Neděle, 28 dubna, 2024
22.2 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceVzpomněli jsme na válečné letce Cháberu a Valníčka

Vzpomněli jsme na válečné letce Cháberu a Valníčka

Litoměřice – Položením květin u hrobu a přeletem dvou armádních gripenů nad městským hřbitovem uctili v pátek účastníci pietního aktu památku válečných letců genmjr. Františka Chábery a pplk. Ladislava Valníčka. Stalo se tak u příležitosti blížícího se Dne válečných veteránů a nedávných výročí úmrtí obou letců.  

Aktu, který u Cháberova kenotafu zahájil Michal Černý,  se zúčastnili mj. zástupci letecké základny z Čáslavi, jejíž taktická letka nese Cháberovo jméno, generálova neteř Libuše Śrámková a Cháberův nevlastní syn Milan Brožek.  Za vedení města byli přítomni starosta Radek Löwy a místostarosta Jiří Adámek, který také k účastníkům krátce promluvil. Připomněl mj. že činy letců vyplývaly z odvahy postavit se proti zvůli agresorů, tedy odkaz stále aktuální.  

František Chábera, který prošel bitvou o Francii, boji v Anglii i na východní frontě, po válce pak i komunistickým vězením, byl mj. vyznamenán Řádem Bílého lva I.třídy in memoriam (2020) a předtím, ještě za jeho života, Řádem M.R. Štefánika. Město jej jmenovalo čestným občanem Litoměřic a pojmenovalo po něm druhý litoměřický most. Zatímco minulý režim uctíval především své soudruhy, na tyto osobnosti se mělo v lepším případě zapomenout, v horším jim bylo „odměnou“ ponižování i kriminál. František zažil po listopadu ’89 spolu s dalšími veterány a vězni režimu rehabilitaci, Ladislav (311.bombardovací peruť) ale to štěstí neměl, zemřel v Litoměřicích dva roky před pádem totality.

„Kdo nectí historii, nectí sám sebe. Lidskost, odvaha, statečnost, to je něco, co se můžeme od lidí jako byli oni, učit i teď. Velmi si vážím i toho, že jsem své letecké začátky mohl probírat právě s Františkem, “ řekl mi při litoměřické vzpomínce na veterány bývalý aktivní pilot čáslavské letky, nyní pilot Boeingu 737 Michal Černý.

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -