Katzelsdorfský zámeček je pro historika Daniela Lyčku dlouhodobou vášní. Zabývá se jím už od šesté třídy

2. listopad 2023

Historik Daniel Lyčka se dlouhodobě zabývá šlechtou 19. století – především rodem Lichtenštejnů. Je zároveň učitelem dějepisu a zastává funkci předsedy spolku na záchranu Katzelsdorfského loveckého zámečku, ke kterému chystá i knihu. 

„První výzkum v terénu jsem dělal s otcem v deváté třídě a napsal jsem taky první článek do místního valtického zpravodaje,“ vybavuje si rodák z Valtic.

Dříve byl na místě zámečku jen les a zasypané základy stavby. V roce 2020 začaly práce, které místo očistily. „Odvezli jsme 350 tun zavážky,“ doplňuje nadšený historik. Dnes je Katzelsdorfský zámeček (vystavěný v letech 1816-1818) kulturní památkou a turisté na místě uvidí alespoň vstupní schodiště a novou dlažbu. „Zámeček se skládal ze dvou částí – reprezentační a dále myslivna se stájemi.“

Jak však areál vypadal před 200 lety? „Část archivu je uložena ve Vídni, je to privátní archiv vládnoucího knížete a je tam i velká rodová sbírka obrazů.“ Zaniklých staveb je v areálu několik, kromě už neexistujícího Chrámu múz stála nedaleko dnešního zámku v Lednici i budova lázní. „Byly tam bazénky s teplou a studenou vodou i fontána, která vodu dokázala vystříknout do výšky 7 metrů,“ popisuje Lyčka.

Jak vypadal velkolepý a dnes zaniklý Chrám múz? Proč tak výraznou stopu zanechal ve stavební historii polní maršál Jan Josef z Lichtenštejna? I o tom byla řeč v rozhovoru s Danielem Lyčkou, poslechněte si ho!

Spustit audio

Související