Nová expozice na zámku v Ploskovicích představí lidem poslední Habsburky na českém trůně

30. říjen 2023 12:42

Zatímco pro většinu zámků v Česku sezóna skončila, v Ploskovicích na Litoměřicku začíná další směna. Místo turistů ale tentokrát zámek zaplnil tým restaurátorů a historiků. Připravují novou rozsáhlou expozici zaměřenou na posledního českého krále z rodu Habsburků. Instalaci nové výstavy předchází na Ploskovicích důkladný úklid.

„Tři týdny jsme to jen myli a zpevňovali,“ vysvětluje u obložení z umělého mramoru restaurátor Vojtěch Křeček, co předchází samotným opravám. Poté, co obklad důkladně očistí, začne kámen doplňovat tam, kde úplně chybí.

Renovace se týká také starých vzorů na zdech. Ty nepůvodní teď nahradí tapety podle historických fotografií z doby posledního korunovaného českého krále Ferdinanda V.

„Podle Zákup, kde se ještě ty tapety dochovaly, se nechaly udělat návrhy těch nových tapet. Ty jsou teď připraveny k výrobě a budou k vidění v celé instalaci, stejně tak i závěsy,“ dodává kastelánka Jana Zimandlová.

Přes 100 předmětů z historických sbírek, jako například zlatem zdobené lustry, porcelán i bohatě vykládaný nábytek, musí projít nejdřív rukama restaurátorů.

Nejvíc práce bude ale podle Zimandlové na dřevěných podlahách. „Protože jsou pochozí, a když si vezmete, kolik tudy prošlo lidí od začátku 70. let minulého století lidí, tak je jasné, že trpěly,“ vysvětluje.

Přestože dobových fotografií zdejších interiérů se příliš nedochovalo, historici chtějí věrně napodobit císařské komnaty.

Celá expozice má být hotová na konci června. Návštěvníci se mohou těžit například i na skutečnou postel, ve které spával Ferdinand V.

Spustit audio

Související