Nejlepší mainstreamový horor minulé dekády dostane pokračování od původních tvůrců

Nejlepší mainstreamový horor minulé dekády dostane pokračování od původních tvůrců
Maika Monroe – Neutečeš | RADiUS-TWC
Neutečeš debutovalo na festivalu v Cannes s jednohlasně nadšeným přijetím, které se minimálně z kritické perspektivy jen rozrůstalo. Film vznikající s rozpočtem 1,3 milionu dolarů si vybudoval renomé v hororových kruzích a po celém světě vydělal 23 miliony. Na úspěchu měl značnou zásluhu režisér a autor scénáře Mitchell, jenž do filmu zcela přirozeně otiskl kus žánrové historie, kterou definoval hlavně Halloween z roku 1978 a jeho následné imitace.
Neutečeš
Neutečeš
63%
Příběh není zasazený do určité etapy, zkrátka působí retro. Opravdu jako film, který by mohl vzniknout na konci sedmdesátých nebo v osmdesátých letech. Tehdy ostatně společností zamávalo onemocnění AIDS a nejen hororové snímky to publiku často podprahově připomínaly. V Neutečeš spolu teenageři nemohou spát, protože by jim šla po krku neodbytná zubatá. V Halloweenu spolu puberťáci v cizích domech nemohli spát, jelikož by se setkali s čepelí Michaelova nože. Mitchellův film variuje styl Halloweenu a prostor se rozebírá v kruzích, které mají vést pozornost na postavám skrytou hrozbu.
They Follow
They Follow
AI
64%
Mitchell poté natočil neméně podmanivý neonoir Záhada Silver Lake a na jeho příští snímek netrpělivě čeká pořádný zástup kultovních příznivců. Má jím být nepojmenovaný projekt s Anne Hathaway, ale už oficiálně také sequel They Follow. Produkovat ho bude studio Neon, které stojí třeba za oscarovým Parazitem, a hlavní roli si zopakuje také třicetiletá Monroe. Ta přičichla k blockbusteru ve dvojce Dne nezávislosti, ale nejlépe jí to svědčí v menších a dramatičtějších produkcích. Povedl se například jiný starosvětský thriller Watcher.
Neutečeš
Neutečeš | RADiUS-TWC
They Follow podle všeho dorazí už roku 2024. Neon obratem zveřejnil první plakát s tagem It's Everywhere, který si můžete prohlédnout v galerii. Mitchell zřejmě oživí koncept a pokusí se zesílit pocit paranoie a stísněnosti kolem Monroe a ostatních postav. Vzhledem k zapojení prestižního studia lze očekávat i štědřejší rozpočet. Mitchell však zatím působí jako opak komerčního tvůrce a jistě neopustí formální dominanty jedničky. Hororům se nicméně v kinech daří a Neutečeš 2 spojí kultovní pověst s tématem atraktivním i pro současnou generaci.
zdroj: Variety, Collider
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.