Konec krásné herečky: Alzheimer a izolace!

Byla krásná a talentovaná, zahrála si s hereckými idoly, jako byli Alain Delon nebo Marcello Mastroianni. Na sklonku života však Monicu Vitti postihla Alzheimerova choroba a musela se stáhnout z očí veřejnosti.

Monica Vitti, vlastním jménem Maria Luisa Ceciarelliová, se narodila 3. listopadu 1931 v Římě. Svou vášeň pro dramatické umění objevila ještě jako dítě během druhé světové války, kdy svou rodinu bavila krátkými loutkovými představeními. „Když padaly bomby, když jsme se museli ukrývat, můj malý bratr a já jsme zimprovizovali krátké hry, abychom zabavili ty kolem nás,“ popsala o několik let později své zážitky z těch dob.

Po absolvování studia na Akademii dramatických umění v Římě v roce 1953 začala svou kariéru nejprve na divadelních prknech, kde se vyznačovala zejména svým komickým talentem.

Mezinárodní úspěch jí přineslo hlavně účinkování v existenciálních snímcích Michelangela Antonioniho ze 60. let 20. století, nazývaných i „tetralogie citů“: L’avventura (Dobrodružství), La Notte (Noc), L’eclissi (Zatmění) a Deserto Rosso (Červená) pustina).

Později si zahrála i v lehčích populárních veselohrách režiséra Maria Monicelliho po boku slavného italského komika Alberta Sordiho. Objevila se po boku řady známých hereckých kolegů, například Marcella Mastroianniho či Alaina Delona.

Během své kariéry získala pět italských „Oscarů“ – cen Donatellův David – pro nejlepší herečku, sedm ocenění Italský Zlatý Glóbus a v roce 2005 byla na filmovém festivalu v Benátkách oceněna Zlatým lvem za přínos světové kinematografii.

Vitti se v roce 2000 provdala za Roberta Russe, se kterým tvořili pár od roku 1973. Z veřejného života se stáhla v roce 2001, protože trpěla Alzheimerovou chorobou. Její manžel v roce 2018 potvrdil, že Monica stále žije doma s ním a stará se o ni spolu s ošetřovatelkou. 

Monica Vitti zemřela 2. února 2002 ve věku 90 let na komplikace způsobené demencí s Lewyho tělísky.