facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 9/2023 , ITSM (ITIL) - Řízení IT , Trendy ICT

DevOps

Záruka rychlého, automatizovaného a bezpečného IT

David Alimov


DevOpsPřijmout osvěd­če­né postu­py Dev­Ops, urychlit vývoj soft­ware a jeho nasa­ze­ní, zvýšit kva­li­tu a přehled o pro­duk­tech a služ­bách, by mělo být ambicí každé orga­ni­za­ce. V kom­bi­na­cí se zvýšenou bezpečností, růstem automatizace a tvorbou přidané a konkurenční výhody je to výzva pro následující období.


Pohled na DevOps

DevOps vznikl sloučením dvou zkratek anglických slov „Development“ a „Operation“. V překladu do češtiny „vývoj“ a „provoz“. Jedná se o specifický přístup k návrhu, vývoji, nasazení a provozu software, produktů nebo služeb, které využívají agilní metodiku ve spojení s firemní IT kulturou. Ta klade důraz na velmi úzkou spolupráci jednotlivých týmů, kdy jsou do procesu tvorby zapojeny všechny klíčové skupiny firmy přicházející do styku s výsledným produktem nebo službou. DevOps si dává za cíl vytvořit rychlejší, efektivnější, kvalitnější a bezpečnější doručující řetězec IT.

V praxi to znamená, že v organizaci velmi úzce spolupracují týmy vývojářů a provozu s cílem společně realizovat a dodávat spolehlivější a optimálnější řešení. Ty tak vznikají koordinovaně a dokážou lépe reagovat na potřeby zákazníků. Dochází tak nejen ke zvýšení spolehlivosti dodávaných aplikací, ale díky tomuto vývoji dokáží firmy rychleji plnit své byznysové cíle. Příležitosti, využít DevOps nebo jeho principy, nejsou limitovány typem infrastruktury organizace. Velmi dobře je uplatníte nejen v prostředí cloudu, ale také v hybridní infrastruktuře nebo dokonce v on-premise prostředí.

Kybernetická odolnost s podporou DevOps

Kybernetická bezpečnost se zaměřuje na prevenci, detekci a reakci na kybernetické hrozby a útoky. Cílem kybernetické bezpečnosti je zabezpečit informační systémy, sítě a data před neoprávněným přístupem, poškozením nebo ztrátou. Tato oblast zahrnuje různé technické a organizační opatření, jako jsou firewall, antivirová ochrana, šifrování a politiky pro správu přístupu. Na rozdíl od kybernetické bezpečnosti, kybernetická odolnost (nebo též kybernetická resilience) se zaměřuje na schopnost systémů a organizací rychle se vzpamatovat a udržet provoz i přes kybernetické útoky či jiné neočekávané události. To zahrnuje plánování pro případ havárie, záložní opatření, pružnost v infrastruktuře a schopnost rychle reagovat na incidenty a minimalizovat škody. Díky využití přístupů DevOps a SRE je možné v rámci agilního přístupu využít automatizace a nástrojů pro monitorování a detekci kybernetických hrozeb tak, aby bylo možné rychleji reagovat na bezpečnostní incidenty. Plán odolnosti se stává pružným a snadno upravitelným v reálném čase.

KPCS

David Alimov Ing. David Alimov
Autor článku působí jako DevOps Architect ve společnosti KPCS CZ, kde zákazníkům pomáhá s analýzou vyspělosti DevOps, na které staví potřebné kroky k urychlení a optimalizaci zákaznického IT. SRE a DevOps, CI/CD, Agility, Scrum jsou každodenní témata v diskusích se zákazníky, které vedou k prvním výsledkům pro zákazníky v krátké době prostřednictvím implementace DevSecOps, IaaS a automatizace. Podporuje bilanční rovnici „vzdělání + experimenty + inovace = konkurenční výhoda“, kterou úspěšně aplikuje již několik let.
Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.