Režisérka Jitka Němcová přežila svou smrt! Otevřená zpověď, ze které mrazí!
Zdroj: herminapress

Režisérka Jitka Němcová přežila svou smrt! Otevřená zpověď, ze které mrazí!

Vytvořeno dne 02.11.2023

Filmová režisérka, dlouholetá partnerka režiséra Otakara Vávry, Jitka Němcová, se vinou těžkého covidu a dalších zdravotních komplikací ocitla na pokraji smrti.

Jitka Němcová vystudovala filmovou režii na pražské FAMU pod vedením prof. Otakara Vávry, s nímž už na škole navázala přes velký věkový rozdíl vztah. Absolvovala v roce 1978 a po krátké stáži v Římě u Federica Felliniho byla pomocnou režisérkou při výrobě filmu svého partnera Temné slunce (1980). Poté pracovala především pro Československou, posléze Českou, televizi, pro níž natočila řadu TV filmů, inscenací, seriálů i dokumentů. V roce 1997 se za Otakaru Vávru provdala a žili spolu až do jeho smrti v roce 2011. 

Na počátku roku 2021 onemocněla těžkou formou covidu. S oboustranným zápalem plic skončila v Ústřední vojenské nemocnici, K němu se ovšem přidaly další zdravotní komplikace, kvůli kterým opakovaně bojovala o život. Díky špičkové péči a také své houževnatosti vše ustála. V současné době je Jitka, která celkem třikrát přežila svou smrt, opět fit, a dokonce připravuje nové filmařské projekty.

13. komnatu Jitky Němcové připravili Simona Chytrová a Vít Olmer.