Nový týden s osobností. Institut Paměti národa je láká do Pardubic každé pondělí

30. říjen 2023

V Machoňově pasáži se můžete potkat s příběhy Paměti národa. Interaktivní expozici doplňují přednášky, besedy, projekce i zážitkové workshopy.

Návštěvníci si už zvykli na pravidelné pondělky. Od 18:30 běží každý týden program. „Máme své stálé návštěvníky. Obměna ale vždy přichází s novým jménem. Vítáme taky podněty, tipy od návštěvníků na zajímavé hosty. Při vytváření dramaturgie postupujeme napříč společenskými tématy. Jsme zaměření hlavně historicky, takže hosté mívají nějaký kontext k historii. Snažíme se ji vytvářet dlouho dopředu, aby složení hostů a témat nebylo jednotvárné,“ popisuje organizátorka Veronika Prudilová.

Válečné zločiny i Herbář

Listopad přinese projekci dokumentu Return to Auswitz / Návrat do Osvětimi, který představuje osud nedávno zemřelého pardubického rodáka Vladimíra Munka. Vrací se v něm na místa, kde ho věznili v době druhé světové války. Má poslední šanci uctít svou rodinu. Koncentrační tábor mu vzal oba rodiče. Večerem provede novinářka Šárka Kuchtová.

Hlavní sál muzea totalit v Pardubicích

Další pondělí 13. listopadu přijede do Divadla 29 vyšetřovatel Vladimír Dzuro, který v roce 1997 dopadl prvního válečného zločince konfliktu v bývalé Jugoslávii. Jak se jedlo za první republiky zjistíte 27. listopadu při besedě s Kateřinou Winterovou a Kristinou Šemberovou z televizního Herbáře. Po besedě následuje autogramiáda.

Lákavý bude taky 11. prosinec s architektem Davidem Vávrou o pořadu Šumná města, o založení divadla Sklep. To vzniklo samovolně a omylem stejně jako všechno v jeho životě. Na další měsíce přislíbili účast Václav Marhoul, Radkin Honzák, válečný zpravodaj Marek Vítek, novinářka Renata Kalenská a další.

Institut navíc na 16. listopadu plánuje slavnostní otevření nového obsahu výstavy Tichá hrdinství. „Momentálně máme dva příběhy z válečné doby. Obohatíme je o příběhy z komunistického vězení. Panelovou diskuzi odmoderuje Nora Fridrichová. Připomeneme období vlády jedné strany. Pamětníci zavzpomínají na období mezi lety 1948 a 1989,“ dodává Prudilová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související