USA jsou „kořen zla“

Prezident Putin na zasedání ruské bezpečnostní rady obvinil Spojené státy z odpovědnosti za konflikty na Ukrajině, v Izraeli a antisemitské nepokoje v Machačkale.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková
Zveřejňuji tímto projev prezidenta Putina z 30. října 2023 z německého překladu  Thomase Röpera na anti-spiegel.ru. Stejně jako NachDenkSeiten, které projev převzaly také, mohu dodat, že, „pokud mi někdo dá k dispozici podobně kompetentní projev prezidenta USA, pak jej z důvodu vyváženosti okamžitě přeložím a zveřejním“.

Projev prezidenta Putina v celém znění:

„Drazí kolegové!

Chtěl jsem s vámi dnes probrat širokou škálu témat.

Ministr obrany se vrátil ze zahraniční pracovní cesty a bude hovořit o jejích výsledcích a referovat o průběhu vojenské operace (na Ukrajině, pozn.překl.)

Samozřejmě se budeme bavit i o situaci na Blízkém východě a zajištění práva a pořádku v samotném Rusku. Budeme hovořit o ochraně práv našich občanů a veřejné bezpečnosti, vnitřním míru a harmonii mezi národy naší země, a to i tváří v tvář vnějším hrozbám.

Jak víte, na nedávném setkání s předními představiteli náboženských spolků jsem mluvil o pokusech využít dramatickou situaci na Blízkém východě a další regionální konflikty proti naší zemi – proti Rusku –  aby bylo možno destabilizovat a rozdělit naši multi-etnickou a multi-náboženskou společnost. K tomu, jak vidíme, používají různé prostředky: lži, provokace a sofistikované techniky psychologické a informační agrese.

Opakuji: Ti, kdo stojí za konfliktem na Blízkém východě a dalšími regionálními krizemi, využijí jeho ničivých důsledků k zasetí nenávisti a poštvání lidí na celém světě proti sobě. To je skutečný, samoúčelný cíl těchto geopolitických loutkářů.

Pamatujeme si, jak začalo současné kolo blízkovýchodní krize: teroristickým útokem proti civilistům Izraele a dalších zemí na území státu Izrael. Také vidíme, že namísto potrestání zločinců a teroristů byl bohužel použit k vykonání pomsty princip kolektivní odpovědnosti. Hrozné události, které se v současnosti odehrávají v pásmu Gazy, kde jsou bez rozdílu vystaveny hrozbě zavraždění statisíce nevinných lidí, kteří nemají kam jít a kde se schovat před bombardováním, nelze nijak ospravedlnit. Když vidíte zkrvavené děti, když vidíte mrtvé děti, když vidíte trpící ženy a staré lidi, když vidíte umírat lékaře, pak samozřejmě zatnete pěsti a máte slzy v očích. Jinak se o tom mluvit nedá.

Ale neměli bychom, nemáme právo a nemůžeme si to dovolit, nechat se vést emocemi. Musíme mít jasno v tom, kdo skutečně stojí za tragédií národů Blízkého východu a dalších oblastí světa, kdo organizuje smrtící chaos, kdo z něj těží. To je podle mého názoru dnes již každému zřejmé a jasné, protože zadavatelé jednají otevřeně a nestydatě.

Z globální nestability nejvíce těží současné vládnoucí elity Spojených států a jejich satelitů. Mají z toho své krvavé zisky. Jejich strategie je také zřejmá. USA jako globální supervelmoc – každý vidí, každý rozumí, i na základě trendů v globální ekonomice – slábne, ztrácí svou pozici. Americký svět s jedním hegemonem je ničen, pomalu, ale jistě mizí v minulosti.

USA to ale nechtějí akceptovat, naopak si chtějí zachovat a prodloužit svou dominanci, svou globální diktaturu a v podmínkách všeobecného chaosu je to pohodlnější, protože pomocí tohoto chaosu očekávají, že své konkurenty, jak říkají, své geopolitické protivníky, mezi které patří i naše země, zadrží a destabilizují. Ve skutečnosti jsou to ale nová centra světového rozvoje, suverénní, nezávislé země, které se nechtějí ponižovat a hrát roli lokajů.

Rusko se dnes nejen aktivně podílí na utváření nového, spravedlivějšího, multipolárního světa s rovnými právy a příležitostmi pro všechny země a civilizace. Jsme nejen jedním z vůdců tohoto objektivního historického procesu, ale říkám víc a každý to ví, Rusko bojuje na bitevním poli za naši budoucnost, za principy spravedlivého světového řádu, za svobodu zemí a národů. Bojujeme důsledně a naši vojáci a důstojníci, naši hrdinové, bojují a ztrácejí své kamarády.

Opakuji: za tragédií Palestinců, masakrem na celém Blízkém východě, konfliktem na Ukrajině a mnoha dalšími konflikty ve světě – v Afghánistánu, Iráku, Sýrii a tak dále stojí vládnoucí elity Spojených států a jejich satelitů. To už je každému jasné. Jsou to oni, kdo všude budují své vojenské základny, kdo příležitostně a nevyprovokovaně používají vojenskou sílu, kdo posílají zbraně do konfliktních oblastí. Jsou to také ti, kdo směřují finanční prostředky mimo jiné na Ukrajinu a Blízký východ a rozdmýchávají nenávist na Ukrajině a na Blízkém východě.

Pokud jde o Rusko, aniž by dosáhli výsledků na bojišti, chtějí nás rozdělit zevnitř, aby nás oslabili a vytvořili nejistotu. Nelíbí se jim, že se Rusko podílí na řešení globálních a regionálních problémů, včetně řešení blízkovýchodního konfliktu. Vůbec se jim nelíbí, když někdo nejedná nebo nemluví na jejich příkaz. Věří pouze ve svou vlastní exkluzivitu, že je jim dovoleno cokoliv.

Nepotřebují trvalý mír ve Svaté zemi, potřebují neustálý chaos na Blízkém východě, takže všemi možnými způsoby diskreditují ty země, které trvají na okamžitém příměří v Gaze, na ukončení krveprolití, které jsou připraveny skutečně přispět k řešení krize namísto parazitování na ní. Dokonce i OSN, je vystavena útokům, skutečné šikaně a pokusům o její diskreditaci za , jasně vyjádřený postoj světového společenství.

Rád bych zdůraznil, že na rozdíl od Západu jsme nikdy nepohlíželi na situaci na Blízkém východě z pohledu sobeckosti, intrik a dvojího metru. O naší pozici jsme mluvili a budeme mluvit otevřeně a nebudeme ji každý rok měnit. Klíč k vyřešení konfliktu spočívá ve vytvoření suverénního, nezávislého palestinského státu, plnohodnotného palestinského státu. Otevřeně, čestně a opakovaně jsme to řekli palestinskému i izraelskému vedení.

Opakuji: čím silnější bude Rusko, tím jednotnější naše společnost, tím účinněji budeme schopni bránit jak své vlastní národní zájmy, tak zájmy národů, které se staly obětí neokoloniální politiky Západu.

Ještě jednou zdůrazňuji: je třeba vědět a pochopit, kde je kořen zla, kde je tento pavouk, který se snaží chytit celou planetu, celý svět do své sítě a dosáhnout naší strategické porážky na bitevním poli pomocí lidí, kteří jím byli na dnešní Ukrajině desítky let klamáni. Bojem právě s tímto nepřítelem v rámci vojenské operace, chci ještě jednou zdůraznit, posilujeme postavení všech, kteří bojují za svou nezávislost a suverenitu.

Události včerejší noci v Machačkale podnítili agenti západních tajných služeb, mimo jiné prostřednictvím sociálních sítí, v neposlední řadě z území Ukrajiny. V této souvislosti bych se chtěl zeptat: Lze pomoci Palestině pokusem o útok na Taty a jejich rodiny? Mimochodem, Tatové jsou  titulární národ (dávající zemi jméno) Dagestánu. Jediný způsob, jak pomoci Palestině, je bojovat s těmi, kteří stojí za touto tragédií. My, Rusko, s nimi bojujeme ve vojenské operaci, bojujeme s nimi za sebe a za ty, kteří usilují o skutečnou, skutečnou svobodu.

Mimochodem, vždy mě udivuje kyjevský režim a jeho transatlantičtí páni. Víme, že Bandera a další Hitlerovi poskoci už byli postaveni na čestný piedestal, víme a vidíme, jak ukrajinské vedení tleská nacistům z druhé světové války, kteří mají na svědomí oběti holocaustu, kteří se osobně podíleli na těchto zločinech a dnes se pod vedením svých západních patronů pokoušejí podněcovat pogromy v Rusku. Mimochodem, nejsem si jistý, že to všichni ve vedení USA vědí. Nebylo by od věci, aby ti, kterým tolik záleží na občanech Izraele, zkoumali, co dělají jejich zpravodajské služby na Ukrajině, když se snaží podněcovat pogromy v Rusku. Jsou to prostě šmejdi. Neexistuje žádný jiný způsob, jak to vyjádřit.

Ale ti, kteří skutečně stojí za pravdou a spravedlností, kteří bojují proti zlu a útlaku, proti rasismu a neonacismu, které prosazuje Západ, nyní bojují v první linii u Doněcka, Avdějevky a Dněpru. Opakuji: toto jsou naši vojáci a důstojníci. Volbou skutečného muže, skutečného válečníka, je chopit se zbraně a stát se svými bratry. Být tam, kde se bude rozhodovat o osudu Ruska, vlastně celého světa, včetně budoucnosti palestinského lidu.

Rád bych upozornil guvernéry všech oblastí, šéfy orgánů činných v trestním řízení a zpravodajských služeb na nutnost rozhodných, včasných a jasných opatření k ochraně ústavního pořádku Ruska, práv a svobod našich občanů, as stejně jako mezietnická a mezináboženská jednota.

Nyní pojďme diskutovat o aktuálních problémech.“

¨**

Jana Kunšteková, Litterate,  video ze zasedání v originálním znění – http://kremlin.ru/events/president/news/72618

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 5 měsíci

USA jsou kořen zla a naše vláda patří k těm pilným zahradníkům, kteří stále zalévají, zalévají a zalévají !

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Hokarc

A on schne a schne a nic ho nezachrání pak se vezme hupcuk a kořen se vytrhne letos jsem to dělal na zahradě.

vachav
vachav
před 5 měsíci

Je velkým štěstím pro Ruskou federaci,že má v čele tak geniálního politika a stratéga, jakým je V.V.Putin.Je dobře,že existuje ve světě protipol planetárnímu parazitovi za oceánem.

Prodost
Prodost
před 5 měsíci

….”z pohledu sobeckosti, intrik a dvojího metru.”….s přispěním vůle GB a USA stát Izrael vznikl na území státu Palestina, čímž byl založen tragický problém, jehož řešení je v nedohlednu, resp. zda vůbec existuje.

cablik
cablik
před 5 měsíci

Moskva už má zbraň, proti britským a americkým raketám: Létající radary A-50U jsou pro Storm Shadow zabijáky. Ani piloti Kyjeva na ně nestačí reagovat. Banderovci tak mají další problém, a Zelenský si zoufá. Západ rozpačitě mlčí
https://protiproud.info/politika/7539-moskva-uz-ma-zbran-proti-britskym-a-americkym-raketam-letajici-radary-a50u-jsou-pro-storm-shadow-zabijaky-ani-piloti-kyjeva-na-ne-nestaci-reagovat-banderovci-tak-maji-dalsi-problem-a-zelensky-si-zoufa-zapad-rozpacite-mlci.htm

cablik
cablik
před 5 měsíci

Děkuji všem za zveřejnění projevu prezidenta Putina.

vera havrankova
vera havrankova
před 5 měsíci

Souhlasím s každým slovem V.V. Putina!

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  vera havrankova

Tzn. že jste přijala ruský narativ událostí. A ocitla se ve víru dezinformačních webů. 🙂

Prodost
Prodost
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kchárl, to myslej vážně?

Primak
Primak
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A co řekl, že není pravda, prozraď nám, pěkně prosím…

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A ještě bych dodal ve spárách udavačů.