Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním

Na jednu stranu je pozoruhodné, že Lada dokázala za nastalé situace takovému autu vdechnout život, na tu druhou je ale třeba se ptát, za jakou cenu, zde doslova. Za Vestu Sportline dají Rusové to, co za základní sedan a Nivu dohromady.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním

1.11.2023 | Petr Prokopec

Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním

/

Foto: AvtoVAZ

Na jednu stranu je pozoruhodné, že Lada dokázala za nastalé situace takovému autu vdechnout život, na tu druhou je ale třeba se ptát, za jakou cenu, zde doslova. Za Vestu Sportline dají Rusové to, co za základní sedan a Nivu dohromady.

Pokud byste v současné době zahořeli pro Ladu Vesta a měli možnost si ji v Rusku pořídit, pak vám na základní variantu osazenou výbavou Comfort a 1,6litrovým motorem naladěným na 90 koní stačí 1 239 900 rublů (cca 311 tisíc korun). To na 4 440 milimetrů dlouhý sedan není horentní suma, ostatně u nás za ni nepořídíte dokonce ani kratší a méně výkonnou Škodu Fabia. Na tu totiž potřebujete 369 900 Kč, tedy o 14 tisíc korun více, než vám stačí na Vestu osazenou silnější jedna-šestkou posílající na přední kola 106 koní.

Ceny nových aut v Rusku jsou tedy stále na relativně nízké úrovni, neplatí to ale univerzálně. Ruská automobilka totiž zahájila prodej nové varianty Vesty zvané Sportline, která zůstává u 1,6litrového motoru. Jeho výkon však byl ale navýšen na zajímavějších 118 koní. Přenos tohoto stáda na přední nápravu zůstal na bedrech pětistupňového manuálu, s nímž sedan zvládá stovku za 10,9 sekundy, zatímco kombík potřebuje o dvě desetiny víc, což jsou jasně nejlepší hodnoty v rámci současné nabídky.

Vesta Sportline neprofituje jen z lepšího zrychlení, má nabídnout také lepší stabilitu díky přepracovanému podvozku, novým tlumičům a větším stabilizátorům. Rusové navíc dále snížili světlou výšku, a to o 20 mm na 158 mm, stejně jako zvětšili brzdové kotouče skrývající se za 17palcovými litými koly. Dále pak vozu dodali ještě agresivnější bodykit, který zdobí červené doplňky, stejně jako kabinu, do které zamířila sedadla s lepším bočním vedením.

Tato fakta nicméně již byla nějaký ten pátek známa, pod rouškou tajemství tak zůstávaly hlavně ceny. S ohledem na politiku značky držící se nízko u země bylo možné počítat s lácí, na kterou ale dojde jen v omezené míře. Ceny Vesty Sportline se totiž budou pohybovat mezi 2 173 500 a 2 208 500 rubly (cca 544 až 553 tisíc Kč). Což je podle reakcí na internetových fórech pro mnohé Rusy zklamání - je to víc, než kolik potřebují na základní Vestu a Nivu dohromady.

Dané sumy jsou přitom spojené se sedanem, kombík zamíří ještě o chlup výš. Vlastně se tedy ani nedá předpokládat, že by lidé stáli na provedení Sportline fronty. A nejinak tomu bude u varianty Sport, která dorazí příští rok. V jejím případě se totiž půjde nahoru opravdu razantně, a to mimo jiné kvůli motoru - pod kapotu totiž zamíří jedna-osma, která nebude produkovat méně než 145 koní. Jejich přenos pak navíc nedostane na povel manuál pětistupňový, nýbrž šestistupňový.


Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 1 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 02Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 2 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 03Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 3 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 05Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 4 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 06Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 5 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 07Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 6 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 08Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 7 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 09Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 8 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 16Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 9 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 17Lada začala prodávat svou jedinou sportovní novinku poslední doby, její ceny jsou pro Rusy zklamáním - 10 - Lada Vesta Sportline 2023 prvni sada 19
Vesta Sportline zjevně nebude pocházet z levného kraje jako výchozí sedan, v přepočtu bude startovat okolo 550 tisíc korun. To je stejná částka, za jakou byste pořídili základní model, a ještě by vám zbylo na Ladu Niva Travel či Niva Legend. Foto: AvtoVAZ

Zdroj: AvtoVAZ

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.