Záhada vraždy devítileté holčičky v Praze. Policie si je pachatelem jistá, na soud ale nedošlo

Anička Janatková

Policie si byla jistá, že to udělal. Že zabil devítiletou Aničku Janatkovou. Přesto byl Otakar Tomek, mediálně známý jako Otakar T., nehorázných pět měsíců na svobodě. A po zatčení spáchal ve vazbě sebevraždu. Dodnes se neví, jestli je skutečným pachatelem. Na soud nedošlo. „Jsme si jistí, že ano,“ tvrdí dodnes policisté. Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

„Je to případ, o kterém nechce mluvit ani Josef Mareš z mordparty, která to tehdy vyšetřovala. Zatímco o ostatních vraždách píše i mluví často, k Janatkové se vůbec nevyjadřuje, tolik ho to dodnes trápí,“ říká v novém díle videopodcastu HLASY ZLOČINU Václav Janata.

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU, který se věnoval vražedkyni s přezdívkou Blonďatá bestie:

ČTETE TAKÉ: „Nejslušnější psychopat“ Česka. Před vraždou pomáhal matce s kočárkem, sousedi ho milovali

Anička Janatková, devítiletá holčička. Bezproblémová, milovaná svými rodiči. Ztratila se 13. října roku 2010 v pražské Troji a našla se až o pět měsíců později, zahrabaná pod zemí, nedaleko místa, kde ji viděli naposledy. Předtím ji hledal dlouhé týdny snad celý národ. „Bylo to velké pozdvižení všech Čechů,“ vzpomíná Kvasnička.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Již po šesti dnech od zahájení vyšetřování zadržela policie prvního podezřelého, kterým byl právě Otakar T. Policii k němu dovedly stopy DNA, které byly objeveny na batohu a igelitu, jímž byl batoh zakrytý. Mělo jít o pot, na místě nálezu se však měl Otakar T. také ukájet,“ popisuje Kvasnička. „Soud ale odmítl vzít podezřelého do vazby,“ dodává Janata s tím, že nestačily důkazy.

A policisté dlouho nemohli najít tělo holčičky – za což byli kritizováni. Odhalila ho za pět měsíců až lesní zvěř, nikoliv muži zákona…

Sám Otakar T., jenž měl údajně IQ 122, například ani neprošel detektorem lži, pořád měnil výpovědi, nepůsobil důvěryhodně a kriminalisté ho od začátku považovali za hlavního a vlastně jediného podezřelého. Přesto byl dlouho na svobodě. Do nálezu těla.

„Co bylo v tom batohu? Nevím, do batohu jsem nekoukal. Jenom ze zvědavosti jsem ten batoh okoukl, co to je,“ vyprávěl Otakar T. při výslechu. Byl prý vykrádat chatky. „Kromě toho okoukl batoh a jen tak mimochodem si tam zaonanoval u stromu. No, nevím, kolik lupičů onanuje u stromu. Od začátku byl hodně divnej,“ říká Kvasnička.  „Sám byl dvakrát ženatý, dokonce měl dceru ve věku Janatkové,“ dodává Janata.

Kdo byl Otakar Tomek? Kde žil a čím se živil? Jaké důkazy proti němu policie měla a proč to bylo málo? V čem neprošel na detektoru lži? Proč si o něm média původně myslela, že je bezdomovec? Byli další podezřelí? A co ukázala jeho sebevražda? Sledujte další díl HLASŮ ZLOČINU v úvodním videu článku.

Tagy: