InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na nevábných místech lze najít štěstí i radost, ukazují autoři nové výstavy v milevské Galerii Výhybka

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

MILEVSKO – Vernisáží byla v sobotu 28. října zahájena výstava s názvem V křoví za plotem, kterou do milevské Galerie Výhybka z Prahy přivezli partneři Nora Třísková a Tomáš Staněk. Ona na výstavě vystavuje své fotografie. On se zase věnuje kresbě. Oba společně svou tvorbou připomínají nenápadná a přitom velice zajímavá místa. Výstava bude nyní ve Výhybce k vidění až do 31. prosince.

 

Přesto, že se jednalo o pražské autory, byl o vernisáž výstavy během sobotního podvečera velký zájem. Nora Třísková a Tomáš Staněk přivezli svá díla plná nenápadných, ale přesto zajímavých míst. „Loni jsme tady vystavovali výběr z festivalu Coma, který se zabývá komiksem. Letos jsme to ale chtěli udělat trochu jinak. Proto jsem se spojila s kurátorem výstavy Tomášem Řepou a spolu jsme dospěli k tomu, že oslovím Tomáše Staňka, který pak zpracoval spolu s Norou Třískovou výstavní projekt," nastínila Zdeňka Heroutová.

„Jsme partneři a naším společným zájmem jsou místa, o kterých se mluví jako o vágních terénech. Jsou specifická tím, že se k ničemu nevyužívají a nemají žádnou funkci. Jsou to často místa, která jsou opuštěna, případně obydlena sekundárně různými lidmi či zvířaty. Jsou to místa, která v systému města nemají žádnou specifickou funkci," prozradil k výstavě Tomáš Staněk. Výstava nese název V křoví za plotem. „Všechna místa, kterým se na výstavě věnujeme, nejsou úplně za plotem. Některá z nich jsou i volně přístupná. Plot je tam spíše jako taková metafora. Tato místa bývají svým způsobem nějak vyčleněna či ohrazena právě z města. My se na ně tou výstavou snažíme nějakým způsobem dívat a hledat, co je v nich skrytého," dodala Nora Třísková.

„Všechny fotky, které jsou mé, jsou z různých částí Prahy. Například jsou z velkých brownfieldů, z nádraží na Žižkově nebo z okolí Smíchova. Nechybí ani snímky z periférie Prahy. Plus tam jsou čtyři fotky tady z Milevska a jedna fotka z Brna," popsala Nora Třísková. „Mé poslední vágní místo je v Milevsku, protože my jsme sem přijeli na obhlídku minulý týden. Přitom jsme nabrali ještě nějaký materiál tady. Za Kovošrotem se tady nachází takový hezký plácek, který je ale bohužel teď takový rozmoklý po dešti. Místo jsme si hned nafotili," poznamenal Tomáš Staněk.

„Já maluji i kreslím. Tento obor jsem vystudoval. Zároveň je to věc, které se věnuji. Celá naše tvorba má lidem určitě co říct. Mám pocit, že upozorňováním na různé charakteristiky těch míst, o kterých tu mluvíme, můžeme pomoci návštěvníkovi. Jak? On pak skrze fotografie či kresby může v těch na první pohled nevábných místech najít štěstí či radost," uzavřel Tomáš Staněk.

Výstavu si mohou přijít lidé prohlédnout až do konce roku. O otevírací době Galerie Výhybka najdou informace na sociálních sítích či webových stránkách galerie.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • HC 

    Reagovat

     

    Od pohledu exoti.

    Vloženo 30.10.2023 21:56:15

  • Petr 

    Reagovat

     

    Taky mohl vyndat ruce z kapes alespoň během focení.

    Vloženo 30.10.2023 09:28:24

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace