Harden si nakonec přestup vytrucoval. Hvězda přestupuje do Los Angeles

Přidat na Seznam.cz

Jeden z nejšikovnějších rozehrávačů poslední dekády v NBA, americký basketbalista James Harden, se nakonec dočkal. Celé léto trucoval a chtěl si vynutit výměnu ze svého týmu Philadelphia 76ers do Los Angeles Clippers. A nakonec obchod klapl.

Populární „Vousáč“ (přezdívka Hardena) stihl na konci svého působení v Philadelphii naštvat mnoho lidí, ale nejvíce prezidenta basketbalových operací klubu, Daryla Moreyho – toho dokonce nazval lhářem. Měl mu za zlé, že o něm nepravdivě informuje veřejnost a blokuje jeho výměnu. Ta se ale stejně stala nevyhnutelnou, protože Harden nechtěl hrát nikde jinde než v Los Angeles Clippers. Ti ale dlouho nebyli ochotni nabídnout adekvátní náhradu, proto se obchod realizuje až nyní.

Kromě Hardena jdou do Clippers také P.J.Tucker a Filip Petrusev. Opačným směrem putují Marcus Morris, Robert Covington, Nic Batum a KJ Martin. Clippers také dají Philadelphii výběr v prvním kole draftu 2028 a dva druhokolové výběry.
Je otázkou, jaká strana na výměně více prodělala či vydělala. Harden je stále excelentní hráč. Je to desetinásobný účastník Utkání hvězd, Nejužitečnější hráč NBA za sezónu 2018, dvojnásobný nejlepší nahrávač ligy a dokonce trojnásobný nejlepší střelec soutěže. V 34 letech má sice svá bodově nejlepší léta za sebou (průměr 21.0 bodů v loňském ročníku), ale o to více svému týmu pomáhá z pozice rozehrávače. Poslední dvě sezóny měl průměry okolo 10,6 asistence na zápas. V Clippers spojí síly s dalšími velkými jmény jako Kawni Leonard (dvojnásobný vítěz NBA) a Paul George. Harden bude chtít konečně dosáhnout na titul, který mu zatím utíká.

V Philadelphii si nejspíše všichni oddechnou, protože Harden dokáže rozložit kabinu jako málokdo. Jen připomeňme, že si podobnou výměnu vytrucoval již potřetí. Uvidíme, zda budou Clippers jeho posledním působištěm v lize.

Zdroj: NBasket, ESPN