Medvědi Bim, Bam, Bum a další postavičky. Ilustrace Vlasty Baránkové vystavují v Českém Krumlově

Světoznámá ilustrátorka Vlasta Baránková má velkou výstavu v českokrumlovských klášterech. Expozice vznikla u příležitosti jejích 80. narozenin.

Český Krumlov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Díváme se na tři medvědy, tři medvědí muzikanty, kteří se jmenují Bim, Bam a Bum,“ ukazuje kurátor Ivo Janoušek ilustrace Vlasty Baránkové v 3+ galerii v Klášterech Český Krumlov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ilustrace Vlasty Baránkové si v 3+ galerii v Klášterech Český Krumlov prohlédl Petr Kubát

Podle slavných medvědů se jmenuje i celá výstava. „Vybrali jsme je hlavně z toho důvodu, že medvědi a Krumlov k sobě patří, medvědi a Vlasta Baránková k sobě patří a knížka Bim, Bam, Bum je asi nejslavnější knížkou, kterou Vlasta Baránková ilustrovala,“ vysvětluje kurátor.

V expozici je více než sto originálů z posledních čtyř desítek let, které vznikly pro zahraniční i česká nakladatelství. Jedna část například představuje francouzské pohádky. „Je to celá série pohádek. Jde o velmi barevné ilustrace a máme tady průřez prakticky ze všech pohádek, které se v této knížce nachází,“ říká Ivo Janoušek.

Ilustrace jsou plné typických pohádkových postaviček králů, obyčejných sedláků, zvířat, zámků, domečků. „Pro Vlastu Baránkovou je typická ta poetičnost. Troufnu si říct, že právě během vánočního času zasáhnou tyto ilustrace úplně každého. Většina Čechů ji zná především díky Večerníčkům Lískulka nebo Čtyři uši na mezi,“ komentuje kurátor.

Ilustrátorka i grafička

„Vlasta Baránková ale není jenom ilustrátorkou dětských knížek. Je i velmi významnou grafičkou. Mnozí možná znají knihu Dopisy Olze od Václava Havla, za jejíž typografickou úpravou stojí právě Vlasta Baránková. Dělá nejrůznější grafické techniky a vystavovala doslova po celém světě,“ dodává.

Zemřela Radana Bartůňková. Oceňovaná výtvarnice a autorka nového školního písma Comenia Script

Číst článek

V klášterní galerii v Českém Krumlově začne současně také výstava ilustrací Jindry Čapka, který svými obrázky doprovodil novou knihu Zdeňka Svěráka s názvem Čerti nejsou.

„Hlavními postavami jsou čert a dcera hospodského Anička. Čert se s ní nějakým záludným způsobem ožení oproti její vůli. Je to úžasný příběh. Když jsem ho četl, každou druhou stránku jsem se musel nahlas smát. Jestli podle toho vznikne film, bude úžasný,“ popisuje Jindra Čapek, který se na společné výstavě sejde s Vlastou Baránkovou po třiceti letech.

Petr Kubát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme