Rozhovor Dmitrije Gordona s Valerijem Solovějem nejen o smrti prezidenta

30. 10. 2023 | 17:01
Přečteno 1556 krát
Stalo se: Vzpomněl jsem si na dlouhou dobu svého života, kdy zločiny se považovaly za vítězství a vrazi za vůdce lidstva a otce národů

Rozhovor Dmitrije Gordona (DG) s Valerijem Solovějem (VS), navazující na na můj příspěvek z 29. 10. 2023 O Smrti prezidenta Putina.Tentokrát nejen o něm, ale
o kremelské politice, podhoubí zla a jeho aktérech.

Dmitrij Gordon a Valerij Solověj
Dmitrij Gordon a Valerij Solověj
DG:


Dobrý večer, vážení diváci a posluchači. Dnes je sobota 28. října a právě onehdy jste ohromili celý svět prohlášením, že Putin zemřel a že lékaři, kteří ho ošetřovali, byli zablokováni v místnosti, kde se nacházejí oni i jeho mrtvola, a že se konají mimořádné schůzky bezpečnostních složek a tak dále. Prosím, řekněte mi: je mrtvý, nebo žije?


VS: Zemřel, definitivně zemřel večer, ve čtvrtek 26. října kolem 20:40. Konečně neodvolatelně. Nyní je v lednici ve svém sídle ve Valdai. Ponižující, že? No, asi zaslouženě.
O jeho fyzické smrti není pochyb, absolutně žádná, ani sebemenší.


DG: Za jakých okolností zemřel?


VS: Ano, víceméně jsou známé. Začít budeme muset v roce 2020. Na přelomu let 2019-20 mu byla diagnostikována těžká forma rakoviny, která byla těžká a nedala se dlouhodobě léčit. V únoru 2020 mu izraelští lékaři provedli operaci a poté mu určili horizont přežití – maximum 1,5 roku. Tedy někde do konce roku 2021 – do začátku roku 2022. Dohlíželi na jeho léčbu, dělali cílenou terapii, protože žádná jiná země cílenou terapii dělat neuměla, a nikam jinam než do Izraele by se neobrátil. Proč Izrael? Faktem je, že předtím se nejmladší Putinův syn v Izraeli vyléčil z rakoviny a na jeho léčbu pak přímo dohlížel Netanjahu, který byl v té době také premiérem. Proto mu Putin svěřil svého syna.


DG: Putin má syna?


VS: Ano, má tři děti od Aliny Kabaevy a dvě z nich jsou chlapci, pokud vím. To jsou tři děti, to je naprosto jisté. Ve skutečnosti je jeho manželkou, ale není vdaná. I když není oficiálně provdána a není to napsané, řekněme to takhle. Dohlíželi na jeho léčbu.

Pomocí cílené terapie se jim podařilo posunout horizont. To znamená, že žil do roku 2023, ale na jaře 2023, v březnu, mu titíž lékaři řekli, že všechny lékařské možnosti byly vyčerpány, pak že je vše v „ruce Boží“. Jestli se to opravdu stalo nebo ne, nikdo neví.

Protože v tu chvíli bylo izraelské vedení krajně nespokojeno s ruským dováděním vůči Íránu, protože Rusko slíbilo, že Íránu pomůže při vytváření řady kritických technologií. Tak či onak, na jaře ho přestali léčit a začalo nevyhnutelné zhoršování zdravotního stavu, které se předtím oddalovalo. Začátkem léta mi bylo řečeno, že předpověď jeho přežití nepřesahne tento rok a na přelomu srpna a září mi bylo řečeno, že nepřežije, že to je naprosto jisté.

Na konci září mi bylo řečeno, že se blíží horizont smrti a že říjen nepřežije. Několikrát jsem veřejně řekl, že Putin podzim nepřežije. V mých videích je o tom spousta důkazů. Ne veřejně, ale v úzkém kruhu jsem řekl a jsou i svědci, že říjen nepřežije. Tak se i stalo, 26. října zemřel, několik dní před tím dostal infarkt, respektive selhalo mu srdce, po kterém byl téměř neustále a možná stále na jednotce intenzivní péče, na jednotce intenzivní péče.

Ve čtvrtek ve 20:00 moskevského času, přesně v době, kdy jsem začal vést svůj uzavřený seminář „Po Putinovi“. Zeptal jsem se: „Mohu uspořádat seminář s tímto názvem?" Ptal jsem se na začátku října, řekli mi: „Ano, na konci října už můžete pořádat seminář s názvem „Po Putinovi“. Přesně ve 20:00 moskevského času, když jsem začal vést svůj seminář, se začal jeho stav zhoršovat, povolali další tým, začali provádět intenzivní resuscitační opatření a kolem 20:40 zemřel.

První informace se objevily na telegramovém kanálu „General SVR“ - jsou naprosto spolehlivé. Obsahovaly řadu podrobností, zejména o zablokování skupiny lékařů, kteří byli, to je vlastně Putinova ložnice, v Putinově ložnici. Dostal jsem potvrzení z jiných zdrojů a zveřejnil jsem to. Psal jsem to někde pravděpodobně mezi 22:30-22:40, přesně si to nepamatuji. –


DG: Říkáte: „Řekli mi to, řekli mi.“ Kdo Vám to řekl?


VS: To jsou lidé z blízkého okruhu ruského prezidenta, velmi úzkého okruhu. Proto jsou tyto informace naprosto spolehlivé.


DG: Takže shrňme to: Putin, říkáte, je mrtvý?

VS: Ano. To není prohlášení, to je lékařský fakt, antropologický fakt - je mrtvý. A bez ohledu na to, jak se na to dívají, ať tomu věří nebo ne, přijímají to nebo ne, je to fakt, který je již nevyvratitelný. Pouze jednomu Židovi, kterému bylo 33 let, se podařilo uniknout, a to po 3 dnech. Putin ale tuto zkušenost rozhodně nezopakuje.

DG: Nyní může mnoho našich diváků říci: „Profesor Nightingale (slavík) něco vymýšlí, profesor Nightingale šíří nějaké fámy“ a tak dále. Jaké máte důkazy, že Putin už nežije?

VS: Dmitriji Iljiči, řekněte mi, jaké důkazy mohou existovat? Upřímně řečeno, Peskov, který 20. února loňského roku řekl, že Rusko nikdy nezahájí vojenské operace proti Ukrajině? Patologické vyšetření? Prohlášení agentury TASS? Jaké přímé důkazy mohou být v tomto případě?

Ale objeví se, chci vás ujistit, díky vám, široké publikum, konkrétně jsem si vybral vás, bylo mi nabídnuto několik příležitostí k rozhovoru, protože máte nejširší publikum
a nejpřemýšlivější publikum, abyste mohli říci: důkazy budou předloženy, nevyvratitelné důkazy, že ruský prezident zemřel. Existují nepřímé, mohu uvést nepřímé, které jsou zřejmé.

Večer 26. října od 20 hodin v Moskvě byla zavedena posila v centru města. Dosvědčují to mnozí Moskvané, zejména motoristé chycení v dopravních zácpách. Bezpečnost v Putinově rezidenci ve Valdaji byla a zůstává posílena. Právě 26. října večer. 27. října Lukašenko, který již věděl, že Putin je mrtvý, řekl, že Rusko a Ukrajina naléhavě potřebují vyjednat mír a je připraven jednat jako prostředník. A konečně, víte, dalším důkazem je zahájení operace v pásmu Gazy. Faktem je, že poslední telefonický rozhovor, který měl Putin, byl rozhovor s Netanjahuem a z Netanjahuovy strany proběhl na vysoké úrovni.

A víte proč? Protože Netanjahu velmi dobře věděl o stavu ruského prezidenta, o tom, co se děje, a požadoval, aby se Rusko neodvážilo zasahovat do izraelské operace, a aby Rusko minimalizovalo spolupráci s Íránem v té části, která představuje poškození Izraele.

A Netanjahu řekl: „Jinak se informace o tom, co se s vámi děje, dozví mezinárodní společenství.“ Tohle je příběh v duchu thrilleru. Ale tohle je skutečný thriller, jako všechno, co se v Rusku v posledních měsících a dokonce letech děje.


DG: Dobře, Putin je mrtvý. Bude pohřeb?


VS: Ne, pohřeb teď nebude. Protože ještě před jeho smrtí, tedy už se o tom od konce září intenzivně diskutovalo, padlo zásadní rozhodnutí jeho smrt utajit, použít místo něj dvojníka. Jak dlouho? Očekává se, že do dvou měsíců.

Mimochodem, takové příklady jsou v naší postsovětské historii. Řekněme, že Alijevova smrt byla skryta. Chavezova smrt byla skryta. Alijevova smrt byla skryta téměř několik měsíců. A v Rusku byla smrt Žirinovského skryta déle než měsíc.


DG: Proč?


VS: Ale protože hledali správný okamžik k oznámení jeho smrti a chtěli vyřešit otázku nástupnictví strany LDPR. No, byl tu ještě jeden důvod.


DG: Putin si to, myslím, užil. Je sadista, byl sadista.


VS: Ano, to je člověk, který způsobil kolosální škody nejen Ukrajině, ale samozřejmě i Rusům a vlastně celému světu. Proto osobně cítím tiché uspokojení, protože Vy a já jsme naživu a on už tady není. Jeho pozemský život už nenávratně skončil a nyní míří plnou rychlostí ke svému skutečnému majiteli. Je pozoruhodné, že zemřel v předvečer Halloweenu, velmi pozoruhodné. Když zlí duchové podle této víry vycházejí a hledají své služebníky. Tady byl sluha poblíž.


DG: Mohl by samozřejmě zemřít 21. října, v den mých narozenin. Byl by to dárek.


VS: Víte, mohu říci, že bylo velmi pravděpodobné, že překročil trest, který mu byl přidělen, o několik dní, doslova o několik dní. Na věčný odpočinek měl odejít někdy kolem 23. října. A během těchto dvou měsíců se rozhodnou, jak zajistit nástupnictví moci, kdo se stane nástupcem, co dělat, potřebují pauzu. Nahradí dvojník Putina dlouhodobě? S největší pravděpodobností ne. Protože by se to v každém případě po 2-3 měsících stalo veřejně známou skutečností. Ale faktem je, že pokud vím, existují lidé a síly připravené prolomit toto ticho a tuto hru. Uvidíme, jak rychle budou aktivní.


DG: Jaký je dnes okruh lidí, kteří v Putinově nepřítomnosti rozhodují v Rusku? Kdo jsou tito lidé, kteří rozhodují o tom, kdy to oznámit, kdo bude nástupce a tak dále.


VS: Za prvé, tím je Patrušev, on je vlastně nyní hlavou Ruska. A to je konsenzus hlavních elitních skupin, to je předběžný konsenzus, kterého bylo dosaženo v noci z 26. na 27. října a ráno 27. října bylo potvrzeno. Ale upozorňuji, že toto je výhradně situační, tedy dočasný konsensus. Tyto elitní skupiny mají různé zájmy a existují mezi nimi dlouholeté účty, které nikam nezmizely.


Dohodli se, že se dočasně spojí kolem Patruševa a představí dvojníka jako frontmana, jehož druhé jméno je ve skutečnosti Vasiljevič. Proto má přezdívku, omlouvám se za takový žargon, Vasiljevič.


DG: Jak se jmenuje?


VS: Nevím, jak se jmenuje. ale Vasiljevič je jeho přesné druhé jméno. Jde o post-putinovské politbyro o 10-12 lidech. Hlavními figurami budou Patrušev, Bortnikov a Koroljov. Koroljov to je Bortnikovův první zástupce. Protože do října se proti Patruševově koalici postavila koalice, v jejímž čele stál Čemezov, a pak šli na kompromis s Patruševem, než řekněme, nebudeme spěchat na pohřeb.

Nevím, jakou roli hraje Vaina, je to velmi věcný a důležitý člověk, ale tak úplně neviditelný, vždy je ve stínu. Kirijenko nehraje žádnou roli, Šojgu nehraje žádnou roli, Gerasimov může hrát nějakou roli ale ne nyní, později, když začne krize – je to šéf hlavního ředitelství generálního štábu, hlavního ředitelství rozvědky. Další Kovalčuk…

Mimochodem zajímavý detail. 27. října brzy ráno Rotenberg opustil Rusko a odletěl do Dubaje. To vše potvrzuje Flytradar - naléhavě opustil Ruskou federaci. Tady je to takový blízký, blízký přítel ruského prezidenta. Jedná se o nepřímé důkazy. Není to přímý důkaz, ale nepřímo naznačující, že se něco děje, a to co se děje, je velmi závažně. Tato skupina 10 lidí povede Rusko.


DG: Valeriji Dmitrieviči, uvidíme Putinův pohřeb?


VS: Velmi zajímavá otázka, nevím. Záleží na scénáři, předání moci. Pokud vše nepůjde tak, jak plánují, pak se tělo pravděpodobně prostě zapomene v lednici, vůbec to nevylučuji. Mimochodem, vůbec si nedělám srandu. Sám Putin během svého života několikrát opakoval: "Nechci, aby lidé chodili k mému hrobu jen čůrat." Toto je citát, toto je autentický citát. Ano, znal svou cenu a věděl, jak s ní zacházet.
Mimochodem proto začal proti Ukrajině krveprolití, aby se zapsal do světových dějin jako velký muž. Doufal, že bude přirozeně vlastnit Ukrajinu docela rychle a nejen Ukrajinu. Tak co s pohřbem, pokud vše proběhne víceméně hladce – ano, pohřeb bude.

Oznámí, že to jeho hrdinské srdce nevydrželo, praskla krevní sraženina. No, jsou takové případy, víte, kdy se uvolní krevní sraženina a zasáhne vás. Možná řeknou, že se infiltrovali ukrajinští špióni, ale pravděpodobně to neudělají, aby nezvedli hodnocení a sebevědomí Ukrajiny. To znamená, že na něco přijdou. Zatím na to nepřišli, protože zemřel o něco rychleji, než se jim podařilo dostat ho do zdravotního kómatu. Protože možností bylo uvést ho do lékařsky vyvolaného kómatu. To znamená, že člověk je rostlina, ale dýchající rostlina pomocí přístroje, a pak můžete tento proces kdykoli přerušit a říct: tady máme čerstvě mrtvé tělo. A pokud je vyndáte z lednice, rozumíte, budou pochybnosti.


DG: Co se stane s Kabaevovou?


VS: Tato otázka je v současné době projednávána. Nejprve jí dají odškodnění v zubech, v přeneseném slova smyslu odškodnění, a pošlou do Dubaje, mimochodem tam v souvislosti s tím možná letěl Rotenberg. To platí i pro Putinovy dcery.


DG: Čerstvá zpráva ze včerejška. Javlinskij včera vydal prohlášení, že se 26. října sešel s Putinem, aby projednal příměří, a že to byl Putin. To znamená, že Javlinskij v podstatě popřel vaše informace o Putinově smrti 26. října.


VS: Javlinskij se setkal s dvojníkem Vladimira Vladimiroviče Putina. Dvojka Putina intenzivně střídá od září, od října téměř kompletně. Naposledy se Putin s někým na veřejnosti setkal 4. září s Erdoganem. Naposledy mluvil po telefonu, mám na mysli mezinárodní rozhovor, s Netanjahuem. Putin se nikdy s nikým jiným nesetkal. Také se setkal s Lukašenkem, který v září přiletěl. Lukašenka ale potkal dvojník. Ale Lukašenko skutečně vedl soukromý rozhovor s Putinem. Lukašenko proto dobře ví, co se děje s ruským prezidentem, co se stalo.


DG: A co potom udělají s dvojníkem, pokud existuje?


VS: Když ho přivedli do tohoto obchodu, slíbili mu hodně, hodně peněz. Vzpomeňte si, co má Vysockij: dům v Chicagu, spoustu žen a aut. Řekli mu částku. Věřil těmto lidem. Věřil, že mu pak zase udělají plastickou operaci, že mu dají doklady a že s těmito gigantickými penězi půjde někam spokojeně bydlet.

Teď ale má odvahu. Zvládá to, jak se mi zdá. Připravoval se na mnoho setkání, připravoval se velmi tvrdě, jako na setkání se Si Ťin-pchingem, a byl připraven lépe než Putin. Teď ho napadlo: proč, přísně vzato, proč ne já? Nyní se účastní, vlastně ještě před Putinovou smrtí, kolem pondělí se začal účastnit úzkých setkání.


DG: Setkal se dvojník se Si Ťin-pchingem?


VS: Ano, řekl jsem, že naposledy měl Putin mezinárodní setkání s Erdoganem 4. září. Číňané věděli, poslouchej, Dmitriji Iljiči, to není tajemství ani pro Číňany, ani pro Američany. Jsou si vědomi toho, co se stalo, a že mají co do činění s dvojníkem. To jim docela vyhovuje, pokud jsou respektovány dohody a závazky Ruska vůči Číně. Američané mají také své velmi vážné důvody, takže nejsou nakloněni tomuto příběhu dělat pohádkovou publicitu. Tento vážný důvod uvedli již před Putinovou smrtí při konzultaci s Patruševem.


DG: Je možné, že se ruským elitám zalíbí dvojník natolik, že se ho rozhodnou ponechat?


VS: Je to téměř neuvěřitelné, už teď to působí podráždění. Chápou, že to není na dlouho, že je to dočasné. Tedy ani ne na rok. No, možná na pár měsíců. Protože otevřená zůstává i otázka, zda jít k volbám nebo ne. Diskutuje se o variantách zrušení či odložení prezidentských voleb. Pokud budou provedeny, není jasné, kdo do nich půjde.


DG: Tady se nabízí otázka. Kdo místo Putina?


VS: Patrušev trvá na svém nebo velmi tvrdošíjně navrhuje svého syna Dmitrije Nikolajeviče Patruševa, ministra zemědělství, jako kandidáta. Hned řeknu, že ani Mišustin, ani Sobjanin nejsou kandidáty. Nezvažuje je ani jedna elitní skupina. A sní Šojgu? Šojgu den nebo dva před Putinovou smrtí, přivedl tuvanské šamany z Tuvy na jeho panství poblíž Moskvy, aby v noci Putinovy smrti provedli rituál, aby Šojguovi dali nejvyšší moc. Nedělám si srandu, ani si nevymýšlím.


DG: Co bude s politikou Ruska. Mě přirozeně nevíce zajímá válka s námi, nic se nezmění?


VS: Zprvu se nic nezmění, navíc teď může dojít k eskalaci, pokud vím, je určitá pauza v poslední době. To snad souvisí s událostmi, které probíráme a Patrušev je rozhodnutý, je připraven uzavřít mír s Ukrajinou, ale jen ze silné vyjednávací pozice. A silná vyjednávací pozice je, že Rusko nevrací vůbec nic a silou donucuje Ukrajinu. A za tímto účelem chce vlastnit Avdějevku.

Je to naprosto vážná operace i přes ty kolosální ztráty, které ruské ozbrojené síly nesou, je generální štáb přesvědčen, že ji bude možné nyní ovládnout. V ruském generálním štábu panuje zdrženlivý optimismus. Je to velmi charakteristický detail. No, vy a já, jako obyvatelé stejného kulturního prostoru, jsme to zachytili.
Valerij Gerasimov přestal pít. Až do září to byl nepřetržitý flám. To je velmi důležité pro pochopení psychologického profilu z pohledu vojensko-politického vedení Ruska,
z pohledu generálního štábu. Ukrajinská ofenzíva uvázla. Ukrajina nedokázala převzít strategickou iniciativu, ale lze se o to pokusit.

Pokud se ale strategické iniciativy nechopíte, pak můžete Ukrajině způsobit značné škody a z této pozice vyjednávat. Okamžitě respektuji, že vyjadřuji jejich úsudek, jejich pojetí, rozumíte, na tohle jsem nepřišel. To nejsou moje konstrukce. Vím jistě, co a jak si o tom myslí? A chci vám o tom říct.

Takže probíhají konzultace s Američany, přesněji byly zesíleny po začátku války na Blízkém východě. A nyní byly tyto konzultace pozastaveny z toho prostého důvodu, že tomu Američané ve skutečnosti nerozumí, kdo bude rozhodovat? Jejich podstatou bylo provést gambit výměny Ukrajiny za Izrael, nebo Izrael za Ukrajinu. Podle toho z jakého úhlu se na to díváte.

Situace je tedy extrémně, extrémně nepřehledná, no, a tato skupina nehodlá vojenské operace zastavit. To znamená, že je připravena vstoupit na Peace Track. Nemíní, řekněme, dále terorizovat Ukrajinu, ale ráda by vstoupila na Peace Track za svých podmínek a s vlastní dohodou.

Tuto transakční pozici je třeba posílit. Je to další věc, která je velmi důležitá. Existuje tedy způsob, jak tuto pasáž dokončit až začne politická krize. A ta nevyhnutelně začne, bude velmi vážná a rozsáhlá. Myslet si, že už to nebude na Ukrajině a v souladu s tím všechna tato strategická vojenská dispozice, kterou uvádím, se může radikálně změnit. Radikálně změnit a Moskvu už nebude zajímat, co se děje v Záporožském směru, v Chersonském směru a na Donbase.


DG: No, obecně, ideální možnost pro kremelskou elitu, po smrti Putina, jak na něj pověsit všechny psy, stejně jako pověsil všechny psy na Stalina Chruščov, na kterého je pověsil Brežněv a na něho pak Gorbačov. To je vše, co se pořád se točí v kruhu, odejít z Ukrajiny a prostě si dál žít, zbohatnout, a užívat si života ve Státech, ne?


VS: Dmitrij Iljiči, Ano, to je logické. Ale toto je úhel pohledu špatné frakce elity, která nyní vede Rusko. Ttoto je stanovisko, no, řekněme, že Čemezovovy skupiny, která se ho drží. Je připravena na nejširší kompromis s Ukrajinou v nejširším a nejflexibilnějším kompromisu. Patruševova skupina je nastavena jinak, takže eskalace nepřátelství není vyloučena, pokračování je nejrealističtější možností.


BG: A Patrušev je stále naživu?

VS: Je ve slušné fyzické kondici a samozřejmě má i problémy


BG: No, z tváře je vidno, jaké má problémy


VS: Nejsem si jistý, jestli hádáte Dmitriji IljičI.


BG: No, onkologie, jsem si naprosto jistý.


VS: Aha, myslíte. Ano, má rakovinu už podruhé. Jeho první byla obecně úspěšně vyléčena, jeho druhá rakovina je pod kontrolou, vše je pro něj obecně normální, to znamená, že tam nejsou žádné fatální hrozby na rozdíl od Putina, který byl opravdu fatálně ohrožen.


BG: Valeriji Dmitrieviči, mnoho odborníků, poté, co sdíleli příběh, že Putin zemřel, říkají, že takové věci jsou dnes pro úřady prospěšné. Protože před volbami si Rusové myslí, no, Putin je už starý, říká se, že nemůže dál vést zemi a to je, když je Putin neustále na pokraji smrti, Putin umírá, teď Putin zemřel - to už je k smíchu i občanům Ruska. Ne, vše je v pořádku. Putin je živější než všichni živí a je u moci Jak komentujete takové věci?


VS: Ano, z mého pohledu je to obyčejná hloupost, to je má interpretace. Za touto hloupostí je strach. Strach přiznat, že se situace začala měnit, lidé chtějí žít ve známém světě, kde jádrem všeho je Putin, jsou zvyklí žít v tomto světě 23 let.


BG: Vyrostli s tím.


VS: Vyrostli, to je naprosto správné. Ale ve skutečnosti to, co říkám, mělo být okamžitě převzato tím, co řekl generál SVR, protože to je silná delegitimace režimu. A místo toho, abyste začali dělat hloupé vtipy nebo si dokonce stěžovat, měli jste říct: Ano, je to tak, ano, žádný Putin už neexistuje, všechno je totální podvod (!) a zahájit delegitimační kampaň.

Tady by fungoval Thomasův teorém Ano, když lidé přijmou současnou situaci jako reálnou, tak tato situace je reálná ve svých důsledcích. Mluvím o politických důsledcích. No, žádná ruská opozice není. Chápete, že se bojí ztráty Putina. Putin je klíčovým zpravodajským bodem ve všech jejich souřadnicových systémech. Obávají se, že realita se nenávratně mění. Už se změnila a nová realita bude úplně jiná, než na jakou jsou zvyklí v Ruské federaci,
na kterou je ruská opozice zvyklá.

Mohu vám říci, že řekněme střední vrstva ruské elity, zejména bezpečnostní složky, ví, že Putin už není, ví, protože na rozdíl od blogerů důvěřují telegramovému kanálu generála SVR, že měl mnoho důvodů být přesvědčen o spolehlivosti a pravosti těchto informací, a navíc dostávají informace prostřednictvím svých vlastních kanálů. Na krajské úrovni, no, tam už jsou hejtmani a viceguvernéři, ale není to jen vzrušení, ale nějaký mentální zmatek, chápou, že se něco děje. Samotná ruská opozice nadále podporuje existenci Putina, je to úžasné, že? Je to překvapivé, protože se bojí nové reality, Dmitriji Iljiči. Zatímco ona přišla k nám.


BG: Valery Dmitrichi, zmiňujete telegramový kanál generála SVR, přiznejte se, je to váš telegramový kanál?


VS: Ne! Přispěl jsem svým časem k jeho propagaci. Toto není můj telegramový kanál, ne! Tento telegramový kanál je ve skutečnosti skupina lidí, mohu Vám říci, že jsou vysoce informovaní, s nejvyšším stupněm prověrky, nejvyšším.

BG: A o informovaných lidech vám nyní vám položím velmi důležitou otázku: Říkáte věci, za které vás v Rusku jen tak nezavřou, ale dělají horší věci, ano? A vypadáte dobře, jste volný, mluvíte svobodně, jste v Moskvě. Proč se Vás nedotýkají?


VS: Dobře, Dmitriji Iljiči, po našem rozhovoru si myslím, že budu muset projít nějakými nepříjemnými pocity, říkám vám to upřímně. Protože jsem z pohledu Kremlu dost nebezpečný člověk, tak jsem ochotně souhlasil s vaší laskavou nabídkou s vědomím, že se informace rozšíří více než díky komukoli jinému. A v podstatě odpovídá na vaši otázku, když jsme spolu mluvili poprvé, myslím, že to bylo v roce 2019, pokud mě paměť neklame, řekl jsem, že jsem pod patronací vlivné, řekl bych ne mocné organizace, ne veřejné organizace. Byla a zůstává. To mě nezbavuje rizik, v Rusku není nikdo osvobozen od rizik, nikdo absolutně. Odzdola nahoru, shora dolů. Znamená to ale, že to výrazně zvyšuje úroveň mé stability.


BG: Valeriji Dmitrieviči, mám na vás osobní prosbu, vzhledem k vysoké úrovni vašeho povědomí, a jak jsem pochopil, obrovskému počtu důležitýchh lidí ve vašem kruhu. Nemohu se dostat na dno pravdy, ale byl jsem odsouzen ve třech trestních případech v Rusku. Ano, byl jsem odsouzen Basmannyho soudem v Moskvě a zapsán na seznam hledaných osob, ale když moji právníci šli na webovou stránku Basmannyho soudu v Moskvě, aby viděli, kolik let mi dali, bylo tam napsáno, že všechno bylo utajeno, protože představuji velké nebezpečí pro národní bezpečnost Ruska. Mám čistě lidský zájem, kolik let mi dali? Je možné to vědět, Dmitriji Iljiči?


VS: Ano, Dmitriji Iljiči, dobře, pokusím se to zjistit. Do konce tohoto programu vám nebudu moci odpovědět, bude mi to chvíli trvat a myslím, že o něco déle než při běžném dotazování. No, pokusím se to zjistit a určitě vás budu informovat buď veřejně, jestli chcete, nebo ne veřejně, takovou příležitost najdu.


BG: Pokud se budeme bavit o blízké a trochu vzdálené budoucnosti, jak vidíte vývoj událostí ve válce mezi Ruskem a Ukrajinou?

VS: Teď tam budou ještě intenzivní konfrontace. Nevidím důvod, proč by přestaly, jak jsem již řekl. Ruské jednotky zaměří svůj tlak na Avdijevku, aby se ji pokusily dobýt. Chtějí to později, no, to už je otázka pro vojensko-politické vedení.

Představte si, že nejde o zlom ve válce, ale o velmi důležitý úspěch, mnohem důležitější než uchvácení Bachmuta, cena v tomto případě nebude nižší, ne-li vyšší. Nu a dnes: my na ceně nebazírujeme, pamatujete si tuto frázi ze slavné sovětské písně, ano? Aby je donutili myslet si, že jít na Ukrajinu, plus nějaké omezení dodávek zbraní a střeliva ze strany Západu, znamená jít cestou míru.

Ještě jednou vám teď říkám o myšlení těchto lidí, jak si představují, že se situace vyvine, tak, že to bude pokračovat. Jak dlouho? Myslím, že to bude pokračovat, dokud nebude otevřená politická krize v Rusku. Do otevřené podoby půjde z mého pohledu a soudě podle toho, co vím, už příští rok.

Kdy se otevře? Kdy střetnutí začíná ne životem, ale smrtí. Ano, teď to bude povyk buldočků pod kobercem. Je to pod kobercem. Pro veřejnost to bude jen málo čitelné nebo známé. Když vše přejde do otevřené fáze, myslím si, že to pro Ukrajinu nebude snadné, to víte, že?

A proto se sníží pozornost a to co se stane na Ukrajině, ve srovnání s Ukrajinou a ve srovnání s Kremlem, bude mít boj o Kreml zanedbatelnou hodnotu. A navíc jsem vám řekl, a mohu to potvrdit, že obecně existuje významná skupina ruské elity, i když je početně dominantní, je připravena na co nejširší kompromis s Ukrajinou. Nebudu nyní veřejně odkrývat podobu tohoto kompromisu. Říkám, že to je vzorec pro nejširší kompromis a toto je velmi flexibilní linie chování, velmi flexibilní.


BG: A pokračuji v rozhovoru o problémech uvnitř Ruska, o vztazích mezi ruskou elitou, Elim, nemohu se nezeptat na Ramzana Kadyrova, na chování Ramzana Kadyrova. Mimochode, moc se mi líbí, jaký je nyní, protože to, co dělá, oslabuje Rusko, ruské základy. A když jeho syn, porazil toho jestřába v cele, když potom jeho synu, synu Ramzana Kadyrova, začali udělovat řády ruských republik jeden za druým, to je podle mého názoru ohromující. Naznačuje to nejen, žec v Čečensku vznikly dva prapory pojmenované po šejku Mansurovi a další prapor, což je jistě v přímém rozporu s ruskými zákony a dohodami elit. Znamená to, že Ramzan Kadyrov zpochybnil ruské základy a znovu říkám, tohle se mi moc líbí, protože se mi zdá, že pod jeho vedením by se Čečensko mohlo jednoduše odtrhnout od Ruska.


VS: Dmitriji Iljiči, ne nadarmo jste stále považován za hrozbu pro národní zájmy Ruska, protože vše, co jste řekl, hodnotí ruští bezpečnostní důstojníci stejným způsobem, ale se znaménkem mínus. Celá tato argumentace, kterou jste uvedl, je pro ně typická a říkají, no, přirozeně v negativním smyslu, že Kadyrov napadá Ruskou federaci, federální vládu. Oni ho nejen že nemají rádi, oni ho nenávidí a můžu říct, že z hlediska sebezáchovy udělal Kadyrov řadu chyb.

Nebylo třeba jít do takové konfrontace, protože například pro Patruševa Patrushevovo je posílení Ramzana Achmatoviče Kadyrova velmi vážným problémem, velmi vážným problémem. Další věc je, že mám pocit, že se skutečně připravuje na vznik autonomie existenci, k tomu potřebuje právě tyto prapory.

Mimochodem, do vaší sbírky faktů mohu přidat, že Wagnerova technika, která byla formálně podřízena Ruské gardě, byla dekretem, nikoli však Zolotovovým rozkazem, převezena do Čečenska a bude financována z federálního rozpočtu. Ano, Mišustin podepsal odpovídající dekret. Ano, Čečensko se připravuje na autonomní existenci v době, kdy federální vláda zažije vážnou krizi, ano, v mnoha ohledech se opakuje situace z 90. let. Netroufám si teď předvídat, jaké bude řešení této krize. Snad to dopadne úplně jinak, než jak tomu bylo v 90. letech.


DG: Co bude s politikou Ruska. Nejvíc mě přirozeně zajímá válka s námi, nic se nezmění?

VS: Zprvu se nic nezmění, navíc teď může dojít k eskalaci, pokud vím, v poslední době dochází k určité pauze. To snad souvisí s událostmi, které probíráme, a Patrušev je rozhodnutý, je připraven uzavřít mír s Ukrajinou, ale jen ze silné vyjednávací pozice. A silná vyjednávací pozice je, že Rusko nevrací vůbec nic a silou donucuje Ukrajinu. A za tímto účelem chce vlastnit Avdějevku. Je to naprosto vážná operace i přes ty kolosální ztráty, které ruské ozbrojené síly nesou, je generální štáb přesvědčen, že ji bude možné nyní ovládnout. V ruském generálním štábu panuje zdrženlivý optimismus. Je to velmi charakteristický detail. No, vy a já, jako obyvatelé stejného kulturního prostoru, jsme to zachytili. Valerij Gerasimov přestal pít. Až do září to byl nepřetržitý flám. To je velmi důležité pro pochopení psychologického profilu z pohledu vojensko-politického vedení Ruska, generálního štábu. Ukrajinská ofenzíva uvázla. Ukrajina nedokázala převzít strategickou iniciativu, ale lze se o to pokusit.

DG: Navzdory vzdálenosti je naše planeta jediným organismem a vše, co se děje v různých částech světa, má tak či onak význam pro jiné země. To, co se dnes děje, uh, v Izraeli, v plynárenském sektoru, ach, to má velký význam pro Ukrajinu a také pro Rusko. Řekněte mi, co se podle vás stane v blízké budoucnosti v pásmu Gazy?

VS: Přesně řečeno, vidíme, jakým směrem se události vyvíjejí. Vidíme, že se konflikt může rozšířit. Otázkou je, do jakých mezí se bude plazit? Zapojí se Hizbalás a Libanon, zasáhne Írán? Inu, Írán se z mého pohledu nevěší, protože jeho intervence je plná ohrožení jeho existence.
A to je první věc, víte, ještě neznáme hranice šíření konfliktu. Za druhé, neznáme termín. Pokud budeme mít štěstí, v tomto případě budou mít štěstí všichni, jak Izrael, tak všichni v zemích Blízkého východu, bude to trvat několik měsíců. Máte-li smůlu, dobře, Dmitriji Iljiči, to ví jen Bůh. Chápete, že někdy můžete vymáčknout zubní pastu z tuby, ale nikdy ji nebudete schopni tlačit tam a zpět.

Bohužel, přes veškerou vaši snahu, zejména na Blízkém východě s tímto potenciálem uprchlíků, kterými jsou, potenciální nenávist, s tím, že i když elity arabských zemí, například Egypt, Jordánsko žádnou antikoncepci nechtějí, přirozeně nechtějí konflikt, nechtějí válku, ale existuje arabská ulice, existují radikální náboženské sítě, skutečně existují. A existuje strach z Evropy, je skutečně přítomen, protože uprchlíci mohou proudit do Evropy.

Vzpomeňte si, jak to bylo krátce před pandemií, a mohu vám říci, že v tom měla prsty Ruská federace. Přispěla, a já to vím jistě, aby uprchlíci proudili do Evropy, aby Evropu paralyzovali. Ano, abych tak řekl, přispět ke zlepšení, aby byla Evropa poddajnější v dialogu s Kremlem. V tomto případě se Evropané mohou pokusit vyvinout tlak na Izrael. Je pravda, že se o svůj tlak nestarají, myslím. Víte, sice existují Spojené státy, ale i bez nich je Izrael samozřejmě žulovou skálou.

No, ještě jednou, potenciál tohoto konfliktu, jeho trvání z mého pohledu, není příliš jasné. A jistě víte, že existuje mnoho lidí, kteří studují arabsko-izraelské vztahy a studují je po celém světě. A jako shrnutí, když to s nimi proberete soukromě, ne na konferenci, ale soukromě nad sklenkou nějakého drinku, řeknou: nechápeme, co se děje a jak z toho ven. To znamená, že to můžeme vysvětlit veřejně, ale ve skutečnosti tomu nerozumíme, bohužel.

BG: Valeriji Dmitrieviči, děkuji za rozhovor. Zvláštní poděkování za Putina v lednici. Abych byl upřímný, tak tomu nevěřím. Říkám to vždy upřímně tak, jak to je, ale pokud se toto potvrdí, budu samozřejmě rád.

VS: To se potvrdí, Dmitriji Iljiči, bude potvrzeno. Chápu, že s otevíráním šampaňského je lepší nespěchat.

BG: Děkuji.

VS: Děkuji, děkuji vám, milí diváci. Všechno nejlepší.


Kreml
Kreml

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy