Nové taktické jaderné pumy B61-13 pro bombardéry B-21 Raider

Nové taktické jaderné pumy B61-13 pro bombardéry B-21 Raider
F-15E při výcviku s atrapou pumy B61 (2021) / Santos Torres, USAF (Zvětšit)

Američané spouštějí vývoj nové taktické jaderné gravitační pumy B61-13. Ta ve výzbroji doplní slabší jaderné pumy B61-12 (50 kt) a nahradí staré B61-7 o síle 360 kt.

Vývoj nové jaderné pumy zajistí Národní úřad pro jadernou bezpečnost NNSA (National Nuclear Security Administration), spadající pod ministerstvo energetiky. Úřad operuje s ročním rozpočtem 20 miliard dolarů a odpovídá za americké vojenské jaderné technologie. Rozpočet NNSA je tedy nutné vnímat jako součást širšího vojenského rozpočtu USA.

B61-13 reaguje na současné bezpečností prostředí popsané v dokumentu Nuclear Posture Review 2022. Dokument potvrdil nutnost investicí do důvěryhodného jaderného odstrašení, protože američtí protivníci rozšiřují a modernizují svůj jaderný arzenál.

Základem jaderného odstrašení je věrohodnost. Aktéři musí mít jistotu, že protivník je skutečně schopen a ochoten použít jaderné zbraně. Věrohodnost zahrnuje dostupnost moderních a různorodých jaderných zbraní, stejně tak schopnost je různými způsoby a prostředky doručit kdekoliv a kdykoliv nad území protivníka. A to i po nečekaném preventivním jaderném úderu.

Věrohodnost je nutné dokazovat spojencům. Zejména těm technologicky vyspělým a mocným. Americký jaderný deštník chrání například Turecko, Jižní Koreu a Japonsko – tyto státy proto nemusí mít vlastní jaderné zbraně. I když například Jižní Korea tím opakovaně hrozí a Američané ji musí dokazovat svou jadernou věrohodnost.

Z psychologického hlediska protivník bere hrozbu jaderného útoku vážně a je přesvědčen, že jeho odvážné akce mohou mít katastrofální následky. Věrohodnost je často spojena s nepředvídatelným chováním. Jestliže protivník si nemůže být jistý reakcí duelanta v krizové situaci, tedy zda bude zdrženlivá nebo impulzivní, může to zvyšovat věrohodnost odstrašení.

Ostatně můžeme se podívat na Ukrajinu a velmi neochotné poskytování západních zbraní ukrajinské armádě (viz ATACMS). Důvod je velmi prostý – ruské jaderné odstrašení funguje a Rusku se daří izolovat ukrajinské bojiště. Rusko totiž velmi efektivně hraje „klasickou hru na šílence“ – chová se nepředvídatelně a iracionálně.


Testování B61-12 na F-15E Strike Eagle (2015)

To zvyšuje strach a opatrnost Západu, aby nevyprovokoval Rusko k nějaké „šílené“ akci. Velmi efektivní ruská strategie. Ostatně vláda Donalda Trumpa měla podobnou pověst. Což rozhodně nebylo úplně na škodu. V reakci na ruskou „hru na šílence“ Západ na Ukrajině zase uplatňuje taktiku „vaření žáby“. Sofistikované, bezpečné, ale za cenu desítek tisíc mrtvých Ukrajinců.

Jednou ze zásad, jak tuto nejistotu komunikovat s protivníkem jsou doktríny použití jaderných zbraní. Například podle francouzské Paříž můžeme použít jaderné zbraně v reakci na jakékoli ohrožení francouzských životních zájmů. Z toho si každý může vzít úplně cokoliv. Jacques Chirac to dokonce rozšířil na teroristický útok.

„Takže to je skutečná metoda: ‚Jsou nenormální, musíme něco udělat, abychom je kontrolovali.‘ Proto také Francouzi testovali jaderné zbraně. Ne, protože je baví ničit panenské ostrovy v Pacifiku. Ostatně mohli to otestovat na Sahaře. Ale udělali to v Pacifiku. Proč? No, protože chtěli ukázat: ‚Jsme nenormální. Nevíte, co můžeme vyvést,‘“ uvedl Marcin Gielzak v pořadu Dvě levé ruce (přepis rozhovoru na AN), kde s kolegou zpovídal polského geopolitika Jacka Bartosiaka.

Vývoj taktické jaderné pumy B61-13 zapadá do konceptu věrohodného amerického jaderného odstrašení. Věrohodnost posiluje, pokud má aktér k dispozici nejrůznější typy jaderných zbraní, o různém výkonu, rozmístěných na různých platformách. Může tak lépe kontrolovat jadernou eskalaci a vnášet nejistotu / dilemata do rozhodování protivníka – ten si nebude jistý prahem použití jaderné zbraně proti konkrétním cílům.

„Dnešní oznámení [o vývoji B61-13] odráží měnící se bezpečnostní prostředí a rostoucí hrozby ze strany potenciálních protivníků,“ uvedl náměstek ministra obrany pro kosmickou politiku John Plumb. „Spojené státy mají povinnost pokračovat v hodnocení a zavádění schopností, které potřebujeme k věrohodnému odstrašení a v případě potřeby k reakci na strategické útoky a k zajištění našich spojenců.“


F-35A odhazuje cvičnou B61-12

Současnou pumu B61-12 lze doručit na cíl řadou bojových letounů. Hlavním nosičem je F-35A Lightning II schopný pronikat nepřátelskou protivzdušnou obranou. B61-12 je součástí aliančního jaderného odstrašení Nulcear Sharing a je rozmístěná na základnách v Evropě. B61-12 konsoliduje a postupně nahrazuje starší pumy B61-3, -4, -7 a -10. První B61-12 vstoupila do provozu v listopadu 2021. Výroba je naplánována do poloviny roku 2026.

Výkonnější B61-13 ponese výhradně strategický bombardér B-21 Raider. Nasazení na F-35A se zatím nepředpokládá.

B61-13 nahradí starší pumy B61-7 o síle 360 kt. „Třináctková“ puma použije jadernou nálož převzatou z B61-7 a klíčové komponenty z B61-12 – zejména tělo pumy, bezpečnostní, ochranné a naváděcí systémy. B61-12 má inerciální, nikoliv citlivé a potenciálně rušitelné satelitní navádění. Dva „točivé“ raketové motory zlepšují stabilitu pumy v podélné ose během sestupu. Díky tomu střední kruhová odchylka (CEP) v cíli je méně než 30 metrů.

Oproti mnohem slabší B61-12 (volitelně 0,3 kt, 1,5 kt, 10 kt a 50 kt; jaderná nálož převzatá z B61-4) má být B61-13 nasaditelná proti odolnějším a rozlehlejším vojenským cílům.

Zavedení B61-13 nezvýší počet amerických jaderných zbraní. Výroba proběhne na úkor menšího počtu B61-12. Celkově si Spojené státy hodlají udržovat arzenál 400 až 500 jaderných pum, přičemž se předpokládá výroba několik desítek B61-13 – na výrobu se plynule přejde po konci produkce „dvanáctkové“ verze. Po zavedení půjde stáhnout z výzbroje staré B61-7, ale i „megatunové“ B83-1 (viz dále).

B61-7 jsou považovány spíše za strategické než taktické jaderné zbraně. Nebyly umístěny na evropských leteckých základnách a jejich nosičem byly strategické bombardéry. V tuto chvíli je jediným nosičem B61-7 bombardér B-2A Spirit.


Základní komponenty B61-12 s jadernou náloží převzatou z B61-4 / FAS

Spojení nového strategického bombardéru B-21 Raider a nové pumy B61-13 bude velmi úderným nástrojem americké strategické komunikace – nasazení Raiderů kdekoliv na světě bude vizuálně a mediálně okázalé a snadno pochopitelné ujištění protivníkům a spojencům, že Američané to s jaderným odstrašením myslí smrtelně vážně.

Podle Hanse Kristensena, experta na jaderné zbraně z Federace amerických vědců, B61-13 poslouží jako kompromis k prolomení letité neshody mezi demokraty a republikány ohledně pumy B83-1 (1,2 Mt) – 80× silnější než bomba svržená na Hirošimu v roce 1945.

Prezident Barack Obama se B83-1, poslední megatunové bomby v arzenálu USA, snažil zbavit. Donald Trump rozhodnutí zrušil. Demokrat Joe Biden opět navazuje na snahu Obamy. Klíčoví republikánští zákonodárci však protestovali. Podle nich je B83-1 potřebná k úderům na odolné a hluboko v podzemí umístěné cíle.

Předseda Sněmovního výboru pro ozbrojené síly Mike Rogers a senátor Roger Wicker z výboru Senátu pro ozbrojené služby (oba republikáni) uvítali vytvoření nové varianty B61. Podle nich ale jde „jen o skromný krok správným směrem."

„B61-13 není dlouhodobým řešením, ale poskytne našim velitelům, zejména v [tichomořském a evropském] regionu, větší flexibilitu při boji s těmito [rozlehlými a odolnými] cíli,“ uvedli Rogers a Wicker. „Jak nedávno poznamenala Komise pro strategické postoje, Čína a Rusko naplno závodí ve zbrojení a USA stojí na místě. K řešení této hrozby je nutná dramatická transformace našeho odstrašujícího postoje – nikoliv postupné nebo dílčí změny.“

Zdroj: Defense News, BMPD

Nahlásit chybu v článku


Související články

Nová americká taktická jaderná puma B61-12

Americké letectvo v rámci širokého programu modernizace amerického jaderného arzenálu představilo ...

F-35A Lightning II s taktickými jadernými pumami B61-12

Projektová kancelář F-35 Joint Program Office před pár dny zveřejnila první fotografie víceúčelového ...

F-35A Lightning II testuje taktické jaderné pumy B61-12

Víceúčelové taktické stealth letadlo F-35A Lightning II je od počátku předurčeno k nesení taktických ...

Letoun F-35A dokončil testování jaderných pum B61-12

Americké letectvo (USAF) provedlo poslední certifikační let letounu F-35A Lightning II s testovací ...

Zvýraznit příspěvky za posledních:

  • liberal shark
    13:45 31.10.2023

    Vhodný prostředek strategické komunikace s Iránem a jeho podzemními jadernými provozy.

    Vhodný prostředek strategické komunikace s Iránem a jeho podzemními jadernými provozy.

Načítám diskuzi...