Starosta Vápenné podal odvolání do viny i trestu, případ míří na vrchní soud

foto Soudní síň - ilustrační foto.

Olomouc - Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig (TOP 09), kterého na začátku října potrestal olomoucký soud pěti lety vězení a pokutou 60.000 korun za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie, podal odvolání do viny a trestu. Dnes jej obdržel krajský soud, řekla ČTK pracovnice trestního oddělení. Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci historické Latzelovy vily. Objekt se podařilo zrekonstruovat, obec však nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit v budově požadované působení sociální služby. Kauza tak míří k vrchnímu soudu.

Usnesení rozeslal soud stranám minulý týden. "Jsme přesvědčeni o tom, že prvostupňový soud rozhodl špatně. Od samého počátku je jasné, a dva osvobozující rozsudky hovoří o tom, že žádné dokazování a žádný svědek nemluvil v můj neprospěch. Takže se divíme, proč třetí rozsudek byl takový, jaký byl. Proto se odvoláváme," řekl dnes ČTK starosta Hannig.

Obžalobu proti Hannigovi, který stojí v čele Vápenné 21 let, vzneslo státní zastupitelství v roce 2019. Od té doby soud dvakrát rozhodl. Naposledy dal starostovi pokutu 15.000 korun a ve většině bodů obžaloby ho viny zprostil. Proti rozsudku se státní zastupitelství odvolalo a žádalo vyšší trest, odvolací soud poté věc opakovaně vracel. Soudce krajského soudu Eduard Ondrášek poslední uložení trestu vězení odůvodnil tím, že v součtu evropská a státní dotace přesahovala deset milionů korun, a jinou možnost než uložit trest na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí až deset let, soud nemá.

Případ se týká využití dotace, s jejíž pomocí Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily. Ta je po nedávné obnově jednou z nejvýstavnějších budov ve Vápenné. Obec nicméně nedokázala dodržet podmínky dotace a zajistit tříleté působení sociální služby, důvodem bylo zpoždění rekonstrukce.

Nepravomocně odsouzenému starostovi vyjádřilo po rozsudku podporu Sdružení místních samospráv (SMS) ČR. Podle jeho zástupců je starosta trestán za pouze formální a zcela nezáměrné pochybení. "Nikomu nevznikla škoda, budova je krásně zrekonstruovaná, sociální pracovníci své služby poskytovali, pouze na jiném místě. Dotace byla vrácena. Už několik let kvůli tomu starosta Hannig žije v bezprostřední nejistotě. Jednoznačně podporujeme transparentnost v nakládání s veřejnými prostředky, ale jsme přesvědčeni, že toto není případ, který by zasluhoval takto přísné potrestání," uvedl člen předsednictva SMS ČR Radek Brázda v tiskové zprávě. "Kdybych něco ukradl, zpronevěřil, byly v tom nějaké finanční úniky, dnes nesedím v této kanceláři a jdu pryč," doplnil starosta. Odmítl přitom, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď