Dětský festival Malé oči promítne filmy Hajaa Mijazakiho i Karla Zemana

Jubilejní 10. ročník dětského filmového festivalu Malé oči se blíží. Začne už v sobotu 11. listopadu v žižkovském kině Aero a letenském Biu Oko. Celý víkend tady bude program ve znamení podivuhodných dobrodružství. Nejen malí diváci si užijí projekce rodinných filmů a bohatý doprovodný program. Do bájných krajin se návštěvníci dostanou díky snímkům Hajaa Mijazakiho a Karla Zemana. Dcera českého režiséra Ludmila se navíc přidá na besedu po nedělní projekci Ukradené vzducholodi.

Pražská kina chystají pro děti a jejich rodiče výběr snímků, které se odehrávají na dobrodružných cestách při objevování nových světů i poznávání bájných bytostí. V programu obou kin proto nesmí chybět ani český film Ukradená vzducholoď, na jehož nedělní projekci od 10:00 v Biu Oko se přidá také výtvarnice Ludmila Zemanová, dcera světově proslulého animátora a režiséra Karla Zemana.

I letos však dramaturgové sází na nezaměnitelnou tvorbu legendárního režiséra Hajaa Mijazakiho, v jehož filmech není o dobrodružství nouzi. Chybět nebudou jeho dva starší tituly Laputa: Nebeský zámek (1986) a Howlův kráčející zámek (2004), které navnadí diváky na očekávanou novinku Chlapec a volavka (2023). V kině Aero i Bio Oko se pak dočkáte premiéry francouzského animáku Nina a ježkovo tajemství (2023). Americké studio Disney v kinech zastoupí rodinný snímek Planeta pokladů (2002) a se studiem Pixar se vydáme na dobrodružství bývalého prodavače balonků ve filmu Vzhůru do oblak (2009).

Film Karla Zemana Ukradená vzducholoď

Zábava však ani letos nekončí jen v sále. Kina ve spolupráci s Aeroškolou chystají pro děti dabingovou a ruchovou dílnu, pásmo pohádek s tvořivými dílnami a jednu z nejoblíbenějších aktivit tzv. kino všemi smysly, interaktivní program, který dětem nabízí možnost podívat se na místa a vyzkoušet si v kině činnosti, jež se běžnému divákovi nepoštěstí. Děti se mohou tradičně těšit také na herní koutek stolních her Albi, počítačové hry od Amanita Design a řadu zajímavých stánků lokálních nakladatelství i skautů. V předsálí kina Aero bude výstava plakátů k dětským a amatérským snímkům ve spolupráci s Pražským filmovým kufrem a v Biu Oko se chystá výstava plakátů z desetileté historie festivalu Malé oči.  

Sobotní večer se ale v kině Aero ponese dál ve znamení dobrodružných cest. Nejprve mohou diváci navštívit nezkrotnou představivost režiséra Terryho Gilliama ve filmu Dobrodružství Barona Prášila (1988) a poté si vydat do budoucnosti díky legendárnímu titulu Pátý element (1997) Luca Bessona, který v Aeru odstartuje přehlídku režisérových filmů.

Howlův kráčející zámek režiséra Hajaa Mijazakiho

V průběhu listopadu a prosince festival navštíví ještě dalších devět měst – veškeré informace o programu v jednotlivých regionech najdete na www.maleoci.cz.  Do Prahy se festival vrátí ještě v neděli 26. listopadu do Komunitní kobky 17 na Smíchovské náplavce. V programu najdou diváci pásmo pohádek „Krátká podivuhodná dobrodružství“ a po projekci bude následovat tvořivá dílna od Aeroškoly.   

Festival Malé oči pořádá Bio Okokino Aero, Aeroškola a distribuční společnost Aerofilms.

Comments

comments

Vyhledat