Po dvou letech se činohra Národního divadla Brno vrátila k Čechovovi. Stejně jako v roce 2021, kdy byl na této scéně uveden Racek, se režie Tří sester ujal Štěpán Pácl. S tímto režisérem se v ND Brno setkáváme poměrně často. Dá se říct, že Páclovi vyhovují především komorní dramata, jak jsme mohli vidět v případě Landovského Hodinového hoteliéra nebo Čapkovy Matky. Čechovovy hry zobrazující ruskou společnost konce devatenáctého století ovšem připomínají spíš „velké plátno“. Zároveň jsou ale naplněny osobními dramaty, které prožívají jeho postavy tápající v tom, jak naložit se svým životem.

Sestry Olga, Máša a Irena žijí na malém městě. Původně byl jejich dům centrem společenského života, ale po smrti jejich otce, velitele místní posádky, už to tak není. Všechny cítí, že život v takovém zapadákově je pro ně svazující. Touží odjet do velkoměsta, kde prožily dětství, a tím je Moskva. To zůstává po celou dobu velkým, nenaplněným snem. Nikdy neumírající nadějí, že se dá zbavit tíživé reality. Byly vychované pro život v inteligentní, městské společnosti, ale teď žijí tam, kde jsou jim jejich znalost jazyků i vnímavost málo platné. Každá pro sebe si hledají cestu ven.

Máša (Eliška Zbranková v alternaci se Sarah Haváčovou) je jako jediná ze sester už vdaná. Jejím mužem je její bývalý učitel Kulygin (Michal Bumbálek), který se vyvinul v dosti sebestředného, stárnoucího pedanta profesorského typu. Máša je tu citlivě zobrazena jako mladá manželka, která sice bez nadšení, ale přesto odpovědně hraje svoji úlohu. Až do chvíle, kdy se objeví její skutečná láska, nový vojenský velitel Veršinin. Petr Kubes jej představuje jako mírně naivního oficíra se zálibou v salónních úvahách. Irena (Štěpánka Romová v alternaci se Zuzanou Valešovou) je ztvárněna jako aktivní dívka, které nestačí vyhlížet svoji lásku z pohodlí měšťanského salónu. Její postupná proměna vlivem ubíjejících, fádních zaměstnání je zde velmi sdělně podána.

Nejstarší ze sester Olgu (Kateřina Liďáková) vidíme už od počátku jako učitelku, unavenou životem bez naděje na skutečnou změnu k lepšímu. Liďákové se povedlo vystihnout, že je to právě Olga, která jako první najde vyrovnanost v tom, že dokáže přijmout fádní maloměstský život osamělé ženy a přitom zůstat sama sebou. Dokáže se přitom postarat i o starou služku (Martina Náhlíková) zapuzenou novou paní domu. Andrej (Jakub Svojanovský), bratr titulních hrdinek, se totiž zakouká do dívky, která je v mnohém protikladná k jeho sestrám. Neježe je Nataša (Zuzana Černá) bez vkusu, ale čím dál víc se projevuje její sobectví a panovačnost. Ač žije ve světě, ve kterém vládnou muži, je to především ona, která umí prosazovat bezohledně svoji vůli. Zuzana Černá skvěle vystihla typ člověka, který nezapomíná, že byl kdysi pro smích a teď se všem s chutí mstí. V její postavě jako by Čechov předpovídal, jací lidé mají největší šanci prodrat se k moci poté, co poněkud nepraktický měšťanský svět konce století vezme za své.

Důležitou postavou je také kapitán Solený (Viktor Kuzník). Jeho svéráznost, kterou Kuzník přesvědčivě ztvárňuje, má zprvu rysy pouhého podivínství, které se však ukáže být velmi destruktivní. Čechov nás zaujme především zajímavými charaktery, které modelují jeho svět, takže úspěch inscenace se odvíjí především od hereckých výkonů. A ty jsou zde na velmi dobré úrovni.

Kostýmy Matěje Sýkory jsou částečně dobové a částečně současné. Zejména ve druhém dějství, kdy se také rozloučíme se zdobným interiérem, nabývají vrchu kostýmy neformálního charakteru. Vždy ale mají smysl pro vystižení situace a charakteru postavy. Také scéna Antonína Šilara od počátku kombinuje prvky současné s historickými. 

Inscenace využívá i aktualizací, zvlášť na začátku druhého dějství, kdy scéna požáru připomíná spíš válečné a uprchlické drama. Ale jde o citlivé náznaky, nic násilného. Ostatně těžko se tomu dnes ve hře pojednávající o Rusku úplně vyhnout.

DIVADLO: TŘI SESTRY

Autor: Anton Pavlovič Čechov
Režie: Štěpán Pácl
Scéna: Antonín Šilar
Kostýmy: Matěj Sýkora
Hudba: Marko Ivanović 
Premiéra: 27. 10. 2023
Hrají: Jakub Svojanovský, Zuzana Černá, Kateřina Liďáková, Eliška Zbranková / Sarah Haváčová j.h., Štěpánka Romová / Zuzana Valešová j.h., Michal Bumbálek, Petr Kubes, Pavel Čeněk Vaculík, Viktor Kuzník, Roman Nevěčný, Vladimír Krátký, Zdeněk Kocián j.h., David Kaloč, Ivana Milbachová j.h., Martina Náhlíková j.h.
www.ndbrno.cz

PŘEHLED RECENZE
Režie/Dramaturgie
10
Zpracování
9
Výprava
9
Herecké výkony
10
tri-sestry-mahenovo-divadloNa pozadí zdánlivě vzdáleného světa měšťanské společnosti z přelomu století se setkáváme s postavami hledajícími způsob, jak naložit se svým životem. Inscenace je velmi přesvědčivým ztvárněním různých lidských typů a také různých postojů k realitě v obdivuhodně široké škále.