31. října 2023 • 20:25

Divoký šlágr pro Pardubice, rozhodl Kaut. Litvínov přestřílel Kometu 6:3

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Góly nabitou bitvu ovládl lídr tabulky. Hokejisté Pardubic zvítězili ve šlágru 16. kola Tipsport extraligy 4:3 nad Spartou a dál drží první místo. Na vítěznou vlnu se vrátil Litvínov, který přestřílel brněnskou Kometu 6:3. Liberec doma padl 1:3 s úřadujícím mistrem z Třince. České Budějovice doma porazily Plzeň 4:1 a zabraly po dvou prohrách za sebou.



Domácí neporazitelnost prodloužil Maštalířský

Hosté do utkání dobře vstoupili a k vedení jim pomohl i faul Kudrny a využitá přesilovka. Tomka v litvínovské brance překonal Zaťovič. Vyrovnat mohl David Kaše, v dobré pozici ale při zakončení promáchl.

Kometa byla aktivnější v útočném pásmu, druhý gól však nepřidala a ve 12. minutě domácí vyrovnali, když se od modré čáry trefil přesně David Kaše. O minutu později navíc fauloval Vincour a Verva v početní výhodě zásluhou tvrdé střely Jakse otočila skóre.

Oba týmy poté měly šanci změnit stav v dalších přesilovkách, Tomek s Lukešem ale chytali spolehlivě a připsali si řadu dobrých zákroků. V polovině utkání se do slibné šance dostal Válek, třetí branku domácích ale nepřidal. To se podařilo až o tři minuty později Maštalířskému, který potrestal zaváhání Brna na obranné modré čáře. Osmnáctiletý junior si ve čtvrtém startu v soutěži připsal první extraligový gól.

Při Pospíšilově trestu hosty opět podržel Lukeš, jenž dostal na severu Čech šanci teprve podruhé v sezoně. Ve 40. minutě ale domácí přece jen své vedení navýšili, když se prosadil Abdul.

Ve 42. minutě však Pospíšil z brejku i přes Czuczmanův faul snížil a hosté se vrátili do zápasu. Navíc byl následně vyloučený Zile a Kometa pokračovala v tlaku. Moses sice trefil jen tyčku, sedm sekund po skončení přesilové hry se ale z dorážky již prosadil.

Místo dalšího tlaku hostů se ale do gólových šancí dostávali následně domácí. Lukeš několikrát výborně zasáhl, v 52. minutě jej ale se štěstím překonal Hlava, od jehož těla se odrazil brněnským gólmanem vyražený puk. Platnost branky rozhodčí kontrolovali hned dvakrát, hosté však neuspěli ani s takzvanou trenérskou výzvou.

Ještě více se přiblížit k jubilejní domácí výhře se mohl Litvínov v 78 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, šestou branku ale nepřidal. V závěru se hosté pokusili utkání zdramatizovat při power play, snížit se jim však už nepodařilo a naopak pošesté inkasovali.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (Litvínov): „Oproti předchozím domácím utkáním jsme neměli dobrý nástup do zápasu, jednoznačně jsme táhli za kratší provaz a vyústěním byla branka na 1:0. Velmi důležitá byla naše branka v přesilovce na 2:1. Jsem rád, že i dvě slepené branky na začátku třetí třetiny tým nepoložily. Oceňuji, že hráči dokázali kontrolovat emoce, protože to bylo dnes klíčem k tomu, že jsme utkání zvládli.“

Jaroslav Modrý (Kometa Brno): „Narazili jsme na tým, který hraje s velkým sebevědomím. Domácí nám trošku odskočili, po dvou třetinách jsme prohrávali 4:1, ale síla (v našem týmu) tam pořád je. Dali jsme dva góly, dostali se na kontakt a věřil jsem, že utkání přetočíme na naši stranu. Udělali jsme ale dvě minely a dali jsme soupeři momentum utkání. Gól na 5:3 nám srazil hlavu. Bylo to ofenzivní a atraktivní utkání pro diváky, se špatným koncem pro nás.“

Góly

Domácí: 11:39. D. Kaše, 13:46. Jaks, 32:06. Maštalířský, 39:31. Abdul, 51:56. Hlava, 59:45. Hlava

Hosté: 04:09. Zaťovič, 41:27. Pospíšil, 45:20. Moses

Sestavy

Domácí: M. Tomek (Zajíček) – Demel (A), Zile, Jaks, Baránek, Zeman, Czuczman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (C) – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Havelka.

Hosté: Lukeš (Furch) – Lintuniemi, Ščotka (A), Holland, Kučeřík, Gazda, Ďaloga, Kaňák – Moses, Cingel, Pospíšil – Kohout, Marcinko (A), Kos – Zaťovič (C), Holík, Flek – Kratochvíl, Vincour, Okál.

Rozhodčí

Úlehla, Ondráček – Špůr, Šimánek

Stadion

Zimní stadion Ivana Hlinky, Litvínov

Návštěva

4 282 diváků

Úspěšnou otočku rozhodl Hovorka

Více ze hry měl od úvodního buly domácí tým. Plzeňského brankáře Hlavaje rozchytali nepříjemnými střelami Gulaš, Štencel či Doudera. Českobudějovický kapitán záhy usedl na trestnou lavici a ve vlastním oslabení se Toman s Hovorkou řítili sami na jediného obránce, Tomanův střelecký pokus ale skončil na chráničích slovenského reprezentanta. Jedinou velkou šanci hostů v přesilovce měl u pravé tyčky Indrák.

Aktivita Jihočechů se promítla v dalším ostřelování soupeřovy branky a také v přečíslení dva na jednoho, při kterém Gulaš místo přihrávky na Přikryla volil neúspěšný nápřah. V závěru úvodní části sehráli domácí neúčinnou přesilovku, ale po jejím skončení mohl Gulaš otevřít skóre. Jeho pokus z levého kruhu však akrobaticky zneškodnil Hlavaj.

Českobudějovičtí pokračovali v aktivním hokeji také ve druhé části. Brzy si vynutili přesilovku, ale velkým počtem přihrávek snižovali efektivitu svého tlaku. Do brejkové situace se potom dostal plzeňský Šiler a střelou z levého kruhu překonal Strmeně. Další nebezpečný pokus vymyslel z druhé vlny Dujsík. Za tři minuty bylo srovnáno. Kondelík před brankou šikovně zamíchal kotouč a posunul ho doleva Ordošovi, jenž zblízka doklepával do odkrytého prostoru u pravé tyčky, kam se nestihl přesunout Hlavaj.

Bombou z mezikruží se prezentoval Beránek, na opačné straně jel sám od modré čáry Söderlund, ale nepřelstil domácího brankáře. Dvakrát za sebou šel na lavici hanby Kvasnička, hráči Motoru však znovu potvrdili, že jim přesilovky v sezoně zatím nejdou. Nedlouho před druhou sirénou se Jihočechům povedlo přečíslení tři na dva. Obránce Hovorka jako třetí vzadu poslal kotouč švihem kolem Hlavajovy lapačky a zařídil vedení Motoru.

Na začátku třetí třetiny dostal dvouminutový trest plzeňský obránce Laakso a sedm sekund před koncem jeho vyloučení přidal Hanzl třetí gól domácích. Trefil se z pravé strany po sérii rychlých přihrávek. Ve 48. minutě nedokázal Jansa zakončit do odkryté branky, jeden z domácích bránících hráčů v posledním okamžiku vložil hůl do jeho střely. Hosté zapnuli na plné obrátky, nemilosrdně jim však ubíhal čas potřebný ke zkorigování výsledku.

Jihočeši jim mnoho nedovolili i díky dobrému pohybu, kterým se navíc sami dostávali do zajímavých příležitostí. Snahu hráčů Škody navíc přibrzdilo vyloučení Holešinského. Skoro tři minuty před sirénou začala Plzeň opakovaně zkoušet hru bez brankáře, ale šance měli domácí. Kubík váhal se střelou do prázdné branky, kterou mu zblokoval Laakso. Beránek zdálky střílel vedle, při dalším pokusu zblízka už však zakončil Kubík.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „Dlouho jsme nezískali tři body a na hráčích to bylo znát. Tím více bylo vítězství nad Plzní důležité. Po nepříznivé sérii jsme udělali některé změny, jednou z nich bylo prohození centrů první a druhé řady. Výsledek ukázal, že nám to asi trochu prospělo. Brankář Strmeň neměl dnes tolik práce, ale chytil sólový nájezd, což bylo možná klíčové pro vývoj zápasu, ve kterém jsme od začátku byli aktivnější.“

Petr Kořínek (Plzeň): „Těžko se mi hodnotí prohrané utkání. Měli jsme příliš mnoho vyloučených, což nás sráží. Pořád se dalo něco udělat i za stavu 1:3, ale chyběly nám emoce, abychom si za tím šli. V závěru jsme měli snad jednu střelu, což je strašně málo.“

Góly

Domácí: 28:06. Ordoš, 37:52. Hovorka, 43:15. Hanzl, 59:23. Kubík

Hosté: 25:09. Šiler

Sestavy

Domácí: Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Vráblík, Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Kubík (A) – F. Přikryl, Harris, Gulaš (C) – D. Simon, Hanzl, M. Beránek – Vopelka, Toman, Chlubna.

Hosté: Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Kvasnička, Jiříček, Laakso, Piskáček (A), Malák, Dujsík – Hrabík, Lev (A), Schleiss (C) – Holešinský, Indrák, Söderlund – Rekonen, Jansa, Pour – Šiler, Straka, Matýs.

Rozhodčí

Pražák, Šindler – Brejcha, Gerát

Stadion

Budvar aréna, České Budějovice

Návštěva

5705 diváků

Divočinu odskákal Kovář

Do sestavy Pardubic se vrátil útočník Adam Musil, který po zranění odehrál svůj první zápas v tomto ročníku. Sparta naopak postrádala Mozíka a Řepíka, z rodinných důvodů chyběl Kestner. Úvod divákům nabídl pět gólů v rozmezí necelých čtyř minut - Pardubice vedly v čase 4:29 už 3:2.

Po 29 sekundách duelu byl vyloučen Forman ze Sparty a Dynamo zásluhou přesné trefy Říčky využilo přesilovku. Když potom usedl na trestnou lavici hostující Kousal, dokázala Sparta vyrovnat v oslabení po úniku dvojice Lajunen, Buchtele. Jenže ještě ve stejné početní výhodě znovu pálil z prostoru kruhů Říčka. Nejprve do tyčky a potom podruhé překonal brankáře Kováře.

To rozhodně nebylo vše, za dalších 20 sekund Sparta vyrovnala, když Forman před brankou našel Chlapíka. Po minutě pak pardubický Cienciala zachytil sparťanskou rozehrávku a sám proti Kovářovi zakončil. Brankář Sparty zamířil na střídačku po třech inkasovaných gólech a bez jediného úspěšného zásahu, své místo přenechal Kořenářovi. Svou první přesilovku pak hráli i Pražané, ale stav 3:2 se již v první třetině nezměnil.

I po přestávce pokračoval zajímavý a napínavý souboj. Gólem neskončil velký závar Pardubic, soupeři pak zatápěla i Sparta. Na straně Dynama nebezpečně zakončili Adam Musil nebo Paulovič, ale Kořenář stále držel čistý štít. Další zákroky předvedl i pardubický Will, na něhož nevyzrál ani Kempný v závěru druhé třetiny.

Spartě se povedlo vyrovnat ve 43. minutě, kdy Will nejprve vyrazil střelu Chlapíka, ale stejný hráč už další pokus využil. Netrvalo to dlouho a Dynamo se vrátilo do vedení, když po přechodu do útočné třetiny našel Cienciala Kauta, jenž zamířil přesně.

Pardubičtí se potom bránili v oslabení, z toho 23 sekund ve třech. Potom se situace obrátila, ještě delší úsek hráli ve dvojnásobné početní výhodě Východočeši, ale těsný rozdíl ve skóre trval dál. Hosté, kteří měli v utkání více střel na branku než soupeř, neuspěli ani v další přesilovce či v závěrečné hře bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (Pardubice): „Viděli jsme velmi atraktivní utkání. Začátek byl hodně divoký, za čtyři a půl minuty padlo pět gólů, diváci si to asi užili. Bylo skvělé, že jsme využili dvě přesilovky, ale zase jsme hned dostali rychlé góly. Celkově to pak bylo kvalitní utkání. Jednou jsme přehrávali soupeře my, pak zase Sparta přehrávala nás. Dostali jsme gól na 3:3, ale rychle jsme odpověděli a snažili se výsledek ubránit. Kluci hráli obětavě a chtěli vyhrát. Chválím mužstvo, že zvládlo před výbornou kulisou takové těžké utkání.“

Pavel Gross (Sparta): „Myslím, že jsme viděli - a už před zápasem jsme věděli, že na sebe narazí - dva velmi dobré mančafty. První minuty to bylo jako na Divokém západě, šlo to nahoru dolů, pět gólů za pár minut. Je škoda, že jsme nebyli disciplinovaní... Proti prvnímu mančaftu si každopádně nemůžete dovolit hrát na začátku dvakrát v oslabení. A zase klobouk dolů před naším týmem, tahali jsme a tahali. Měli jsme pár dobrých šancí už ve druhé třetině, nakonec jsme vybojovali třetí gól. Jenže hned inkasujeme, soupeři k vítězství gratuluji. Byl to dobrý zápas, jedeme dál.“

Góly

Domácí: 01:01. Říčka, 03:07. Říčka, 04:29. Cienciala, 44:05. Kaut

Hosté: 02:11. Buchtele, 03:27. Chlapík, 42:51. Sobotka

Sestavy

Domácí: Will (Klouček) – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Kolář, Vála – Hyka, Sedlák (C), Říčka – Radil, Zohorna (A), R. Kousal (A) – Kaut, A. Musil, Cienciala – Vondráček, Rohlík, Mandát – Paulovič.

Hosté: J. Kovář (5. Kořenář) – Krejčík, Moravčík, Němeček, Irving, Kempný, Mikliš, Mozík – Chlapík, Sobotka (C), Forman (A) – D. Vitouch, Horák, P. Kousal (A) – Konečný, Lajunen, Sihvonen – Buchtele, O. Najman, Hauser.

Rozhodčí

Šír, Mrkva – Lederer, Bohuněk

Stadion

Enteria arena, Pardubice

Návštěva

10 194 diváků

Oceláři pomohlo video, pak už řádili jen oni

První velkou šanci měl domácí obránce Melancon, který se dostal před Mazance, ale forhendovým blafákem jej nepřekonal. Ve 4. minutě až před třineckého gólmana projel Knot, ale Ocelářům pomohla levá tyč. Krále prověřil z pravého kruhu Hudáček. Třinec se ubránil při Daňově vyloučení a po přesilovce ještě otestoval Mazance z brejku z pravého kruhu navrátilec do sestavy Hawryluk.

Na druhé straně stačil Ivan dobruslit unikajícího Daňa a Romanovu střelu kryl liberecký gólman. Po Voženílkově přihrávce pak neměl přesnou mušku z pravého kruhu Pánik. Při trestu Kurovského se Bílí Tygři také neprosadili, i když se na konci přesilovky natlačil před Mazance Rychlovský. Před první pauzou netrefil před Králem Růžičkovu přihrávku Voženílek.

V úvodu druhé části se snažil ze záporného úhlu překvapit Krále střelou o beton Daňo. Král musel krýt i Pánikovu ránu z levého kruhu. Právě při jeho trestu ve 27. minutě trefil Melancon horní tyč a po faulu Marinčina se Oceláři ubránili i 29 sekund ve třech proti pěti.

V čase 31:24 při Nedomlelově vyloučení se už domácí radovali. Birner nabil na pravý kruh Bulířovi a rána probuzeného střelce skončila za přispění Smithovy nešťastné teče za Mazancem. Za 87 sekund se domácí radovali podruhé, ale předčasně. Ivanovu tečovanou střelu usměrnil ze vzduchu za třineckého gólmana Birner, ale podle sudích Sýkory a Jaroše po dlouhém zkoumání videa se tak stalo vysokou holí.

Za dalších 19 sekund bylo vyrovnáno. Marinčinovo behkendové nahození od mantinelu protečoval Daňo k volnému Hudáčkovi a Král poprvé kapituloval. Při vyloučení třineckého kapitána Vrány pomohla po Budíkově ráně od modré čáry opět horní tyč.

Ve třetí třetině se čekalo na velkou šanci do 48. minuty, kdy se natlačil před Krále Voženílek, ale puk přes jeho betony neprotlačil. Potom kryl liberecký gólman Marinčinův pokus z pravého kruhu.

Po faulu Faška-Rudáše si zahráli Oceláři první přesilovku v utkání. Král zastavil levým betonem Voženílkovu dorážku a při Marinčinově ráně od modré čáry mu pomohla horní tyč. Mazanec potom vytěsnil Knotovu střelu.

Nakonec udeřil Třinec a po Růžičkově sraženém pokusu Voženílek doklepl puk do odkryté branky. Bílí Tygři se marně snažili dohnat ztrátu. Při Králově pobytu na střídačce naopak pojistil výsledek Pánik.

Ohlasy trenérů

Boris Žabka (Liberec): „Samozřejmě nás to mrzí, protože jsme chtěli zvládnout další domácí zápas. Za stavu 0:0 jsme měli šest přesilovek. Bohužel jsme je dnes neproměnili, zápas se mohl vyvíjet jinak. Některé byly i slušně sehrané a myslím, že nám chybělo i trošku štěstí. Třinec odehrál výborný defenzivní zápas, podal dobrý výkon. Chtěli jsme to zvládnout a bohužel rozhodly dvě chyby v defenzivě.“

Zdeněk Moták (Třinec): „Rozhodly ubráněné přesilové hry, které měli domácí. Ve čtyřech lidech málokdy můžete vstřelit gól a málokdy můžete mít tlak. Myslím, že ve hře pět na pět jsme byli lepší. Měli jsme šance, vytvářeli jsme si střelecké pozice a měli jsme i brankové příležitosti. Zklamáním je ovšem pro mě naše neukázněnost. Ve hře pět na pět mužstvo hraje výborně, vytvořili jsme si tlak a bylo tam všechno. Jenom ta naše vyloučení nás srážela dolů. Musíme se v tom zlepšit a trestů se vyvarovat.“

Góly

Domácí: 31:24. Bulíř

Hosté: 33:10. Hudáček, 52:49. Voženílek, 58:08. Pánik

Sestavy

Domácí: D. Král (Žukov) – Knot, McCoshen, Ivan, Melancon, Budík, J. Dvořák, Derner – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Birner (C), A. Najman, Bulíř (A) – Pérez, Vlach, Hawryluk – Galvas, Šír, Klíma.

Hosté: Mazanec (Kacetl) – Smith, Marinčin, Polášek, Kundrátek, J. Jeřábek, Adámek, Nedomlel – Pánik, Voženílek, M. Růžička (A) – Nestrašil, Hudáček, Daňo – M. Roman, Vrána (C), Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Kurovský.

Rozhodčí

Sýkora, Jaroš – Kajínek, Svoboda

Stadion

Home Credit Arena, Liberec

Návštěva

4126 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2. Sparta 52 32 6 3 11 172:119 111
3. Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5. Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. Č. Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield 52 16 8 11 17 135:137 75
9. Vítkovice 52 18 5 8 21 132:138 72
10. Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. K. Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13. M. Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
  • Generali Play-off
  • Předkolo Generali Play-off
  • Baráž

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud