Dnes Úterý - jasno 23°C
Zítra Středa - jasno 24°C
Úterý 14. 5. 2024
Svátek má Bonifác
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Volnočasový areál pod Nuselským mostem uspěl v architektonické soutěži
V zimě je dominantou areálu kluziště. Foto: se souhlasem MČ Praha 2

Volnočasový areál pod Nuselským mostem uspěl v architektonické soutěži

Volnočasový areál, nacházející se v parku Folimanka přímo pod Nuselským mostem, uspěl v jedné z nejprestižnějších architektonických soutěží Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu 2023. Jammertal obstál v konkurenci 276 přihlášených projektů, dostal se do užší nominace nejlepších 50 tuzemských staveb, a získal nakonec čestné uznání v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba. Informoval o tom starosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS). 

 

„Úspěchem byla už samotná užší nominace Jammertalu mezi 50 nejlepších tuzemských staveb. Ocenění poroty, složené z významných osobností z oblasti architektury, tento úspěch ještě korunovalo, a já si toho moc vážím. Architektonická společnost LOXIA, která pod vedením Jany Mastíkové areál projektovala, odvedla dobrou práci a zaslouží si poděkování,“ uvedl Korseska. 

„Velmi mě těší, že mezinárodní porota ocenila Jammertal jako areál plný optimismu a radosti. O to nám šlo jako architektům především, aby si ho lidé po celý rok užívali a každý, kdo do Jammertalu zavítá, se o tom ostatně může přesvědčit na vlastní oči. Areál je stále plný lidí, což je skutečný důkaz toho, že se povedl a tato krásná cena vše hezky podtrhuje. Navíc si velmi vážím toho, že jsme ji přebrali z rukou významného švédského krajinářského architekta Thorbjörna Anderssona,“ sdělila Mastíková.

Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu, kterou každoročně vyhlašuje Obec architektů, je největší českou architektonickou soutěží. Vítězný projekt hodnotí pětičlenná porota složen ze čtyř mezinárodních porotců a jednoho zástupce z České republiky. Vyhlášení výsledků letošního ročníku proběhlo v pondělí 30. října ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze.

Volnočasový areál Jammertal nabízí širokou škálu volnočasových aktivit pro všechny věkové skupiny obyvatel. Nachází se zde ovál s umělou trávou pro cvičení jógy nebo kompenzační cvičení seniorů, hřiště na pétanque, pingpongový stůl a nechybí ani interaktivní vodní prvek pro děti.

Své příznivce si našel i oválný skatepark, který slouží nejen profesionálům, ale i k výuce začátečníků. V zimě se pak ovál promění v kluziště, které hojně využívají i děti z blízkých základních škol. Nechybí zde ani občerstvení nebo půjčovna grilů.

Praha 2 dokončila volnočasový areál Jammertal v parku Folimanka loni v srpnu. Náklady byly 35,7 milionu korun včetně DPH, výstavba trvala rok. Součástí projektu byl i návrat legendárního bronzového skejťáka z díla sochaře Jaroslava Hladkého. 

Název „Jammertal – volnočasový areál Folimanka“ vznikl z původního německého označení Nuselského údolí „Jammer Tal“ neboli Údolí nářků z doby zpustošení za třicetileté války.


Autor: Karel Netolický

Peníze od Ministerstva kultury ČR využijí městská divadla a orchestr

11. května 2024 v 08:59

Radní Prahy schválili přijetí dvou finančních transferů od Ministerstva kultury ČR v celkové výši 1,8 milionu korun. Peníze budou využity na pokrytí jak investičních, tak i neinvestičních nákladů příspěvkových organizací v kultuře.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

9. května 2024 v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

9. května 2024 v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

Další články
Nahoru