Jsme technická škola v technické době, říká nový ředitel VOŠ a SPŠE

30.10.2023 10:27

Jeho dítětem je plzeňská Techmania. Nejen, že byl u jejího zrodu, ale dlouhá léta ji i vedl. Od vědeckého a zábavního centra se nyní posunul do školství. Od loňského prosince je Vlastimil Volák ředitelem Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni (VOŠ a SPŠE Plzeň). Jaký je rozdíl řídit Techmanii a školu, kam by chtěl školu posunout a co má za plány? Čtěte rozhovor.

CG0A7376

Techmanii jste řídil od roku 2006, pak jste přesídlil do VOŠ a SPŠE v Plzni na Koterovské. Obě jsou to funkce manažérské a řídící. V čem je rozdíl?

Jedna obrovská výhoda školství je, že je součástí veřejné správy. Rozpočty jsou dané, finance vám každoročně přicházejí. V Techmanii je to jiné. Čerpáte peníze od návštěvníků, z dotací, sháníte je a oproti školství je tam obrovská finanční nejistota. Druhý velký rozdíl je ve mzdách. Mzdy učitelů se v posledních letech značně zvýšily. V neziskovce ne, a tak rozdíl ve mzdách je veliký. Pro mě osobně tedy ve směru financí velká úleva, nesháním peníze na život, ale na rozvoj.

Vzhledem k tomu, že se Techmania zaměřuje i na edukativní programy pro školy, tak pro vás školství nebylo úplnou novinkou?

To máte pravdu, 20 % návštěvníků Techmanie tvoří školy. A my jsme museli pochopit, jak školství funguje, abychom nabídli školám něco smysluplného a využitelného. Za Českou asociaci science center jsem byl několik let členem SKAV (Stálá konference asociací ve vzdělávání), takže jsem mnoho úsilí věnoval i formálnímu vzdělávání. Komentovali jsme nová nařízení ministerstva školství, dávali podněty na ministerstvo, takže jsem již byl u toho plánovaného rozvoje vzdělávání. Vím, jak vznikají jednotlivé strategie. Dnes se mně tyto zkušenosti hodí.

Navíc jste zde naskočil do „rozjetého vlaku“? V Techmanii jste přece budoval vše od počátku?

Ano, Techmania vznikala z nuly, od přípravy projektu až po realizaci bylo několik fází. Dnes už je to ale také fungující instituce. A tato škola má skoro 70letou historii. Musel jsem si na počátku udělat svoji představu, jak je škola vnímaná veřejností, jakou přidanou hodnotu má pro náš region. Srovnat si klady a zápory školy.

Tak pojďme konkrétně ke škole. Jaké má klady VOŠ a SPŠE Plzeň?

Má za sebou velké množství absolventů, kteří jsou úspěšní v pracovním životě. Jsou to různí šéfové firem, vedoucí pracovníci i děkani apod. To dává závazek do budoucna, stále vychovávat úspěšné absolventy. Druhou devizou je, že škola má ve vínku technologie, které mění svět. Dnešní svět je světem moderních technologií spojených s elektřinou a my máme historii od elektroprůmyslovky, učíme, jak využívat elektřinu, rozumět technologiím. Zkrátka připadlo nám něco, co má ve světě obrovský smysl. Popsal bych to jednoduše, jsme technická škola v technickém světě. S rozvojem se na škole postupně otevřely také obory informační technologie a technické lyceum.

Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň

Koterovská 828/85, 326 00 Plzeň
Nabízí obory Technické lyceum, Elektrotechnika, IT s výběrem dalších zajímavých studijních specializací.

www.spseplzen.cz

Lze vůbec s tak rychlým vývojem světa dobře ve školství plánovat?

My musíme plánovat na pět let dopředu. Vývoj směřuje k tomu, že technologie jsou rychlé a je opravdu těžké říci, co studenti budou potřebovat na konci studia. Naším záměrem je posílit všeobecnější vzdělávání, aby byli studenti připraveni na adaptaci doby a poté mít užší zaměření. Západní svět už takto funguje. My se teprve učíme k profesnímu rozvoji přidat další kompetence, které spíše souvisejí s osobnostním rozvojem a občanskými kompetencemi.

Fungujete v areálu, kde je nejen škola, ale i internáty a další prostory. I to je pro vás výhoda?

Tento kompaktní areál je pro nás obrovskou výhodou. Máme tu nejen školu, ale i domov mládeže, jídelnu, sportoviště. Osobně to vidím jako naši velkou příležitost do budoucna. Musíme ale pracovat i s tím, že je areál starý a vznikl v době, která měla úplně jiné požadavky. Takže některé budovy se již přežily a je důležité infrastrukturu smysluplně obnovit.

Máte už konkrétní plány?

V současné době žádáme o dotaci na modernizaci kuchyně. Podali jsme projekt do OPŽP (Operační program životního prostředí). Kuchyni potřebujeme modernizovat, tak aby splňovala nová nařízení, zvýšila se kapacita a zároveň chceme i snížit energetickou náročnost. Připravujeme také k podání žádosti o dotaci další projekt, který souvisí se zateplením budov. Čímž bychom vyřešili i problém s havarijními vazníky na našich budovách. V neuspokojivém stavu jsou i naše domovy mládeže a dílny, i to chceme co nejdříve vyřešit. Zejména elektrotechnické obory musí mít adekvátní prostory.

foto: QAP, VOŠ a SPŠE Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24