Klíčem k úspěšnému obsahu je autenticita a relevance

pátek, 3. listopadu 2023, 17:50 Marketing MediaGuru

Pro úspěšný obsah je klíčová autenticita, přizpůsobení tomu, co chtějí lidé nebo také kulturní kontext. Důležité je také budovat osobní brand, zaznělo na Brand & Content conference.

Nico Sarti prezentuje na Brand & Content conference na, zdroj: MediaGuru.cz

Nico Sarti prezentuje na Brand & Content conference na, zdroj: MediaGuru.cz

Pro úspěšný obsah je v dnešní době silné konkurence velmi důležité tvořit autentický obsah. Podstatné je také přizpůsobit ho kontextu pro co nejvyšší relevanci. Klíčové je také poslouchat, co lidé chtějí a dostatečně často se jich na to ptát. Budování osobního brandu a vystoupení s kůží na trh je podle řečníků v dnešní době téměř nezbytné. O tom, jak tvořit obsah, který zaujme, se mluvilo na Brand & Content conference, kterou pořádala společnost F major.

Úvodní prezentací odstartovala konferenci pořadatelka Kateřina Borovanská, CEO F major (Fénix Awards, Fénix Média, Freya, Fiat Lux Art). Ve svojí řeči objasnila téma konference „Je čas na změnu narativu" a vyzdvihla trendy, které obsahový marketing čekají. Důležité je podle ní soustředit se na komunikaci human to human. „Často píšeme něco, co chceme říct my, ale neodpovídáme na otázky příjemce informace,“ uvedla. Tématem její prezentace bylo také AI, které podle ní bude mít v budoucnu velký dosah. „Stále řešíme, jestli jsme schopni adaptovat se na technologie, ale už teď to deset let nestíháme. Je otázka, jestli se budeme všichni adaptovat, nebo, jestli se budeme tvářit, že se nic neděje a budeme se dál držet starých zavedených pravidel,“ dodala.

Na konferenci vystoupil Nico Sarti z Condé Nast, který kladl důraz zejména na to, aby byl obsah autentický, protože pak je uvěřitelný. Klíčové je podle něj dostat lidi do příběhu. Důležité je také využívat kontextu, aby byl obsah danému trhu relevantní. „Důvod, proč chci mluvit o velkých kulturních okamžicích, je ten, že pro nás je to způsob, jak provozovat a přemýšlet o značkách na globální úrovni. Jedna z věcí, na které při tvorbě kampaní vždy myslím, je být dostatečně uvěřitelný a také dostatečně relevantní,“ zmínil. Očekávaná strategie by podle něj měla stát na zvědavosti, kadenci, obsahu a komunitě. Na závěr svojí prezentace posluchačům doporučil tři tipy. Předvídání vytváří růst. Obsah je nejlepší reklama a kulturní momenty jsou strategie.

Se svojí prezentací vystoupila také Monika Szeroczynska-Nesta, Female Content Expert & Lifestyle Media Consultant. Při své řeči zdůraznila, že práce v tomto odvětví není jen o vytváření obsahu, ale také o tom přizpůsobit se tomu, co chtějí čtenáři. Podle ní lidé chtějí potěšení a radost a estetika je důležitý způsob, jak jej čtenářům zprostředkovat.

Patrik Schober, CEO PRAM Consulting, na konferenci představil svoji novou knihu Od public realtions k leadershipu. Během své přednášky také objasnil budoucnost efektivní komunikace. „Měli bychom udělat existencionální obrat v tom smyslu, že začneme dělat věci jinak právě proto, abychom se přes příštích patnáct až dvacet let přehoupli,“ sdělil. Posluchačům doporučil, aby si nastavili firemní poslání, které pomůže odpovědět na otázky, v čem je firma dobrá, proč existuje nebo v čem může prospět široké veřejnosti. „Marketéři zjišťují, že je lepší investovat do content marketingu, do public relations, do komunikace, které sice trvá vybudovat reputaci delší dobu, je ale za méně peněz, trvá déle a má daleko větší dosah, než když investují do inzerce,“ dodává.

Součástí konference byla také panelová diskuze o trendech obsahového marketingu, kterou vedla pořadatelka konference Kateřina Borovanská. Diskutujícími byli Erika Eliášová, Čestmír Strakatý a Petr Mára. Podle nich je v dnešní době klíčové jít s kůží na trh a budovat si osobní brand, součástí kterého je však také vystavení se kritice a všem útokům. Podle jejich názoru bude čím dál významnější také mikroinfluencering. Podle Čestmíra Strakatého budou lidé čím dál více ochotni platit za love brand, za obsah, který mají rádi. „Největší výzva budoucnosti je digitální gramotnost. To je věc, kterou budeme muset zlepšit. Dezinformace budou silnější, proto je nutná orientace v digitálním prostředí,“ dodala Erika Eliášová.

Panelová diskuze: zleva Kateřina Borovanská, Čestmír Strakatý, Petr Mára a Erika Eliášová, zdroj: MediaGuru.cz

Panelová diskuze: zleva Kateřina Borovanská, Čestmír Strakatý, Petr Mára a Erika Eliášová, zdroj: MediaGuru.cz

Jak využít známý brand na podporu obětem domácího násilí, posluchačům vysvětlil PR manager Ikea Marek Vomočil. Klíčové je podle jeho názoru začít u vlastních zaměstnanců a nabídnout jim v případě potřeby finanční a materiální podporu. „Od doby, co se Ikea věnuje obětem domácího násilí, požádalo nás o pomoc 30 kolegyň,“ dodává. V Ikea se toto téma rozhodli komunikovat ve svých obchodních domech pod označením #zabezpecnydomov. Do komunikace zapojili interní i externí ambasadory, prostřednictvím nichž oslovili čtyři miliony lidí. Na závěr posluchačům doporučil, aby o značce přemýšleli v dlouhodobém horizontu, aby začali u sebe a svých zaměstnanců nebo také, aby přesvědčili management pomocí argumentů.

Na konferenci vystoupil také Michal Ptáček, CEO & Founder CzechCrunch. Podle něj se lidé bojí média označit za byznys, přitom monetizace médií je jejich budoucnost, díky které budou moct být více nezávislá. „To je cesta, kterou jsme si zvolili. Chceme být nezávislí, chceme to stavět jako byznys, ale zároveň chceme dodávat dobrý obsah, který je nezávislý a který dává čtenářům zajímavou hodnotu,“ popsal.

Co stojí za #dmlovebrand, ukázal Jiří Peroutka z dm. Posluchačům zdůraznil, že za každou firmou stojí lidé, kteří utvářejí její atmosféru. „Stavíme u nás člověka doprostřed zájmu. Pro nás je člověk vždy cílem, pokud ho budeme považovat za pouhý prostředek, tak to nebude fungovat,“ zdůraznil. Představil také brandovou komunikaci a cenovou strategii, která nestojí na slevách, ale na dlouhodobě výhodných cenách. Promluvil i o atraktivitě privátních značek dm, které podle jeho slov staví na kvalitě, ceně a exkluzivitě. „Každý druhý produkt prodaný v dm je produkt privátní značky,“ dodal.

Za značku Pigmentarium vystoupil její zakladatel Tomáš Ric, který posluchačům sdělil, že v Pigmentariu o parfémech přemýšlí jako o uměleckém díle. „Niche parfémy jsou vůně, které nevznikají na základě marketingové analýzy, každá vůně stojí sama o sobě jako umělecké vyjádření, sdělujeme příběh a chceme ho přenést k zákazníkovi,“ vysvětlil a dodal, že inspirací parfémů je Praha sama o sobě. Úspěch Pigmentaria stojí na lokálnosti a kvalitě, která obstojí v silné konkurenci světových parfémů. Posluchačům doporučil, že obsah musí mít sdělitelnost, být autentický, silně vizuální, musí oslovovat nové skupiny a musí stát na pozitivních emocích. „Vizualita je pro nás stěžejní, je to vetkáno do našich hodnot. Kvalitní foto i video, to je něco, co dveře otevře,“ dodal.

Jak tvořit světové kampaně za české rozpočty, ukázal Andy Sitta, Head of Seznam Brand Studio Seznam.cz. Podle něj je důležité spojit to, co lidi zajímá a zároveň, co potřebuje značka. Na konkrétním příkladu kampaně pro Renault Austral ukázal, jak o reklamě přemýšlí a jak propojili svět dětí se světem dospělých přes dětskou představivost. 

Václav Sochor, vedoucí komunikace a předseda správní rady Nadace Tipsport ze společnosti Tipsport, posluchačům představil projekty, mezi kterými jsou například Zadat strom pro svůj klub, Dobrý soused, Paměť národa, Zodpovědné hraní či Podpora nezávislé žurnalistiky. O budoucnosti firemního merchandisingu na konferenci hovořil Martin Paukrt, Co-Founder Brandary. Podle něj firemní merchandising zaměstnancům umožní ukázat, že jsou pyšní na to, kde pracují. Nejoblíbenější předměty jsou mikiny, trička, ponožky či plátěné tašky.

Projekt Index prosperity představil Tomáš Jindříšek, Managing Partner DFMG. Současně představil také aktuální kampaň Měníme osnovy, která komunikuje revizi českého vzdělávání.

Na konferenci vystoupil také Luca Goaten, Content Strategist z BBC Studios a Emerging Leaders Committee Member at IAA UK, který zdůraznil, že klíčem k úspěchu je autenticita a storytelling, který by měl inspirovat, pobavit a vzdělávat. Důležité jsou podle něj také reálné příběhy, které ve společnosti aktuálně rezonují.

Nakouknout do zákulisí Oktagonu návštěvníkům umožnil poslední řečník konference Jakub Schröder, PR Manager Oktagon MMA.

-tšl-