Polská PiS začne vyjednávat o koalici, pokud bude premiérem jmenován Morawiecki

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) zahájí rozhovory o vytvoření parlamentní koalice se zástupci ostatních politických sil pouze v případě, že bude současný premiér Mateusz Morawiecki opět nominován na tento post. V rozhovoru pro televizi TVP to řekl mluvčí polské vlády Piotr Müller.

»Oficiální rozhovory o koalici s poslanci jiných stran mohou začít, až prezident jmenuje našeho kandidáta (Mateusze Morawieckého) na post premiéra,« uvedl.

Podle Müllera jsou v parlamentních frakcích všech stran, které se dostaly do Sejmu (dolní komory parlamentu), politici, jejichž programy jsou blízké PiS a kteří nesouhlasí s myšlenkou nucené evropské integrace.

»Mají podobný názor, ale dokud nebude náš kandidát nominován na post premiéra, nechtějí o sobě dávat vědět, protože je známo, jak se k nim liberální elita zachová,« vysvětlil Müller.

V parlamentních volbách, které se konaly 15. října, získala PiS 194 křesel v Sejmu, největší opoziční Občanská koalice 157, hnutí Třetí cesta 65, Levice 26 a Konfederace 18.

Vládní strana již navrhla na post premiéra Morawieckého, zatímco opoziční síly nominovaly jako svého kandidáta lídra Občanské koalice Donalda Tuska.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy