Dnes Úterý - zatazeno 23°C
Zítra Středa - zatazeno 20°C
Středa 22. 5. 2024
Svátek má Emil
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Penta dokončila práce na dvou budovách u Masarykova nádraží za 2,5 miliardy korun
Zlatou fasádu připravovali 2,5 roku a stála 500 milionů korun. Foto: Penta

Penta dokončila práce na dvou budovách u Masarykova nádraží za 2,5 miliardy korun

Firma Penta Real Estate dokončila práce na dvou budovách u pražského Masarykova nádraží. Poslední část zlaté fasády za 500 milionů korun v pondělí slavnostně odhalili zástupci společnosti v čele se spolumajitelem Penty Markem Dospivou. Stavba budov trvala přes dva a půl roku, zahájila se v březnu 2021. Celková investice dosáhla 2,5 miliardy korun. Další peníze bude společnost investovat do plánovaného přestřešení kolejiště, které by se podle zástupců Penty mohlo začít stavět koncem března příštího roku, Správa železnic nyní hledá dodavatele v soutěži.

Dospiva uvedl, že zlatou fasádu připravovali 2,5 roku a stála 500 milionů korun. „Je to výjimečná věc, dokončení ikonického prvku tohoto domu od studia Zahy Hadid," řekl před budovou.

Devítipatrové budovy jsou podle mluvčího Penta Real Estate Martina Lánského zaplněné z 95 procent. Celková plocha je 28 000 metrů čtverečních. Kromě kanceláří, které zabírají tři čtvrtiny plochy, jsou tam restaurace, kavárny a služby.

Fasáda se podle ředitele rozvoje Penta Real Estate Rudolfa Vacka projektovala od roku 2019, zhotovila ji firma Sipral. „Fasádních modulů je tu přes 3000. Když jsme přešli do finální fáze na začátku roku 2021, věděli jsme, že si nevystačíme s běžnou konstruktérskou stavební činností. Museli jsme se obrátit na segment automotive," řekl Vacek s tím, že fasáda budov vyžadovala přesnost na desetiny milimetru. Na střeše budov připravuje firma terasu pro veřejnost, která bude přístupná samostatným výtahem.

Stavební práce na přestřešení kolejí Masarykova nádraží by měly začít na konci prvního čtvrtletí příštího roku, stavět by se mělo přes dva roky. „Pak také čekáme, co se bude dít dál směrem k Florenci. Původní návrhy od Zahy Hadid zahrnovaly i prostory vedoucí dál k autobusovému nádraží. Tam čekáme na změnu územního plánu," řekl Lánský.

Skupina Penta prostřednictvím Penta Real Estate koupila firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Spojení firem nyní posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

Transakci antimonopolní úřad posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení, rozhodnutí tedy vydá do 20 dnů. Cenu transakce firmy nezveřejnily. V minulosti chtěla skupina Penta pozemky ČSAD Praha Holding, které k nádraží přiléhají, koupit. ČSAD ale v roce 2016 oznámila, že na nich postaví vlastní projekt.

Urbanistickou studii zástavby rozsáhlého brownfieldu u Masarykova nádraží od studia Zaha Hadid Architects představila Penta v květnu 2016. Po počátečních příznivých ohlasech se studie stala předmětem ostré společenské diskuse. Pro část pozemku u autobusového nádraží Florenc tak Penta, ČSAD Praha holding za podpory Institutu plánování a rozvoje Prahy vypsali v loňském roce novou urbanistickou soutěž. Penta celkem do projektů kolem nádraží investuje deset miliard korun.


Autor: ČTK

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

20. května 2024 ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Další články
Nahoru