Honosné hrobky továrníků v Ústí nad Labem jsou často uměleckými díly – příkladem je ta rodiny Schichtů

3. listopad 2023

Na hřbitovy v těchto dnech míří lidé uctít památku svých blízkých. Hřbitovy jsou ale také místy, která mohou vyprávět historii daného města nebo obce. A některé hroby a hrobky jsou i uměleckými díly. Jako třeba hrobky továrníků v Ústí nad Labem.

Čtěte také

„Byly to trojnožky, na kterých byly mísy, ve kterých plál olej. Bohužel to bylo všechno z mosazi, takže je to pryč,“ vysvětluje historik ústeckého muzea Martin Krsek funkci dvou podstavců u půlkruhové hrobky Johanna Schichta, zakladatele továrny na mýdlo s jelenem.

Johann Schicht zemřel v roce 1907. Jeho rodina pak nechala hrobku postavit tehdy renomované Severočechy žijící ve Vídni – architekta Wilhelma Pleiera a sochaře Heinricha Karla Scholze.

Fotografie Schichtovy hrobky se dostala i do dobového tisku

Fotografie Schichtovy hrobky se dostala i do dobového tisku, teď je kulturní památkou. Podobně jako další původem německé hroby po válce chátrala. Spolu s dalšími pěti honosnými hrobkami ústeckých továrníků ji loni převzalo město.

„Nějaké větší úpravy na tom dělat nemůžeme. Dvě hrobky jsou na Střekově, čtyři pak v Krásném Březně. Jedna z těch dvou hrobek je permanentně udržovaná dobře, to je ta hrobky Schichtů, i tu druhou jsme se loni snažili nějak očistit a omýt, větší zásah si ale nedovolíme, abychom neudělali víc škody než užitku,“ dodává šéf správy ústeckých hřbitovů Jiří Bureš.

Spustit audio

Související