Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co bylo příčinou bestiality hyeny Irmy Grese? A jak probíhala její poprava?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia

Život dozorkyně Irmy Grese a vzpomínky kata, který ji popravil. Před popravou si klidně zpívala. Co mohlo být příčinou tak ohavného duševního zdraví této ženy?

Článek

Irma Grese pocházela z pěti dětí. Paradoxní je, že její otec byl silný protinacista a odpůrce Hitlera.

Hitler byl v té době běžnou součástí tříd, jeho portrét visel všude. Němečtí pedagogové zaváděli nové učebnice, které učili lásce k Hitlerovi, poslušnosti ke své zemi, rasismu a dalším.

Když bylo Irmě Grese 13 let, její matka spáchala sebevraždu. Zjistila, že její manžel udržuje poměr s jinou ženou a toto neustála. Irmu tak vychovával jen její otec, který byl na své děti velmi přísný. Jako výchovný prostředek používal fyzické násilí.

Ve škole měla Irma velice špatné výsledky a byla terčem šikany. Proto ve svých 14 letech školu ukončila a pracovala na farmě, a poté v maloobchodu.

V 15 letech nastupuje do sanatoria, kde působí jako pomocnice zdravotních sester. Učila se zde od vedoucího lékaře Karla Gebhardta, který byl znám jako nacistický lékař svými lékařskými pokusy na ženách.

Irma se chtěla stát pravou zdravotní sestrou, ale protože neměla dobré studijní výsledky, byla v 17 letech vyslána na mléčnou farmu, kde obsluhovala stroj na výrobu másla.

Když se dostala do jediného ženského tábora Ravensbrück roku 1942, začala její zločinecká kariéra. Táborem prošlo asi 132 000 žen z celé Evropy. Z toho více než 92 000 žen zahynulo. Bylo zde více než 150 ženských dozorkyň, mezi nimi Irma Grese. Ta je zde pod dozorem bestie jménem Dorothea Binz.

Zde vykonával pokusy zmíněný Karl Gebhardt, který často používal kladivo k lámání nohou vězeňkyň. Probíhaly zde amputace bez jakékoli anestezie, bití těhotných žen k vyvolání potratu a další zvěrstva. Většina žen po pokusech zemřela nebo jim zůstaly trvalé následky.

Když se Irma vrátila domů a řekla svému otci, že byla dozorkyní v táboře, čekal ji obrovský výprask rákoskou a vyhození z domu. Irma tak pokračuje v růstu své bestiality a nastupuje do tábora v Osvětimi.

Zde se Irma poprvé v životě ocitá v opačné pozici. Tentokrát je to ona, kdo může někoho bít a on jí to nemůže oplatit. A zalíbilo se jí to natolik, že si to vyloženě užívala. Stala se tak jednou z nejnenáviděnějších dozorkyň v táboře. Byla také sexuální deviantka. Vězně bičovala s uspokojivým pocitem na tváři a neposlechla ani rozkaz nadřízeného, že má už s bičováním přestat. Irma ženy bičovala dokud nezůstaly ležet v bezvědomí. Během potratů a utrpení žen na ní bylo patrné sexuální uspokojení. Především pak u krásných mladých Židovek si svoji moc užívala, vnímala je totiž jako možnou konkurenci.

Foto: Pinterest

Irma Grese se svým milencem

Tvář měla Irma andělskou, její tělo mělo nádherné křivky a její modré oči tak nevinný pohled. Přesto byla tou nejzvrácenější ženou celého tábora. Jednu vězeňkyni si však Irma oblíbila. Byla jí 16letá dívka, která jí připomínala její sestru Helen. Ta hlídala, když Irma pořádala lesbické orgie.

Poměr, který měla Irma i s Josefem Mengele, byl z jeho strany ukončen po té, co zjistil, že Irma udržuje poměr s vězni, což je méněcenná rasa.

Vzhledem k mnoha udržovaným poměrům měla Irma spousty nemocí a také podstoupila několik potratů.

Osvětimská hyena Irma Grese se po osvobození snažila působit jako jedna z davu. Svědků bylo ale tolik, že se odsouzení k trestu smrti nevyhnula. Své svědomí však nezpytovala ani v poslední chvíle života. Místo toho si zachovala krásu a věrnost nacismu. I ve vězení velmi dbala na svůj vzhled, vlasy si natáčela hadříky a ve vězeňském mundůru vystupovala jako sebevědomá nádhera. Ani noc před samotnou popravou nestrávila v modlitbách, nebo snad dokonce lítostí nad svými skutky. Vesele zpívala nacistické písně.

Co bylo spouštěčem její bestiality? Byl to její přísný otec? Který ji bil a ona se nemohla bránit? Byla to šikana ve škole? Proč ji ale tak uspokojovala hlavně bolest a týrání ženského pohlaví? Nebo se jí bolest a týrání zalíbilo, když byla pod Karlem Gebhardtem nebo zrůdou jménem Dorothea Binz? Nedokážu si vysvětlit, kde se taková zvrácenost v ženě může vzít. Spousty dětí je bitých, jsou ve škole šikanovány, ale toto se z nich nestává. Irma se jako malá vyhýbala hádkám i bitkám, bála se jich. Tak kde nastal zlom v osobnosti této ženy? Snad to byla souhra toho všeho dohromady. I když její věk neomlouvá krutost, kterou projevovala, je zřejmé, že její činy pramenily z faktorů, které v ní již byly přítomny. Prostředí ve kterém vyrůstala, účast v BDM(liga německých dívek), propaganda, sociopatické sklony.

Irma Grese je ve svých pouhých 22 letech popravena dne 13. prosince 1945. „Sama vyšla z cely, která byla příliš malá na to, abych tam šel za ní. Proto jsem ji také spoutal až na chodbě. Pojďte za mnou, řekl jsem jí anglicky, a kolega zopakoval pokyn v němčině. Vešla do popravčí cely a chvíli se dívala na úředníky, kteří tam byli.

Pak si stoupla na střed propadla, kam jsem křídou udělal značku. Stála na ní velmi odhodlaně, a když jsem jí přetahoval pytel přes hlavu, mdlým hlasem mi řekla „rychle“. Propadlo se otevřelo a pak jsem šel do jámy s doktorem, aby ji prohlásil za mrtvou. Po dvaceti minutách jsme ji sundali a uložili do rakve.“

Popravčí Pierrepoint zmínil také tajemný úsměv, který mu Irma Grese věnovala, když jí na krk navlékl oprátku. Ten se mu vryl do paměti a strašil ho prý až do smrti. Bylo to proto, že v něm viděl stín spiklenectví. Dva oddaní kati – Irma Grese jako zfanatizovaná hyena Hitlera a Albert Pierrepoint na straně osvoboditele – se právě setkali.

Irma Grese byla prohlášena za mrtvou v 10:03 ráno. Vysvlékli ji a ponechali pouze gumové kalhotky, které na sobě musely mít všechny odsouzené k oběšení, a to od popravy vražedkyně Edith Thompson v roce 1923. Když tehdy Edithino tělo propadlo do jámy šibenice, prudké trhnutí způsobilo masivní vaginální krvácení. Dosud se neví, proč přesně k tomu došlo.

Pro osvětimskou bestii Irmu Grese nebyly prolity žádné slzy.

zdroj: Youtube, Wikipedie, kniha „Pět Komínů“, rowdiva.com/irma.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz