, Zetterberg. Trenéři: Bruk, Šik a Eismann.

Liberec doma sbírá body

Liberec zpátky v sestavě přivítal uzdraveného kapitána Michala Birnera a během úvodních osmi minut si vytvořil náskok, o který až do konce zápasu nepřišel. Byť z toho nakonec bylo pořádné drama! Hosté totiž dvěma góly v závěru snížili na rozdíl jediné branky a v poslední minutě zachránil Bílé Tygry skvělým zákrokem Daniel Král. Všechny body ale zůstávají pod Ještědem, nadále tedy platí, že Liberec bodoval ve všech letošních domácích duelech. Těšit ho může i zlepšený výkon útočníka Michala Bulíře (1+1). Naopak slabší období Mountfieldu se prohlubuje, vicemistři padli ve čtvrtém z posledních pěti utkání.

Filip Pešán (trenér Liberce): „Utkání bylo velmi těžké. Soupeř byl velmi aktivní, kousal do poslední vteřiny a nevzdal to ani když prohrával o tři góly. Hradec má opravdu kvalitní energetický tým, což nám v závěru dělalo velké problémy. “

Peter Frühauf (asistent trenéra Hradce Králové): „Těžko se to hodnotí. Konečně jsme dali na naše poměry větší množství branek a přesto odcházíme bez bodu. To nás mrzí. Ale zápas ukázal jakou máme kuráž a že dovedeme vyforčekovat plno puků a z toho vytvořit šance. Tomu musíme věřit do dalších zápasů a nesmíme se nebát hrát, protože máme rychlé hráče a umíme být důrazní. Musíme to však ukazovat celý zápas, protože na to máme. “

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – MOUNTFIELD HK 5:4 (2:0, 2:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 4. A. Najman (Bulíř), 8. J. Dvořák, 23. Filippi (Rychlovský), 29. Bulíř (Budík), 45. Budík (McCoshen) – 26. Miškář (Blain, Jergl), 36. Okuliar (Miškář), 55. Okuliar (Jergl, Pavelka), 58. Lalancette (Miškář, Blain).
Rozhodčí: Mrkva, Cabák – Frodl, Lederer.
Vyloučení: 4:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 21:36.
Diváci: 5 026.
Nejlepší hráči: Adam Najman – Oliver Okuliar.
Bílí Tygři Liberec: D. Král – Knot, McCoshen, Melancon, Ivan, J. Dvořák, Budík, Derner – Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský – Bulíř, A. Najman, Birner – Klíma, Vlach, Pérez – Plos, Šír, Galvas. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.
Mountfield HK: Kiviaho (od 29. Bartošák) – Blain, Jank, F. Pavlík, Kalina, Freibergs, Pavelka, Marcel – Eberle, Miškář, R. Pavlík – Jergl, Tamáši, Okuliar – Zachar, Lalancette, Perret – Chalupa, Estephan, Jasper. Trenéři: Martinec, Hamara a Frühauf.

Repete 2. kola

Když se oba týmy potkaly v této sezoně poprvé, a to 17. září v Třinci v rámci 2. kola, skončilo to dělbou bodů a vítězstvím Sparty 3:2 po nájezdech. Stejný výsledek (a stejného vítěze) má i odveta, byť tentokrát Pražané o zisku bonusového bodu rozhodli už v prodloužení – v něm udeřil, již podruhé v utkání, Josh Kestner. Sparta tedy navázala na poslední úspěchy, bere čtvrtou výhru z pěti utkání a zůstává v kontaktu s vedoucím duem tabulky.

Pavel Gross (trenér Sparty Praha): „Podobně jako v polovině září v Třinci jsme viděli velmi dobrý hokej. Byla to taková reklama na hokej před 11 tisíci diváky. Jsem strašně rád, že diváci jdou domů a měli všechno, snad až na ty penalty, které jsme ale nechtěli. I když jsme dostali gól, tak jsme začali utkání jinak dobře, když to vezmu jako celou první třetinu. Hráli jsme dál a nezbláznili se z toho, vytvořili jsme si pár dobrých šancí, dali gól v přesilovce a pak přidal další Moravčík. Celkově to byl solidní výkon proti čtyřnásobnému mistrovi. Jde o tým, který je strašně silný a dobře organizovaný, ví, jak má vyhrávat takhle těžké a těsné zápasy. Klobouk dolů před naším mančaftem. Odmakali jsme celý zápas, a i když jsme pak dostali pozdní gól na 2:2, jeli jsme dál."

Vladimír Országh (asistent trenéra Třince): „Měli jsme dobrý začátek, dali jsme gól, ale jako kdyby nám paradoxně uškodil a v první třetině jsme měli problémy. Hlavně s druhou vlnou, předbrankovým prostorem, tam měli domácí několik šancí, a také s vyloučeními. Dostali jsme gól ve třech proti pěti. Co se týká druhé třetiny, komplikovali jsme si situaci nesmyslnými vyloučeními, naštěstí jsme to přežili. Celkově jsme se málo dostávali do střeleckých pozic a domácí hráli velmi dobře v obranném pásmu, nedávali nám čas ani prostor, nedokázali jsme se udržet na puku. Oproti první třetině jsme i my zlepšili během utkání defenzivu a jsem rád, že nám to tam nakonec padlo. Šli jsme si za tím. Pro nás zlatý bod. Ale byly věci, které se nesmí stávat, hlavně co se týká disciplíny, z toho se musíme poučit."

HC SPARTA PRAHA – HC OCELÁŘI TŘINEC 3:2 po prodloužení (2:1, 0:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Kestner (Horák, Kempný), 19. Moravčík (D. Vitouch, Horák), 62. Kestner (Lajunen, Moravčík) – 1. Nestrašil (Kundrátek, Hudáček), 57. Nestrašil (Daňo, Hudáček).
Rozhodčí: Jeřábek, Kika – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 4:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 40:29.
Diváci: 11 023.
Nejlepší hráči: Josh Kestner – Ondřej Kacetl.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Kempný, Mikliš, Krejčík, Moravčík, Němeček, Mozík, Irving – Chlapík, Sobotka, Řepík – D. Vitouch, Horák, P. Kousal – Buchtele, O. Najman, Forman – Konečný, Lajunen, Kestner. Trenéři: Gross a Hořava.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Smith, Marinčin, Polášek, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Nedomlel – Pánik, Voženílek, M. Růžička – Nestrašil, Hudáček, Daňo – M. Roman, Vrána, Hrehorčák – Dravecký, Čacho, Kurovský. Trenéři: Moták a Országh.

Kladenská série skončila

Kladno krátce po šokující zprávě o konci kariéry Tomáše Plekance vzdorovalo dalšímu favoritovi, proti Pardubicím drželo až do třetí třetiny nerozhodný stav. K bodovému zisku ale Rytíři utkání nedovedli, Dynamo totiž v rozmezí 42. až 48. minuty odskočilo do tříbrankového trháku. Třemi góly se blýskl Tomáš Hyka. Série Rytířů, kteří bodovali v předešlých sedmi zápasech, tedy skončila. Opět se navíc připomněla jejich velká letošní bolest: doma letos získali jen šest bodů z jednadvaceti možných.

Otakar Vejvoda (trenér Kladna): „Byli jsme spokojení jak s první, tak druhou třetinou. Byli jsme aktivnější a měli jsme lepší pohyb než Pardubice. Po dvou gólech, kdy jsme vyrovnali, jsme totálně převzali tempo hry. Ke konci jsme měli velkou šanci. Když vidíme výsledek, tak o něm rozhodla dvě střídání ve třetí třetině, kdy Pardubice daly dva góly. Měli jsme dva samostatné nájezdy, které jsme nedali, se zápasem se pořád dalo něco dělat. Při hře šest na pět už jsme se tam ale nedostali, soupeř to hrál dobře a obětavě."

Aleš Krátoška (asistent trenéra Pardubic): „Jsme rádi, že jsme to zvládli. Za stavu 2:0, když jsme využili dvě přesilovky, tak Kladno zápas dvěma přesilovkami srovnalo na 2:2. Oba týmy daly dva přesilovkové góly. Hlavně konec druhé třetiny nebyl z naší strany úplně optimální, měli jsme velké štěstí, protože Kladno mělo dvě tři gólovky. Třetí třetinu kluci odehráli zkušeně a rozhodli o utkání. Tímto bych jim chtěl za třetí třetinu poděkovat, bylo to zvládnuté zkušeně. Jsme rádi, že odvážíme z Kladna tři body."

RYTÍŘI KLADNO – HC DYNAMO PARDUBICE 2:6 (0:1, 2:1, 0:4)

Branky a nahrávky: 27. Tralmaks (Ticháček, Sideroff), 29. Klepiš (Kusý, Dotchin) – 20. Hyka (Sedlák, Čerešňák), 24. Říčka (Cienciala), 42. R. Kousal (Cienciala), 44. Hyka (Sedlák), 48. Vondráček (Rohlík), 59. Hyka (Čerešňák).
Rozhodčí: Pražák, Pilný – Ondráček, Šíma.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 30:24.
Diváci: 2 956.
Nejlepší hráči: Jiří Ticháček – Tomáš Hyka.
Rytíři Kladno: Bow – Hejda, Dotchin, Ticháček, Martenet, Slováček, Veber – Tralmaks, Klepiš, Kusý – Frolík, Pytlík, Sideroff – Smoleňák, Melka, M. Procházka – Jarůšek, Babka, Strnad. Trenéři: Vejvoda, Skrbek, Voráček a Jágr.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář – Říčka, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Kaut, Cienciala, Paulovič – Mandát, Rohlík, Vondráček. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 15 10 1 3 1 57:34 35
2. HC VERVA Litvínov 15 10 2 0 3 56:39 34
3. HC Sparta Praha 15 8 3 0 4 48:32 30
4. HC Oceláři Třinec 14 5 3 3 3 42:37 24
5. HC Kometa Brno 15 7 1 1 6 41:37 24
6. Bílí Tygři Liberec 16 6 2 2 6 51:51 24
7. HC Energie Karlovy Vary 15 6 2 0 7 38:34

22

8. Banes Motor České Budějovice 15 4 2 4 5

33:42

20

9. Mountfield HK 15 4 2 3 6 38:38 19
10. HC Škoda Plzeň 14 5 1 1 7 33:37 18
11. HC Olomouc 15 5 0 3 7 31:41 18
12. Rytíři Kladno 14 3 3 2 6 34:47 17
13. HC VÍTKOVICE RIDERA 15 4 1 2 8 38:49 16
14. BK Mladá Boleslav 15 3 1 0 11 32:54 11

Další program Tipsport extraligy

Úterý 31. října – 16. kolo:
17:30 Banes Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec

Středa 1. listopadu – dohrávka 16. kola:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc (O2 TV Sport)

Pátek 3. listopadu – 17. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav
18:00 Rytíři Kladno – HC Sparta Praha
18:00 Mountfield HK – Banes Motor České Budějovice (O2 TV Sport)
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz