Za energie Češi platí více než loni, od ledna ale ceny klesly - analýza společnosti Patron GO

Redakce, 30.10.2023

Ve srovnání s loňskem průměrný Čech zaplatil ve třetím čtvrtletí za energie o 155 korun víc. Od začátku roku ale platby znatelně klesly. Vrcholu ceny energií dosáhly v prvním čtvrtletí letošního roku. Vyplývá to z analýzy společnosti Patron GO, která čerpala data v průměru od 2000 uživatelů.

Loni průměrný Čech platil za elektřinu a plyn ve třetím kvartále 6 375 korun měsíčně, zatímco letos je to 6 530 korun. Platby tak oproti loňsku stouply o 155 korun.

Od začátku letošního roku ceny energií stále klesají

Svého maxima ceny energií dosáhly letos v prvním čtvrtletí, kdy v prvním kvartále jeden uživatel platil průměrně 7 088 korun měsíčně. Ve druhém čtvrtletí to bylo 6 623 a ve třetím již „pouze“ 6 530 .

Dobrá zpráva je, že ceny od začátku roku stále postupně klesají. To je markantní rozdíl oproti loňsku, kdy ceny ve třetím kvartále vyskočily za pouhé tři měsíce o 40 %. Tak razantní skokové zdražení Čechy a jejich rozpočty znatelně zaskočilo. Letos je situace klidná, nicméně si musíme uvědomit, že stále platíme více než loni,“ připomíná šéf společnosti Patron GO Lukáš Vršecký.

Meziročně nejvyšší rozdíl ceny energií zaznamenaly v prvním čtvrtletí. Loni Češi platili v průměru na jednoho uživatele 5 731 korun a letos už 7 088 .

„Díky mobilní aplikaci lidé mohou ušetřit peníze za energie i všechny ostatní komodity a služby každý měsíc. Aplikace uživatelům hlídá všechny pravidelné platby, upozorní je na předražené transakce a nabídne jim levnější řešení,” dodává Vršecký.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie