Před vrchním soudem v Olomouci stanul 24. ledna 2023 Hoang Anh Vu, který v roce...

Před vrchním soudem v Olomouci stanul 24. ledna 2023 Hoang Anh Vu, který v roce 2021 ve vězeňské nemocnici zaútočil nůžkami na bývalého politika Davida Ratha, jenž si ve vězení odpykával trest. | foto: ČTK

Nejvyšší soud potvrdil 6,5 roku muži, který ve vězení nůžkami napadl Ratha

  • 3
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání muže, který ve vězeňské nemocnici napadl bývalého politika Davida Ratha. Vietnamec Hoang Anh Vu si má odpykat 6,5 roku ve vězení, jde o souhrnný trest. NS rozhodl bez veřejného jednání. O výsledku informovala Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance. Odůvodnění NS zatím není veřejně dostupné.

David Rath v době výkonu trestu pracoval ve vězeňské nemocnici v brněnských Bohunicích. Útočník jej napadl předloni v květnu při rutinní lékařské prohlídce. V rukou měl nůžky, které byly volně odloženy na stolku. Rath útok vykryl rukama, neutrpěl zranění.

Vězně soudí za napadení Ratha, při lékařské prohlídce na něj zaútočil nůžkami

Vietnamec byl původně odsouzen na tři roky a čtyři měsíce za drogový delikt a maření úředního rozhodnutí. Útokem na Ratha se podle pravomocného rozsudku dopustil pokusu o těžkou újmu na zdraví a výtržnictví. Souhrnný trest 6,5 roku zahrnuje všechny skutky.

Útočník vinu popíral, u odvolacího Vrchního soudu v Olomouci uváděl, že mu Rath v rozrušení připomněl muže, který jej v minulosti na Slovensku napadl a pobodal. Osmnácticentimetrové nůžky si údajně vzal na obranu a držel je před sebou. Následně ho zalehl příslušník vězeňské služby.

„Měl jsem strach a neovládal jsem se. Vzal jsem nůžky k sobě jen jako na obranu. Lituji toho, co se stalo,“ uvedl muž u vrchního soudu, který ale jeho argumentaci neuvěřil a verdikt potvrdil.

Bývalý poslanec a středočeský hejtman za ČSSD Rath si ve vězení v době napadení odpykával sedmiletý trest za korupci kolem zakázek ve Středočeském kraji. Loni v lednu se z vězení dostal podmínečně na svobodu. V červnu mu ale odvolací pražský vrchní soud prodloužil dříve uložený sedmiletý trest o rok v druhé větvi korupční kauzy. Do vězení Rath nastoupil znovu letos 9. ledna, propuštěn byl v květnu.

21. června 2022