Saúdská Arábie je připravena uspořádat fotbalové MS v létě i zimě

foto Ilustrační foto - Utkání skupiny C Saúdská Arábie - Mexiko na fotbalovém MS v katarském Lusailu, 30. listopadu 2022. Henry Martín (uprostřed) z Mexika dává gól.

Rijád - Saúdská Arábie, která zůstala jediným uchazečem o fotbalové mistrovství světa v roce 2034, je připravena uspořádat šampionát v létě i zimě. Agentuře AFP to řekl předseda národního fotbalového svazu Jásir al-Misíhál.

"Jsme připraveni na všechny možnosti. Existuje mnoho nových technologií, které umožňují ochlazování nebo klimatizovat stadiony, nemluvě o tom, že v mnoha městech v království je v létě velice příjemně," uvedl al-Misíhál.

O světový šampionát v roce 2034 projevovali zájem také Australané, ale v úterý oznámili, že o pořádání turnaje usilovat nebudou. Šéf mezinárodní federace FIFA Gianni Infantino následně na instagramu uvedl, že MS bude v Saúdské Arábii. Oficiálně FIFA pořadatelství šampionátu přidělí na kongresu začátkem příštího roku.

Fotbalové MS se poprvé nehrálo v obvyklém letním termínu loni v Kataru, aby účastníci nebyli vystaveni vysokým teplotám. Šampionát se konal v listopadu a prosinci.

Saúdská Arábie by měla být první zemí, která bude samostatně hostit MS v novém formátu s 48 týmy. Rozšířený turnaj se bude konat poprvé v roce 2026 v Kanadě, Mexiku a USA. V roce 2030 uspořádají šampionát Španělsko, Portugalsko a Maroko. Úvodní tři zápasy se odehrají v Uruguayi, Argentině a Paraguayi.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď