Oslavy výročí 90 let Tylova divadla a 180 let Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora vyvrcholí 12. listopadu premiérou Našich furiantů
Slavnostní otevření Tylova divadla. Foto: archiv divadla a Ochotnického spolku Tyl KH

Listopad 2023 v Kutné Hoře bude spojen s oslavou hned dvou významných kulatých výročí, která jsou úzce spjatá s divadlem. Před 90 lety, 12. listopadu 1933, bylo otevřeno Tylovo divadlo. Pro Ochotnický spolek Tyl, který si letos připomíná 180 let od svého vzniku, to znamenalo novou etapu v jeho činnosti. Městské Tylovo divadlo společně s Ochotnickým spolkem Tyl připravily pro diváky bohatý program, jehož stěžejní část se uskuteční v listopadu. 

První představení Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora se uskutečnilo 16. června 1843

Kutnohorští ochotníci zahájili oslavy letošního výročí již v létě, kdy uvedli v rámci celoprázdninového festivalu Kutnohorské léto na nádvoří Vlašského dvora premiéru představení Kytice od Karla Jaromíra Erbena. „Troufám si říci, že jako jediní jsme dovedli zpracovat všech třináct balad. Ty nejznámější jako Vodník, Zlatý kolovrat, Dceřina kletba, Polednice a podobně jsme ztvárnili herecky, méně známé byly autorsky zhudebněné,“ uvedl Martin Betuštiak, předseda Ochotnického spolku Tyl, a doplnil, že Kytici uvedli ochotníci již před pěti lety na zámku Kačina. V novém provedení se snažili podtrhnout dobu a podstatu děje. Součástí byly nové kostýmy, nová scéna. „Představení bylo náročné a nemalé množství času jsme mu věnovali nejen my herci, ale především režie a produkce. Pro všechny, kdo se na něm podíleli, se stalo velkou srdcovkou. Nejen pro ty, kteří v něm hrají, ale i pro ty, kteří se starají o kostýmy, zvuk, světla, dekorace a další. Doufáme, že se nám do budoucna podaří představení znovu zopakovat,“ řekl Martin Betuštiak.

Iniciátorem výstavby Tylova divadla byl kutnohorský rodák Josef Kajetán Tyl

„Kutnohorský rodák Josef Kajetán Tyl, jehož jméno divadlo nese, jako první formuloval veřejně myšlenku na vybudování samostatného divadla v Kutné Hoře pro tehdejší Ochotnický spolek Tyl, v němž příležitostně hostoval. Svému příteli Josefu Erazimu Vocelovi řekl: Běžte do Kutné Hory a postarejte se o založení divadla. Tuto myšlenku realizoval místní doktor J. J. Štietka a v roce 1843 založil kutnohorský ochotnický spolek. Takže na jeho přání divadlo vzniklo,“ uvedla Veronika Lebedová, ředitelka Městského Tylova divadla a zároveň členka Ochotnického spolku Tyl. Stavba divadla byla zahájena podle projektu kutnohorských architektů bratří Hrabů v roce 1931. Slavnostní otevření divadla se konalo pouhých 25 měsíců po zahájení stavby a doprovázely ho velkolepé dvoudenní oslavy. Od prozatímního divadla, dnešní elektroprodejny Dospiva, vyrazil početný průvod městem se zastávkou u rodného domu J. K. Tyla. Kutnohorští ochotníci tehdy uvedli premiéru divadelního představení Jiříkovo vidění od Josefa Kajetána Tyla.

Program oslav zahájí dvě přednášky, jedna z nich přiblíží soukromý život J. K. Tyla

Obě přednášky nesou v názvu citáty Josefa Kajetána Tyla. První z nich, Divadlo vychází ze života a do života se vrací, se uskuteční 2. listopadu od 18 hodin na Malé scéně Tylova divadla a je věnována členům spolku, kteří zavzpomínají na svá herecká léta.

O týden později 9. listopadu od 18 hodin rovněž na Malé scéně Tylova divadla je na programu přednáška psychologa Daniela Štrobla Láska je hladový strávník, v níž se diváci dozvědí nejen o tvorbě Josefa Kajetána Tyla, ale i o jeho soukromém životě. „Málokdo ví, že žil ve zvláštním trojúhelníku. První dítě, které čekal se svou ženou, bohužel zemřelo. Protože jeho manželka další děti již mít nemohla, přizvali do svého manželství sestru jeho ženy, jeho švagrovou. Ta jim myslím porodila osm dětí. Dan Štrobl se na Josefa Kajetána Tyla podívá jako psycholog,“ vysvětlila Veronika Lebedová a doplnila, že přednáška byla zařazena již při 80. výročí Tylova divadla před deseti lety. „Moc se mi líbila, protože představuje i velice pestrý soukromý život tohoto génia a velikána. Proto jsem Daniela Štrobla oslovila a požádala ho, zda by se k tématu mohl vrátit,“ dodala ředitelka divadla.

Kutnohorští ochotníci v rámci oslav výročí uvedou premiéru představení Naši furianti

Vyvrcholením oslav obou výročí bude v neděli 12. listopadu od 19 hodin slavnostní premiéra představení Naši furianti od Ladislava Stroupežnického. „Je to velký divadelní kus, spousta divadelních rolí. Představí se tedy téměř všichni členové Ochotnického spolku Tyl, což je na tom asi to nejhezčí a nedůležitější,“ podotkl Martin Betuštiak. Ve dnech 13. a 15. listopadu se uskuteční repríza představení pro kutnohorské školy.

Výstava představí mimo jiné i artefakty nalezené v tubusu základního kamene divadla

V prostorách Tylova divadla bude otevřena také výstava. K vidění budou artefakty nalezené v roce 2008 v tubusu základního kamene divadla, odznáčky, obálky, známky, ale také původní klíče od budovy divadla atd. Návštěvníci se mohou těšit rovněž na dobové fotografie, plakáty, historicky cennou část kostýmního fundusu a také na tabla mapující činnost kutnohorských ochotníků za uplynulá léta.

„Díky Miroslavu Štroblovi, který připravil textové podklady pro almanach k výročí divadla, máme k dispozici neuvěřitelné informace. Pro Kutnou Horu a široké okolí bylo otevření divadla ohromnou událostí. V Tylově divadle ve foyeru například byla zřízena na jeden den pošta, tehdy  československé dráhy poskytovaly lidem, kteří jeli na slavnostní otevření Tylova divadla, 33 procent slevu na jízdném, vydávány byly speciální pohlednice, byl vydán pokyn, že Kutnohořané se musejí zúčastnit slavnostního pochodu, a dokonce bylo i doporučeno, aby rozsvítili okna, vyvěsili vlajky a aby žili tím, že městem prochází průvod k otevření Tylova divadla,“ popsala tehdejší průběh oslav Veronika Lebedová a doplnila, že průvodu se účastnili sokolové, armáda, spolky. Almanach vyšel již při příležitosti 80. výročí, nyní jej Miroslav Štrobl rozšířil o další desetiletí a popisuje v něm opravu Modrého salonku, rekonstrukci Malé scény divadla, ale i obnovu pláště Tylova divadla, která postupovala po etapách a po čtyřech letech bude dokončena. Připomenuto je i covidové období. Nucené uzavírky v roce 2021 využili pracovníci divadla a členové Ochotnického spolku Tyl také k důkladnému úklidu běžně nevyužívaných prostor, předscény. V ní se desítky let ukrývaly rozměrné malované kulisy.  „Pocházejí zřejmě z roku 1933 z představení Jiříkovo vidění uvedeného při otevření divadla. Část kulis, které jsme při úklidu objevili, budou moci diváci spatřit při slavnostní premiéře Našich furiantů. Začlenili jsme je do scény,“ konstatoval předseda Ochotnického spolku Tyl Martin Betuštiak.

Noc divadel nabídne zájemcům dvě netradiční prohlídky běžně nepřístupných míst

V duchu oslav výročí se ponese i letošní Noc divadel v sobotu 18. listopadu, program nabídne od 15.30 a od 21 hodin prohlídky i běžně nepřístupných míst divadla a jeho zákulisí. Role průvodců se ujmou herci Ochotnického spolku Tyl. „Mezi prohlídky jsme si dovolili vložit představení profesionálního tanečního pohybového divadla Lindohop, které dotváří atmosféru doby první republiky,“ upřesnila Veronika Lebedová a doplnila, že souběžně s tím má divadlo i svůj klasický program, pokračuje podzimní cyklus abonentních divadelních představení, koncerty atd. Více k programu naleznou zájemci na webu Tylova divadla www.divadlo-kutnahora.cz.

Ochotníci rozdávají divákům kus sebe sama, odměnou je jim vřelý potlesk publika

Divák v hledišti má možnost vidět finální výsledek. Premiéře divadelního představení však předchází řada zkoušek. Každý z herců má své vlastní povolání, profesi. Po práci se členové spolku scházejí v divadle, kde často zůstávají společně dlouho do noci. „Vše děláme ve svém volném čase. V almanachu bude pro zajímavost uvedeno, kolik hodin jsme věnovali například přípravám silvestrovských představení. Jsou to tři čtyři měsíce intenzivní práce. Zkoušky jsou dva až třikrát týdně, a když jde do tuhého, v divadle i pomalu nocujeme, protože zkoušky zaberou třeba dvě tři hodiny. Někdy je to pro nás všechny vyčerpávající, pak nám je ale obrovskou odměnou to, když se divák baví, je spokojený, usmívá se a zazní potlesk. To je pro nás to nejhezčí,“ řekl Martin Betuštiak. „Ano. Rozzářené oči a upřímný potlesk jsou ten největší hnací motor, a tak tedy na viděnou v divadle,“ doplnila Veronika Lebedová.

Monika Pravdová

 

Z historie Tylova divadla Kutná Hora

  • Základní kámen k Tylovu divadlu byl položen 26. července 1926 v zahradách domu dětí a mládeže (stavba se nikdy neuskutečnila).
  • V roce 1928 byla vyhlášena soutěž na stavbu Tylova divadla. Přihlášeno bylo pět návrhů. Budova byla postavena na základě složení několika návrhů. Autoři projektů byli bratři Rudolf a Josef Hrabovi, stavbu provedli Čeněk Dajbych, Rudolf Ryšán a Alois Král.
  • Výstavba současného Tylova divadla byla započata 7. září 1931.
  • Na stavbu divadla přispěli např. Gabriela Preissová a Jaroslav Hašek. Spotřebováno bylo 700 tisíc kusů cihel, 720 m³ lomového kamene, 3 tisíce m³ labského písku, 55 vagonů cementu a 20 vagonů vápna.
  • Tylovo divadlo bylo otevřeno 12. listopadu 1933. Celkové stavební náklady činily 3 miliony korun.
  • Zastavěná plocha činí 1 674 m2. Výška budovy je 25 metrů a kapacita hlediště v den otevření čítala 926 diváků.

Z historie Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora

  • U zrodu Ochotnického spolku Tyl stál Josef Jaromír Štietka v roce 1843 a je dochováno, že v několika hrách si zahrál i malý Josef Kajetán Tyl.
  • 18. června 1843 se sál hotelu u Černého koně stál dějištěm prvního představení nově ustanoveného divadla z ochoty v královském horním městě Hoře Kutné. A bylo to představení veselohra Ženichové od K. S. Macháčka.
  • Během 180 let spolek odehrál bezmála téměř 3 tisíce představení.

Psali jsme:

Zavřít menu