Slovensko ukončilo kontroly na hranicích s Maďarskem. Podle vlády šlo o jednorázovou akci, opozice to označila za divadlo

Horizont ČT24: Slovensko a migrace (zdroj: ČT24)

Slovensko v úterý časně ráno ukončilo bezpečnostní akci na hranicích s Maďarskem, kterou zahájilo v pondělí večer kvůli nelegální migraci. Slovenské bezpečnostní složky během ní nezadržely žádného běžence. Novinářům to řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Podle něj šlo o jednorázovou akci, kterou je Bratislava připravena v případě potřeby zopakovat. Ještě v pondělí přitom nasazení policistů či vojáků na zelenou hranici s Maďarskem zdůvodnil i očekávanou velkou migrační vlnou. Opozice i exministr zahraničí Miroslav Wlachovský opatření nové vlády označili za divadlo.

„Chtěli jsme dát jasně najevo migrantům a hlavně převaděčům, že slovenská migrační politika se mění a převaděči nemají prostor na to, aby dělali na Slovensku byznys,“ řekl Šutaj Eštok. Do akce se zapojily stovky policistů a vojáků, dále různá technika včetně vozidla s termovizí, kterou Slovensku zapůjčila Česká republika.

Policie nestřežila celou 655 kilometrů dlouhou hranici s Maďarskem, ale pouze lokality, které využívali migranti při přechodu z Maďarska na Slovensko ve snaze dostat se dále na západ Evropy. Podle tvrzení prozatímního policejního prezidenta Rastislava Polakoviče se skupiny migrantů v pondělí v noci v době trvání bezpečnostní akce u hranic otočily a vrátily do Maďarska.

Od začátku letošního roku zaznamenalo Slovensko 46 tisíc migrantů, kteří vstoupili na Slovensko nelegálně. Oproti minulosti jde o výrazný nárůst. Už bývalé vedení slovenské policie upozorňovalo, že Maďarsko odmítá přebírat běžence, kteří z této země vstoupili protiprávně na Slovensko. Šutaj Eštok tvrdil, že věří v dohodu s Maďarskem ohledně řešení migrace. 

Předchozí slovenská vláda kvůli nelegální migraci zavedla na začátku října náhodné kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem. Reagovala tak na podobný krok, který vůči Slovensku zavedly Česko, Polsko a Rakousko. Nový slovenský premiér Robert Fico pracoval s tématem migrace už v kampani před zářijovými parlamentními volbami a po nich zdůraznil potřebu tvrdého postupu vůči běžencům.

Desítka nevládních organizací, které na Slovensku pomáhají migrantům, vybídla ministerstvo vnitra, aby země kromě jiného v souladu s mezinárodním i vnitrostátním právem zacházela s cizinci důstojným způsobem a respektovala jejich práva.

„Zajištění cizinců a jejich umisťování do útvarů policejního zajištění by mělo být vázáno na zásadu přiměřenosti a realizováno jen tehdy, když nelze účinně uplatnit jiná dostatečná, ale méně přísná donucovací opatření,“ napsaly organizace v prohlášení po pondělím vyjádření Fica, že každý migrant, který vstoupí na Slovensko nelegálně, bude zadržen. Dodaly, že není známo, že by běženci na Slovensku páchali trestné činy.

Opozice: Bylo to divadlo

„Spustili grandiózní divadlo, zrovna tudy migranti z Maďarska příliš nechodili, ale asi to bylo nejblíže k Bratislavě. PR politika čelem k masám,“ napsal na sociální síti X Wlachovský k nasazení techniky na hranicích s Maďarskem na okraji Bratislavy, kde v pondělí i v úterý představitelé vlády uspořádali tiskovou konferenci.

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka prohlásil, že migrace přes Slovensko už déle než měsíc prudce klesá a že cílem akce vlády bylo odpoutat pozornost od skutečných problémů Slovenska a od čistek v policii.

Šutaj Eštok minulý týden odvolal policejního prezidenta Štefana Hamrana, a to jen několik dnů před jeho dříve ohlášeným odchodem do civilu.

Dvou policejních viceprezidentů se ministr vnitra zase zbavil tak, že zrušil jejich funkce. Mimo službu postavil několik stíhaných příslušníků elitní policie NAKA, která vyšetřuje korupční kauzy z doby předchozího vládnutí strany Smer–SD nynějšího premiéra Fica.

Při střídání vlád na Slovensku pravidelně dochází také k personálním změnám ve vedení policie a v dalších institucích. Tentokrát ale podle některých právníků nový ministr vnitra neměl pravomoc na některá ze zmíněných personálních rozhodnutí, protože podle tisku obvinění vyšetřovatelé a jeden z dosavadních policejních viceprezidentů získali status oznamovatelů protispolečenské činnosti, což je chrání před zásahy zaměstnavatele. Šutaj Eštok naopak tvrdil, že všechna jeho rozhodnutí budou v souladu se zákonem.