Kontroly na hranicích nemají cenu. Migranti se sem dostávají snadnými triky, říká Pelikán

Petr Pelikán

Pelikán k migraci

Hraniční kontroly na hranicí s Českem jsou jen symbolické. Do Evropy se dostává spousta migrantů, které nikdo nepočítá. Pro CNN Prima NEWS to uvedl orientalista a překladatel Petr Pelikán. Podle něj se migranti ženou za nereálnými sny, které přiživují sociální sítě.

Od ledna do září se do Evropské unie pokusilo dostat podle oficiálních údajů 280 tisíc migrantů. Orientalista a překladatel Petr Pelikán se ale domnívá, že reálně jich je mnohem více.

„Statistiky hovoří o zachycených migrantech, spousta z nich ale prochází úplně mimo. Pak je hodně cest, které se neberou jako migrace, třeba slučování rodin. Lidé se sem dostávají i legálně na studia,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masová migrace Evropu jednou zahubí. Češi jsou xenofobní a vědí proč, říká arabista Pelikán

Česko zavedlo namátkové hraniční kontroly, podle Pelikána jsou ale pouze symbolické. Migranti prý využívají jednoduchých triků, pomocí kterých se dostávají do Česka a dál na Západ.

„Kontroly mají uklidnit voliče, ale nemají žádnou cenu. Migranti, kteří říkají, že jsou z Blízkého východu, nejsou dost dobře identifikovaní. Vím, že za doklad totožnosti se bere i papír ofocený nakřivo v mobilu. Většinou uvádějí, že jsou Syřani, protože vědí, že ti mají takzvanou překážku ve vycestování, takže nemohou být vydáni do země původu,“ popsal Pelikán praxi, se kterou se prý pravidelně setkává.

„Maximálně mohou být vráceni do země, odkud přišli. To znamená, že si na syrský rodný list položí svoji fotografii a jsou z nich Syřani. A pokud je vrátí z Česka zpátky na Slovensko, tak si tam dají čaj a zkusí to další den znovu,“ dodal orientalista.

Pelikán uvedl, že když si s migranty povídá mimo cizineckou policii, hovoří s ním otevřeněji. Většinou vyjde najevo, že před žádnou válkou neutíkají a do Evropy je žene něco jiného.

„Jdou za snem, který není reálný. Je vytvořený sociálními sítěmi a jejich příbuznými, kteří už jsou v Evropě. Kdo z nás si dává na sociální sítě informace, že je lúzr, který žije v tělocvičně v Německu a nemá práci? Nikdo. Všichni se fotíme v hezkých domech a u nablýskaných aut. Tak se prezentujeme před světem. Platí to i pro migranty, kteří jsou tady,“ uzavřel Pelikán.

Tagy:
migrace Sýrie Petr Pelikán hraniční kontrola problémy motivace migrační krize