InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slavnost Dotkni se Písku bude mít nového organizátora. S Centrem kultury nebyli radní spokojeni

PÍSEK - Městskou slavnost Dotkni se Písku pořádalo v uplynulých letech Centrum kultury města Písek. Přestože letos byla na akci rekordní návštěvnost, v příštím roce ji bude organizovat pražská společnost ArtProm. „K výběrovému řízení vedení města přistoupilo, protože panovala dlouhodobá nespokojenost s tím, jakým způsobem byla slavnost organizována,“ řekl radní pro kulturu Robin Mikušiak. „Za celou dobu pořádání jsme ze strany našeho zřizovatele neobdrželi žádné zásadní kritické stanovisko,“ reaguje ředitel centra kultury Josef Kašpar.

 

Městskou slavnost Dotkni se Písku bude v roce 2024 pořádat pražská společnost ArtProm, která uspěla se svou nabídkou ve výběrovém řízení. Nového pořadatele slavnosti schválili na svém říjnovém jednání písečtí radní.

Město informovalo, že společnost zajistí kompletní organizaci slavnosti, od přípravy po zabezpečení samotného průběhu. „Připraví podrobný scénář a dramaturgii akce. Reflektovat přitom musí téma příštího roku, jímž je Písek –⁠⁠⁠ po řece Otavě za vorem vor a další historické motivy. Sestavit musí kulturní program na všechny dny slavnosti, včetně vystoupení minimálně dvou populárních hudebních interpretů," uvedl radní pro kulturu Robin Mikušiak. Právě on je podle zprávy na webu dotknisepisku.cz iniciátorem návrhu na změnu organizátora největší písecké akce.

Dosud slavnost pořádalo Centrum kultury. Podle radního Robina Mikušiaka ale panovala na městě dlouhodobá nespokojenost s tím, jakým způsobem centrum kultury slavnost organizovalo. „Zaznívaly dokonce i hlasy veřejnosti, aby se akce úplně zrušila. I já jsem si v návaznosti na mé mnohaleté zkušenosti v oboru dokázal představit úplně jiný, moderní koncept největší kulturní akce v našem městě. Mnozí namítnou, že byla slavnost letos super, známé hudební hvězdy zaplnily náměstí... Je třeba ale dodat, že za cenu 3,5 milionu korun. A za tuto cenu bychom si představovali více, zajímavěji a moderněji připravený program," řekl Mikušiak s tím, že Centrum kultury nedokázalo hledat vícezdrojové financování akce a náklady města tedy rostly. „A to je pro mě velice závažné, poněvadž se domnívám, že je nutností, aby pořadatelé většiny kulturních akcí v našem městě vícezdrojová financování důsledně hledali a nejen čekali, že se vše zaplatí z rozpočtu města tak, jak tomu bylo v minulosti. Správný hospodář musí prostě také šetřit," podotkl Mikušiak.

Ředitel Centra kultury města Písek Josef Kašpar s názorem radního Mikušiaka nesouhlasí. „Centrum kultury vždy připravovalo městskou slavnost na základě koncepce, rámcového programu a rozpočtu, který schválila rada města. Zjednodušeně řečeno, vždy jsme zapracovali smysluplné nápady, ať už členů rady nebo kulturní komise," uvedl Josef Kašpar a vyjádřil se i k finanční stránce akce.

„Pokud by vedení města chtělo například snížit rozpočet, samozřejmě nevidím důvod, proč neudělat nějakou skromnější verzi. Ostatně náš zřizovatel, město Písek, určuje zadání, my se ho snažíme v rámci možností co nejlépe naplnit. I když se program připravuje s více jak ročním předstihem, zapracovali jsme pro rok 2023 některé nové návrhy a připomínky, které vzešly z koordinačních schůzek. Výsledkem byl velice úspěšný ročník s bohatým programem a návštěvnickým rekordem," sdělil Kašpar. „Je pro nás nemilým překvapením, že důvodem soutěžení byla údajná dlouhodobá nespokojenost s naší prací. Za celou dobu pořádání jsme ze strany našeho zřizovatele neobdrželi žádné zásadní kritické stanovisko. Tato nespokojenost nebyla dokonce obsažena ani v materiálu pro jednání rady města 11. května 2023, na základě kterého se slavnost následně soutěžila. Rozhodnutí rady města pochopitelně respektujeme, novému pořadateli přejeme hodně štěstí a Písečákům úspěšné slavnosti," dodal Josef Kašpar.

Centrum kultury se do výběrového řízení nehlásilo. Robin Mikušiak podle svých slov s některými kolegy zastával názor, že by mělo. „Nakonec jsme se ale s vedením města domluvili, že se hlásit nebude, aby někdo z dalších uchazečů nepodal stížnost na to, že mají ze své podstaty lepší podmínky. Výběrové řízení by se mohlo opakovat a čas nutný pro kvalitní přípravu projektu by se zásadně zkrátil. Tím by mohla utrpět i kvalita celého projektu," tvrdí Mikušiak.

Do výběrového řízení se přihlásili tři zájemci. Dva museli být pro nesplnění podmínek zadávacího řízení vyloučeni. Pražská firma ArtProm má slavnosti udělat za 2,4 milionu korun bez DPH. Organizátoři musí přípravy akce konzultovat se zástupci města na třech koordinačních schůzkách. Úkolem organizátora bude také zapojit do programu i místní občany, organizace či spolky. Bude muset zajistit i grafický návrh, tisk a distribuci propagačních materiálů a programu slavnosti a on-line kampaň k akci.

Diskuse k článku - 43 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
  • kepek 

    Reagovat

     

    Zřejmě dobrý bašiš...

    Vloženo 3.11.2023 23:01:38

  •  

    Reagovat

     

    Aby to nedopadlo jako letos Pískoviště, tak inovativní, že tam nidko nebyl. :-)

    Vloženo 1.11.2023 17:47:03

  • Písečák 

    Reagovat

     

    No uvidíme, s čím se nový pořadatel ukáže, o míň peněz na slavnosti oproti loňsku zas tak nedostane, tři milióny s DPH není tak málo.

    Vloženo 1.11.2023 17:35:12

  • Jana 

    Reagovat

     

    Letošní slavnosti byly super, smekám před lidmi, kteří to měli na starosti.

    Vloženo 1.11.2023 08:52:58

    • Anna 

      Reagovat

       

      Naprosto souhlasím, konečně se myslelo i na mladší generaci. Slavnost si tím pádem mohli užít opravdu všichni. Děkujeme!

      Vloženo 1.11.2023 09:48:26

  • Roman 

    Reagovat

     

    Mně třeba na centru kultury taky lecos vadí, například že si z toho udělali rodiný podnik, jsou tam zaměstnné celé rodiny, prakticky nic neprodukují sami, ale slavnosti by měly dělat, je to městská organizace přeci jenom. A vloni to nebylo úplně špatný, sice kapely mi nesedli, ale to je úhel pohledu.

    Vloženo 1.11.2023 08:27:17

    • Lenka 

      Reagovat

       

      A třeba v nemocnici to tak není? Nebo u herců, zpěváků, učitelů? A ty celé rodiny tam nic nedělají nebo jak to myslíte?

      Vloženo 1.11.2023 15:49:43

      • Luboš 

        Reagovat

         

        No myslím, že se to nedá srovnávat. V CK to mají jako trafiku placenou městem.

        Vloženo 5.11.2023 08:22:20

« Novější příspěvky 1 2 3 4 5  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace