Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek přinesl překvapivě vydatné srážky

3. 11. 2023 | Poslední aktualizace: 22:28 3. 11. 2023 | Martin Štros, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Počasí lehce překvapilo i předpovědi Pátek přinesl překvapivě vydatné srážky Zdroj fotografie: 123rf.com

Pátek byl v Česku opravdu nevlídný - propršený a chladný. Výraznější deště byly sice předem předpovídány, ale nakonec se stalo, že trochu překvapivě dlouho vydržely i v západní polovině Čech (kde tak příliš nevyšla předpověď) a hlavně byly celkově hodně intenzivní a v součtu vydatné. Denní teploty v Čechách vystoupily i v nižších polohách maximálně na 8 °C a na hřebenech hor i sněžilo.

Obzvlášť intenzivní déšť zaznamenaly zejména Jeseníky, kde na hřebenech napršelo až 85 mm srážek za 24 hodin! Takové údaje byly hlášeny ze stanice Šerák. Na listopad jde o opravdu hodně silný déšť, protože takové úhrny bývají obvykle k vidění jen při letních bouřkách, ale málokdy při trvalých podzimních deštích. V níže položených částech Jeseníků napršelo přes 50 mm. Přes 30 mm spadlo i v nížinatých oblastech zejména Olomouckého kraje, ale i na východě Čech, jihu Čech a Českomoravské vrchovině. 

Dlouhodobý průměr srážek pro celý listopad je asi 45 mm, takže jde vidět, že za jediný den spadla opravdu velká část celoměsíčního normálu. V listopadu se voda kvůli nízkým teplotám a nedostatku slunce příliš nevypařuje, takže většina se vsákla do půdy a značná část doplnila řeky. V podhůří Jeseníků byly vyhlášeny i první stupně povodňové aktivity. Půda bude v některých regionech v nejbližších dnech a možná i týdnech hodně nasáklá. Nicméně další vydatné srážky nečekáme, takže povodňové stavy už hrozit nebudou.



Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Místo třešní kaštany. Teplé jaro nutí poupravit tradici...

Většina ovocných stromů je už na prvního máje odkvetlá. Vegetační cyklus se chladným počasím ve druhé půlce dubna trochu přibrzdil, ale stále zůstává ve značném předstihu před normálem.

1. 5. 2024
Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Čarodějnice a 1. máj přinesou pěkné počasí

Teploty se v nejbližších dnech udrží na téměř letních hodnotách, nejbližší srážky očekáváme až od čtvrtka. Český hydrometeorologický ústav však vydal výstrahu na riziko požárů, což může omezit zakládání čarodějnických ohňů. Netýká se to celého území...

29. 4. 2024