Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojáci, drony, psi, koně. Fico na hranicích lovil migranty, nechytil žádného

  14:18
Na slovensko-maďarské hranici se v pondělí v noci uskutečnila velká akce namířená proti nelegálním migrantům. Staronový premiér Robert Fico na bratislavský přechod Čunovo-Rajka spolu s ministrem vnitra Matúšem Šutajem Eštokem vyslal policii, vojáky, drony i policejní koně a psy a uspořádal tiskovou konferenci. Nasazení muži při zátahu chytili přesně nula migrantů.
Slovenská vláda se vydala chránit slovensko-maďarské hranice před nelegálními...

Slovenská vláda se vydala chránit slovensko-maďarské hranice před nelegálními migranty. U bratislavského přechodu Čunovo - Rajka k akci uspořádala tiskovou konferenci. Zleva ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, premiér Robert Fico a dočasně pověřený policejní ředitel Rastislav Polakovič. (30. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Předchozí kabinet kvůli nelegální migraci na začátku října zavedl náhodné kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem. Reagoval tak na to, že k podobnému kroku vůči Slovensku přistoupily Česko, Polsko a Rakousko. Fico ovšem ještě před volbami tvrdil, že je postup úřednické vlády nedostatečný.

Sliboval, že na takzvanou zelenou hranici pošle policisty a vojáky, kteří ji ochrání po celé délce. Migrantům také hrozil mnohem tvrdším přístupem. Předchozí premiér Ľudovít Ódor se tehdy hájil s tím, že střežit celou maďarsko-slovenskou hranici je fyzicky nemožné a že by na to Slovensko ani nemělo dost lidí. Pondělní akce tak byla ukázkou toho, jak Fico plní své sliby.

Všechny hraniční přechody, kterými procházeli nelegální migranti, jsou podle Ficových slov pod kontrolou policejních hlídek. „Hned, jak na základě zpravodajské komunikace s Maďarskem zjistíme, že došlo k překročení většího počtu nelegálních migrantů a přes Maďarsko se blíží na území Slovenské republiky, jsme schopní v přiměřeném čase nasadit podobné rozložení sil po celé zelené hranici, tvrdil Fico s tím, že každý nelegální migrant, který se pokusí přejít na Slovensko, bude zadržen.

Ficova pomsta začala. Končí policejní prezident, do funkcí jdou i obvinění lidé

Nový ministr Eštok, který se okamžitě po nástupu do funkce zbavil například policejního prezidenta Štefana Hamrana, ještě v pondělí nasazení policistů a vojáků na zelenou hranici s Maďarskem zdůvodnil tím, že očekává velkou migrační vlnu. Nyní tvrdí, že šlo o jednorázovou akci, kterou je připraven kdykoliv zopakovat.

„Chtěli jsme dát jasně najevo migrantům a hlavně převaděčům, že slovenská migrační politika se mění a převaděči nemají prostor na to, aby dělali na Slovensku byznys,“ řekl. Do akce se zapojily stovky policistů a vojáků, dále různá technika včetně vozidla s termovizí, kterou Slovensku zapůjčila Česká republika.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (30. října 2023)

Policie však neobsadila celou 677 kilometrů dlouhou hranici s Maďarskem, ale pouze lokality, které využívali migranti při přechodu z Maďarska na Slovensko ve snaze dostat se dále do západní Evropy. Pověřený policejní prezident Rastislav Polakovič pak potvrdil, že nikoho nezadrželi, a uvedl, že se skupiny migrantů v pondělí v noci během akce u hranic otočily a vrátily do Maďarska.

Od začátku letošního roku zaznamenalo Slovensko 46 tisíc migrantů, kteří do země vstoupili nelegálně. Oproti minulosti jde o výrazný nárůst. Už bývalé vedení slovenské policie upozorňovalo, že Maďarsko odmítá přebírat běžence, kteří z něj na Slovensko protiprávně vstoupili. Šutaj Eštok tvrdil, že ohledně řešení migrace věří v dohodu.

„Grandiózní divadlo“, zní z opozice

Opozice i exministr zahraničí Miroslav Wlachovský opatření nové vlády kritizují. „Spustili grandiózní divadlo, zrovna tudy migranti z Maďarska příliš nechodili, ale asi to bylo nejblíže k Bratislavě. PR politika čelem k masám,“ napsal na sociální síti X Wlachovský. Odkázal tak na fakt, že se Fico i s Eštokem a ministrem zahraničí Jurajem Blanárem vydali právě na bratislavský hraniční přechod Čunovo–Rajka.

Hraniční přechod Čunovo-Rajka

Hraniční přechod Čunovo-Rajka

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka pak uvedl, že migrace přes Slovensko už déle než měsíc prudce klesá. „Robert Fico postupuje jako vždy – hledá imaginárního nepřítele (tentokrát migranty), aby odvedl pozornost od skutečných problémů (tentokrát jeho čistky v policii a neřešení ekonomických problémů Slovenska). Budeme se ho ptát, kolik nás všechny tato jeho včerejší kouřová clona stála,“ napsal.

Také bývalý vládní poradce Branislav Tichý napsal, že počty běženců přecházejících přes Slovensko v posledních týdnech prudce klesají, a to vzhledem k opatřením na balkánské trase a změnou počasí. „Vystrašit a následně triumfálně zvítězit,“ glosoval v úvodu svého příspěvku na Facebooku. Klesání počtu běženců se podle něj navíc dalo čekat.

„Není to nic nečekaného, děje se to přibližně touto dobou každý rok a ví to každý, kdo se tématu věnoval aspoň dvacet minut. Naproti tomu ministr vnitra očekává velkou vlnu migrace, kterou v nejbližších dnech hrdinně zastaví svou osobní přítomností (spolu s Ficem) na přechodu v Rajce,“ píše Tichý. „Je neuvěřitelné, že jim na to někdo pořád skáče,“ dodal.

Při vší úctě, dovoluji si napsat vám. Slováky baví dopis ministryně Česku

Tiskovou konferenci k „Ficově nule“ ohlásila také opoziční strana Slovensko (dříve OLaNO) expremiéra Igora Matoviče. Desítka nevládních organizací, které na Slovensku pomáhají migrantům, pak vybídla ministerstvo vnitra, aby země kromě jiného v souladu s mezinárodním i vnitrostátním právem zacházela s cizinci důstojným způsobem a respektovala jejich práva.

„Zajištění cizinců a jejich umisťování do útvarů policejního zajištění by mělo být vázáno na zásadu přiměřenosti a realizováno jen tehdy, když nelze účinně uplatnit jiná dostatečná, ale méně přísná donucovací opatření,“ napsaly organizace v prohlášení. Dodaly, že není známo, že by běženci na Slovensku páchali trestné činy.

Ministr vnitra nicméně v úterý podle Denníku N zopakoval, že požádá o svolání bezpečnostní rady státu. Prý od toho očekává bližší informace, například zda v souvislosti se situací v palestinském Pásmu Gazy hrozí, že na Slovensko přijde více migrantů mířících do západní Evropy. „Takto si představuji silný stát, který umí chránit své hranice,“ dodal Eštok.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...