Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přesčasy na Vysočině odmítá sloužit 200 lékařů. Chceme normálně žít, říkají

Krajské nemocnice se připravují na omezení plánovaných operací i fungování některých ambulancí, které by mohlo nastat v prosinci. Novoměstská nemocnice dokonce připouští, že hrozí omezení akutní péče.

Nejvíc výpovědí z přesčasové práce podali na Vysočině lékaři v jihlavské nemocnici. Ta zaměstnává tři stovky lékařů, výpovědi podalo 140 z nich. | foto: Nemocnice Jihlava

Vše souvisí s protestem lékařů, kteří už nechtějí sloužit přesčasové hodiny. Nelíbí se jim, že poslanci nedávno schválili novelu zákoníku práce a zvýšili legální počet přesčasových hodin za rok z dosavadních 416 na 832. To je podle nich neúnosné.

Výpovědi z dohod o přesčasové práci podepsaly zatím na Vysočině dvě stovky lékařů. Další vyčkávají. Čekají, zda se podaří vyjednat dohodu mezi ministerstvem zdravotnictví a zástupci nespokojených lékařů. „Víme, že další avíza o výpovědích tady jsou a nepochybujeme o tom, že to lékaři splní. Řádově to pak budou stovky výpovědí z přesčasové práce,“ domnívá se náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Pod kraj patří pět nemocnic na Vysočině.

Na přesčasech odsloužil deset let

Jedním z nespokojených lékařů je i Bohdan Trnka, který pracuje na anesteziologicko-resuscitačním oddělení jihlavské nemocnice. Pracuje zde 23 let. „Spočítal jsem si, že na přesčasech jsem odsloužil čistých deset let. Ty roky mi už nikdo nevrátí. Nejde mi o peníze. Chci žít jenom normální život,“ říká Trnka, který je zároveň i předsedou Lékařského odborového klubu jihlavské nemocnice.

Situaci ohledně přesčasových hodin považuje za neúnosnou. V roce 2011 byl také jedním z lékařů, který se připojil k protestu Děkujeme, odcházíme. „Od té doby se ale nic nevyřešilo. Bojujeme jenom za lepší podmínky,“ vysvětluje.

Nejvíc výpovědí z přesčasové práce podali na Vysočině lékaři v jihlavské nemocnici. Ta zaměstnává tři stovky lékařů. Výpovědi podalo 140 z nich. „Je to v podstatě drtivá většina sloužících lékařů,“ dodává lékař Bohdan Trnka. Nejvíc jich bylo na oddělení ARO a na dětském oddělení.

Nemocnice se nyní připravuje na to, jak situaci zvládnout. Podle Trnky bude při vypovězení přesčasů nutné omezit péči. „Jediná možnost, jak z toho vyjít, je zavést směnný provoz a jasně si vymezit, kolik operačních sálů budeme schopni v daném počtu lékařů obsloužit,“ dodává šéf jihlavských lékařských odborů.

Podobně hovoří i vedení nemocnice. „Jsme ve fázi vyčkávání, kdy sami nevíme, co nastane. Pacienti by se ale měli připravit na to, že pokud by nedošlo k domluvě, tak mohou být odložené plánované výkony. Týkalo by se to například plánovaných chirurgických či ortopedických operací, jako jsou například výměny kyčelních kloubů,“ uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová s tím, že akutní péče omezená nebude.

V případě nutnosti bude směnný provoz

V nemocnici v Novém Městě na Moravě připouští, že podle stavu aktuálně podaných výpovědí z přesčasové práce hrozí, že by mohla být omezena akutní péče. Výpovědí tam zatím evidují deset, a to z celkového počtu 188 lékařů. Ne všichni však mají plný zaměstnanecký úvazek. Nejvíce lékařů, devět, vypovědělo přesčasovou práci na radiodiagnostickém oddělení. To zajišťuje základní vyšetření jako jsou rentgeny, sono či magnetická rezonance. „Situaci monitorujeme, v případě potřeby bude připravený směnný provoz,“ řekla mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová.

Havlíčkobrodská nemocnice aktuálně zaměstnává 202 lékařů. Výpověď z přesčasové práce tam do této doby podalo 21 z nich. Nejvíce z dětského a interního oddělení. Podle mluvčí nemocnice Petry Černo, mají největší přesčasové hodiny na radiodiagnostickém oddělení, interním, gynekologicko - porodnickém a plicním oddělení. „Je to 530 hodin za devět měsíců letošního roku,“ uvedla Černo.

„Pokud by nedošlo k dohodě, museli bychom přistoupit k omezení například plánované operativy či k omezení chodu některých ambulancí. Jednáme s primáři jednotlivých oddělení o možných dopadech a variantách.

V pelhřimovské nemocnici podepsalo výpověď z přesčasové práce čtyřiadvacet lékařů ze 121. „Výpovědi lékařů, kteří pracují přesčas, by neměly mít za následek rušení plánovaných lékařských výkonů, omezení provozu v nemocnici či uzavření jakéhokoliv oddělení,“ uvedl ředitel nemocnice Jan Mlčák.

Mlčení v Třebíči

Třebíčská nemocnice je poslední z pěti krajských zdravotnických zařízení. Pracuje v ní na hlavní pracovní poměr 193 lékařů. Na otázky MF DNES, kolik lékařů vypovědělo dohody o přesčasové práci a jak chce nemocnice situaci řešit, mluvčí nemocnice Jitka Mácová jako jediná z oslovených zástupců nemocnic neodpověděla. Reagovala pouze tím, že se jedná o interní informace nemocnice.

  • Nejčtenější

Řidič riskantně předjížděl kolonu, po střetu se sanitou je pět zraněných

7. června 2024  8:31

Se sanitou převážející pacientku do nemocnice se ve čtvrtek v podvečer na Třebíčsku srazilo osobní...

Horácká aréna se začíná zvedat, střecha bude patřit k největším v Česku

4. června 2024  8:43

Začátek stavby měl sice poměrně znatelné zpoždění, ovšem od té doby, co se starý Horácký zimní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vesnice odmítla řetězec, radši si otevřela vlastní samoobslužnou prodejnu

31. května 2024  15:48

Čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu bude lidem k dispozici nová samoobslužná prodejna v...

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie odvolala pátrání po sedmnáctileté dívce, sama se vrátila

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  6.6 7:38

Pelhřimovští policisté našli sedmnáctiletou dívku, po které pátrali dva týdny. V pátek 17. května...

Místo džungle má polenská knihovna novou letní zahradu lákající k odpočinku

7. června 2024  10:43

Klidné místo s altánkem a lavičkami, kde se mohou čtenáři usadit s knihou. Nebo prostor pro...

Řidič riskantně předjížděl kolonu, po střetu se sanitou je pět zraněných

7. června 2024  8:31

Se sanitou převážející pacientku do nemocnice se ve čtvrtek v podvečer na Třebíčsku srazilo osobní...

Každá jedlá houba má v lese své nebezpečné dvojče, říká mykoložka

7. června 2024

Premium Říká se, že každá houba je jedlá, ovšem některá pouze jednou. A mykoložka Kateřina Pauzarová z...

Po 14 letech oprav Brod otevřel Starou radnici, zachoval místnost s ohořelým stropem

6. června 2024  17:55

V Havlíčkově Brodě skončila téměř 14 let trvající rekonstrukce Staré radnice. Historická budova se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...