Emeritní rektor TUL David Lukáš převzal státní vyznamenání

foto Zuzana Bönisch-3.jpg
Profesor David Lukáš převzal od prezidenta republiky Petra Pavla Medaili 1. stupně Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Foto: Fotoarchiv KPR, Zuzana Bönisch

Profesora Davida Lukáše, emeritního rektora TUL, ocenil prezident republiky u příležitosti řádového dne 28. října 2023 Medailí 1. stupně Za zásluhy o stát v oblasti vědy. U příležitosti oslavy 105. výročí vzniku samostatného Československa vyznamenal v sobotu na Pražském hradě prezident Petr Pavel udělením státních vyznamenání 62 osobností veřejného života.

„Má práce je taková, že ji nemůžu vykonávat sám bez kolektivu spolupracovníků. Vnímám to tak, že je to ocenění všech kolegů, s nimiž jsem kdy tady na univerzitě spolupracoval. Zároveň je to ocenění české vědy,“ komentoval ocenění profesor David Lukáš.

Profesor Lukáš se intenzivně věnuje teorii, technologii a aplikacím nanovlákenných materiálů pro biologická a lékařská použití. Na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci založil oddělení Bioinženýrství. Zabývá se elektrohydrodynamickými nestabilitami přítomnými v procesech tvorby nanovláken, analýzou fyzikálně-chemických vlastností nanovláken a jejich biologickým testováním z pohledu jejich uplatnění v tkáňovém inženýrství. Získané poznatky aplikuje v praxi.

Profesor Lukáš je velmi aktivní v oblasti aplikovaného výzkumu. Je původcem 23 patentů, 4 evropských patentů a 13 užitných vzorů registrovaných od roku 1991 Úřadem průmyslového vlastnictví, z nichž řada má komerční využití. Dále je odpovědnou osobou za úspěšnou pětiletou klinickou studii biodegradabilní nanovlákenné textilie „NANOTARDIS“, která má využití v krytu akutních a chronických ran a která byla povolena Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Je vedoucím výzkumného týmu Technické univerzity v Liberci, který spolupracoval s komerčními subjekty v rámci klastru NANOPROGRESS v letech 2011–2021 a to v rámci projektů 5 projektů MPO, které byly součástí Operačního programu evropské komise Podnikání a inovace a OP PIC.

Profesor Lukáš se spolu s týmem univerzitních spolupracovníků angažoval i při zvládání koronakrize. Prototyp nového zařízení pro výrobu polymerních nanovláken pomáhal v době nouzového stavu při výrobě nanovlákenných vrstev s vysokou filtrační účinností.

 

Vyznamenání převzal i Jan Šolc

Během sobotního slavnostního ceremoniálu převzal z rukou prezidenta republiky Petra Pavla státní vyznamenání také Jan Šolc – vysokoškolský pedagog, jenž během svého působení na Technické univerzitě v Liberci ovlivnil svojí výukou etiky celou řadu studentů. Jan Šolc převzal Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Tento občanský aktivista, někdejší poslanec Federálního shromáždění, politik, ředitel odboru vnitřní politiky Kanceláře prezidenta Václava Havla a jeho poradce byl spoluzakladatelem Etického fóra České republiky a do roku 2014 působil ve správní radě nadace Vize 97. Na Technické univerzitě v Liberci vyučoval do února 2014 etiku a rétoriku.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Natalie Pickova-2.jpg

Vyzrála nad špatnou pamětí a pokuty neplatí

S trochou nadsázky Natálie Picková přiznává, že čte všechno, co jí přijde pod ruku. Kromě časopisů a novin i letáky, pravidla nebo řády. Ale hlavně samozřejmě knihy. Ne nadarmo se tato milovnice potištěného papíru stala Čtenářkou roku 2024....

16. 4. 2024 | Události | 429

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce