Pád domu Usherů vzdává hold známým povídkám od E. A. Poea

Recenze hororově laděného seriálu Pád domu Usherů, který vzdává poctu  Edgaru Allanu Poeovi

 

Pád domu Usherů, seriál, Netflix, Edgar Allan Poe, horor, Flanagan,Halloween, magazín KULT* Brno
Seriál

V rodině známého a úspěšného podnikatele Ushera začnou umírat jeho děti jedno po druhém a nikdo neví proč. Celé jeho rodinné impérium se začíná hroutit a na povrch začíná vyplouvat temná minulost. Brzy se členové rodiny obrátí jeden proti druhému a zároveň se snaží zjistit pravdu, aby se pokusili zvrátit svůj osud. Každý díl je inspirovaný jednou z hororových povídek slavného spisovatele Edgara Alana Poea. Přináší nový seriál Pád domu Usherů z pera Mikea Flanagana něco nového, nebo je to ta stejná ohraná pohádka?

Hned v úvodní scéně prvního dílu se vracíme do blízké minulosti. Pohřeb, na kterém se hlava rodiny Roderick Usher loučí se svými třemi dětmi, působí pochmurně. Víme tedy téměř od začátku, že některé postavy přijdou o život, což nijak neubírá na napětí. Jak Usherové umřeli a hlavně proč? Právě to kousek po kousku odkrývá svým vyprávěním Roderick Usher, který líčí zkázu své rodiny starému příteli, zatímco popíjí whisky a sedí u krbu v potemnělé místnosti.

Pád domu Usherů, seriál, Netflix, Edgar Allan Poe, horor, Flanagan,Halloween, magazín KULT* Brno

Právě ve scéně pohřbu poprvé uvidíme tajemnou ženu v masce, která nás pronásleduje celou sérií. Tu zahrála herečka Carla Guginová, kterou znáte třeba z role matky v seriálu Haunting of Hill House (Dům na kopci). Stejně tak jako tam i zde je kladen důraz na temnou minulost rodiny a hru s retrospekcí, která probudí v divákovi zvědavost a udrží ho v napětí.

Také čtěte
Ahsoka, Star Wars, seriál, Disney+, magazín KULT* Brno
Pamatujete si, že značka Star Wars byla původně spojena s filmy? Patrně ano, ale někdy je obtížné...

Rodinu Usherů si ale asi neoblíbíte tolik jako rodinu Crainových, každý z nich je totiž představitelem všeho zlého, co z lidí může udělat moc, sláva a bohatství. Seriál tedy figuruje jako silná kritika společnosti a především zbohatlíků, kteří zaslepeni svou mocí nechávají zahnívat svoji duši. Drogy, nevěra, závist, nenávist - hlavní postavy jsou opravdu přehlídkou morální pokleslosti. Občas je důraz kladený na jejich negativní vlastnosti tak silný, že postavy působí trochu jednorozměrně a jako archetypální karikatury sebe sama.

Pád domu Usherů, seriál, Netflix, Edgar Allan Poe, horor, Flanagan,Halloween, magazín KULT* Brno

V rolích hlavních Usherů se vrací další známé tváře z předchozích Flanaganových seriálů, jmenovitě třeba Haunting of Bly Manor (Záhadné sídlo Bly), Midnight Mass (Půlnoční mše) a Midnight club (Půlnoční klub)Mrazivou atmosféru a povedené vizuální efekty podtrhne působivý soundtrack od The Newton Brothers. Práce s kamerou je úžasná a pomáhá upevnit podzimní pochmurnou atmosféru, jako byste četli povídku od Poea. I sem skrze dialogy proniká určitá lyričnost a melancholičnost jeho děl. Pokud jeho tvorbu znáte, můžete občas podle názvu epizody hádat, o čem bude. Předloze zůstala věrná třeba velice povedená epizoda Černý kocour. Oproti tomu se Maska červené smrti více odklonila od původní povídky a v závěru překvapila nejvíce brutální scénou, která není pro slabé žaludky. 

Flanagan v Pádu domu Usherů vzal ze svých předchozích hororových sérií prvky, které ovládá nejlépe a udělal z nich zajímavý retelling starých hororových povídek. Pokud tedy hledáte nějaký seriál s mrazivou atmosférou, nebo si třeba libujete v tvorbě E. A. Poea, Pád domu Usherů bude to pravé pro vás.

Pád domu Usherů,  Mike Flanagan, Edgar Allan Poe, Netflix, recenze, magazín KULT* Brno

Hodnocení 80%

Pád domu Usherů
Mike Flanagan
Netflix, 2023

Magazín KULTINO*. Máte předplaceno?

Máte předplaceno?

Další číslo vám neunikne – magazín KULTINO* vám 4x do roka doneseme až pod nos do vaší poštovní a e-mailové schránky.
A k tomu navíc volné vstupenky, extra bonusy a další rozmazlování našich podporovatelů.

Mohlo by vás zajímat

Recenze
Knihy
Příběhy o upírech jsou ve světové popkultuře stále velmi atraktivní...
Top
Recenze
Film
Do kin nedávno zamířil další sequel ke známým Krotitelům duchů, který...
Recenze
Knihy
Na první pohled vypadá tato kniha celkem nevinně. Se říct, že je to...
Recenze
Knihy
Organizační porno vzbuzuje pozornost už svým atraktivním názvem. Pod...