Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Figure a Fitness Olympia 2023
- výsledky a fotografie

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Součástí Olympia Fitness & Performance Weekendu Joea Weidera, který se koná v těchto dnech v areálu floridského Orange County Convention Center, je hned jedenáct dílčích profesionálních soutěží, na kterých měří síly ti nejlepší sportovci z profesionální ligy IFBB Jima Maniona. Detailně jsme se už věnovali dění na vrcholné události sezóny borců nastupujících v kulturistice mužů do 212 liber (96,2 kg) 212 Olympia i tomu, co přineslo semifinále devětapadesátého ročníku Mr. Olympia. Dozávoděno je ale již i v dalších kategoriích a je tak načase, abychom Vám zprostředkovali výsledky Figure a Fitness Olympia.

Nepřehlédněte:
Mr. Olympia 2023 - výsledky a fotografie
Mr. Olympia 2023: jaké bylo semifinále?
212 Olympia 2023: výsledky a fotografie
Ohlédnutí za čtvrtečním děním na Mr. Olympia 2023
Mr. Olympia 2023 - fotografie z prezentace
Olympia Weekend 2023 očima Margity Zámolové

Na výsledky Olympia Weekendu 2023 jste si mohli vsadit v tipovací soutěži, ve které se hrálo
o ceny věnované společností Amix v celkové hodnotě přes 10.000 Kč!
Na vyhodnocení tipovačky se můžete těšit v nejbližších dnech.


Figure Olympia 2023


Semifinálová vyvolávání:
1.Montez, Morgan, Padilla, Richardson, Soltero, Gillon
2.Basar, Gayle, T. Linhartová, Ondrejovičová, Diaz, Zienert
3.Consolmagno, Dinges, Fortino, McGregor, Ramsteiner, Vasiljevic
4.Cleveland, Jackson, G. Linhartová, Pacheco, Palma
5.Montez, Padilla, Richardson, Gillon

Soutěž Figure Olympia je součástí programu Olympia Wekendu už od roku 2003 a letos se tak konala pojednadvacáté. Ke startu na akci se v uplynulém kvalifikačním období nominovalo pětadvacet profesionálek, z nichž se na Flordě na stagi nakonec neobjevily Jossie Alarcon a Nicole Zenobia Graham. Hledat ve startovním poli této kategorie horkou favoritku na vítězství nebylo vůbec složité. Další vystoupení na Olympii si totiž nenechala ujít historicky nejúspěšnější závodnice kategorie figure Cydney Gillon, která měla šanci letos na Olympii vybojovat už sedmý titul v řadě. Rozhodčí, vedení zkušenou Sandy Williamson, si jednatřicetiletou Američanku pochopitelně vybrali do důležitého prvního semifinálového vyvolávání, kde Cydney pózovala na jednom z míst uprostřed šestičlenné řady. Na tom druhém po jejím boku stála portorická veteránka Jessica Reyes Padilla. Překvapivou účastnicí prvního calloutu byla Cherish Richardson, která v něm dostala příležitost hned při svém debutu na Olympii!

Cherish Richardson, Cydney Gillon, Jessica Reyes Padilla a Lola Montez na Figure Olympia 2023
(foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)


Finanční odměny:
1. místo50.000 $
2. místo20.000 $
3. místo12.000 $
4. místo7.000 $
5. místo6.000 $
celkově95.000 $

Dění v kategorii figure na letošním Olympia Weekendu bylo mimořádně zajímavé i pro české a slovenské fanoušky profesionálního bodybuildingu. K Figure Olympia totiž stejně jako vloni nastoupily sestry Tereza a Gabriela Linhartovy, které přicestovaly z České republiky, a Adela Ondrejovičová, která dorazila ze Slovenska. Tereza s Adelou se probojovaly do druhého calloutu, kde měly šanci zaútočit ještě na umístění v top 10. Blíže mu podle rozestavení závodnic na pódiu byla Adela. Gabrielu Linhartovou jsme měli možnost vidět ve čtvrtém vyvolávání, kde sice pózovala uprostřed řady, ale protože se na profesionálních show klasifikuje většinou pouze prvních patnáct příček, tak to z hlediska jejího umístění na soutěži mnoho neřešilo. Samozřejmě, že je ale potřeba jedním dechem dodat, že už jenom kvalifikace na Olympii představuje obrovský sportovní úspěch!

Starty českých a slovenských profesionálek na Figure Olympia
rok jméno stát umístění
2023 Adela Ondrejovičová Slovensko 9.
2023 Tereza Linhartová Česká republika 11.
2023 Gabriela Linhartová Česká republika 16.
2022 Gabriela Linhartová Česká republika 16.
2022 Tereza Linhartová Česká republika 16.
2022 Adela Ondrejovičová Slovensko 16.
2017 Adela Ondrejovičová Slovensko 13.
2016 Adela Ondrejovičová Slovensko 12.
2015 Adela Ondrejovičová Slovensko 14.
2014 Natália Lenártová-Révajová Slovensko 16.

Cydney Gillon v Orlandu, kde se Orange County Convention Center nachází, žádné překvapení nepřipustila a na Figure Olympia opět zvítězila! Také na dalších medailových příčkách proti loňsku nedošlo k žádné změně, a tak stříbro stejně jako naposledy vybojovala Jessica před třetí Lolou. Svěží vítr do top 5 na Figure Olympia vnesla vzpomínaná Cherish Richardson, které patří čtvrtá příčka. Top 5 uzavírá Mexičanka Natalia Soltero. Adela Ondrejovičová to nakonec dokázala a dosáhla na umístění v první desítce, když vybojovala devátou příčku! Při své páté účasti na Olympii tak brala svůj dosud nejlepší výsledek. Do tohoto týdne zde jejím maximem bylo dvanácté místo ze sezóny 2016. Jen těsně za branami top 10 zůstala Tereza Linhartová, která vybojovala jedenácté místo. Při jejím teprve druhém vystoupení na Olympia Fitness & Performance Weekendu Joea Weidera je to pro ni fantastický úspěch! Její sestra Gabriela stejně jako vloni obsadila dělené šestnácté místo.


Výsledky Figure Olympia 2023

    1. Cydney Gillon*
    2. Jessica Reyes Padilla*
    3. Lola Montez*
    4. Cherish Richardson
    5. Natalia Soltero
    6. Ericka Morales Morgan
    7. Rhea Gayle
    8. Jennifer Zienert
    9. Adela Ondrejovičová
    10. Maria Luisa Baeza Diaz
    11. Tereza Linhartová
    12. Oyku Basar
    13. Madison Dinges
    14. Lena Ramsteiner
    15. Kristen McGregor
    16. Bojana Vasiljevic
    16. Autumn Cleveland
    16. Gabriela Consolmagno
    16. Wendy Fortino
    16. Donya Jackson
    16. Gabriela Linhartová
    16. Queren Pacheco
    16. Gina Palma

* kvalifikace na Figure Olympia 2024


Figure žen na Figure Olympia 2023

Více fotografií z Figure Olympia 2023 naleznete zde na stránkách Npcnewsonline.com.


Závodnice kvalifikované na Figure Olympia 2024 ke 3. listopadu:

jméno stát soutěž um.*
Jennifer Zienert Německo Fitparade Pro 2023 1.
Christine Stearns USA Hurricane Pro 2023 1.
Adela Ondrejovičová Slovensko Musclecontest Brazil Pro 2023 1.
Cydney Gillon USA Figure Olympia 2017 1.
Jessica Reyes Padilla Portoriko Figure Olympia 2023 2.
Lola Montez Kanada Figure Olympia 2023 3.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži
Pravidla pro kvalifikaci na Figure Olympia 2024 najdete zde.


Fitness Olympia 2023


Semifinálová vyvolávání:
1.Grishina, Baker, Khadr, Jones, Boam, Kovach, Jones, Truscott
2.Learmont, Pavleová, Tissenbaum, Steffen, Kramer, Chandler, Pajulahti
3.Khadr, Jones, Boam, Truscott

Historie vrcholné soutěže profesionálních fitnessek sahá až do roku 1995 a na Fitness Olympia se tak tentokrát závodilo už podevětadvacáté! K účasti se nominovalo patnáct profesionálek, které všechny dotáhly přípravu do konce, což ale ještě nemělo znamenat, že všechny členky startovního pole také zdárně zvládnou projít celou soutěží. Sandy Williamson se s tím tentokrát příliš nepárala a v prvním kole, ve kterém se hodnotí postavy, si do úvodního vyvolávání vyžádala osm závodnic. Nejvíce svou formou zaujaly Jodi Boam a loňská šampiónka soutěže Missy Truscott. Obě v tomto calloutu pózovaly uprostřed řady. Dvě třetiny skóre ve fitness ovšem tvoří volné sestavy, na které došlo během večerního finále.

Oksana Grishina v obklopení soupeřek poté, kdy byla vyhlášena vítězkou Fitness Olympia 2023
(foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)

O fitness často píšeme jako o extrémně náročné kategorii, když v ní závodnice pro šance na úspěch musejí spojit soutěžní formu s provedením volné sestavy vyžadující prvky demonstrující sílu, ohebnost, vytrvalost, akrobacii a kontakt s publikem. Obtížnost kategorie si na letošním Olympia Weekendu vybrala svou daň. Při volné sestavě se nejprve zranila Whitney Jones, která jako šampiónka události z let 2018, 2019 a 2021 i letos patřila k favoritkám. Vypadalo to, že to odneslo rameno. Whitney k úrazu přišla až v závěru sestavy a soutěž byla schopna s pořádnou dávkou sebezapření dokončit. Když později nastoupila k vyhlášení výsledků, její rameno vůbec nevypadalo dobře a bylo evidentní že trpí bolestí. Při slavnostním ceremoniálu se sice snažila ze všech sil nasadit na tvář úsměv, ale ani ten nedokázal zakrýt, jak moc ji rameno musí bolet. Ještě hůře dopadla vzpomínaná Missy Truscott, která jako fitnesska obhajující loňské vítězství k volné sestavě nastoupila poslední. Po několika desítkách vteřin špatně dopadla, poranila si zřejmě koleno a ze stage nebyla schopna sama ani odejít, když ji jednoduše museli odnést.

Oksana Grishina v obklopení soupeřek poté, kdy byla vyhlášena vítězkou Fitness Olympia 2023
(foto: Npcnewsonline.com / Jeff Binns)


Finanční odměny:
1. místo50.000 $
2. místo20.000 $
3. místo12.000 $
4. místo7.000 $
5. místo6.000 $
celkově95.000 $

Bylo jasné, že nešťastné momenty v podání Whitney a Missy pořádně zahýbou výsledky. Whitney Jones si nakonec odnesla páté místo, ale pokud máte v těle kousek empatie, tak jste museli vycítit, jak by nejraději už tohle všechno měla za sebou a byla ideálně někde v péči lékařů. Poté, když byla na čtvrté příčce vyhlášena Ariel Khadr a na třetí Jaclyn Baker, bylo zaděláno na obrovskou senzaci. Buď měla na své páté vítězství z Fitness Olympia dosáhnout pětačtyřicetiletá Oksana Grishina, která naposledy na Olympii triumf slavila před dlouhými šesti lety, anebo měla všechny soupeřky při svém debutu na Olympii v nováčkovské profesionální sezóně překonat postavou drobná Taylor Learmont. Jediný bod rozhodl o tom, že ještě jednou na Olympii zvítězila Oksana, která sama nemohla být z toho, jak pro ni soutěž dopadla, překvapenější! V nakonec druhé Taylor Learmont kategorie ženského fitness získala novou velkou hvězdu a tolik důležitou novou krev.

Starty slovenských profesionálek na Fitness Olympia
rok jméno umístění
2023 Michaela Pavleová 8.
2022 Michaela Pavleová 7.
2004 Klaudia Kinská 11.
2003 Klaudia Kinská 7.
2001 Timea Majorová 5.
2000 Timea Majorová 4.
2000 Klaudia Kinská 8.
1999 Timea Majorová 5.
1999 Marietta Žigalová 10.
1998 Timea Majorová 6.
1998 Marietta Žigalová 14.
1997 Timea Majorová 11.

Taylor v Orlandu předvedla dokonalou volnou sestavu, se kterou ve druhém kole Oksanu předstihla o šestatřicet bodů. O tom, že teprve svůj celkově druhý start mezi profesionálkami neproměnila ve vítězství z Fitness Olympia, rozhodlo hodnocení postavy, při kterém na soupeřky ztrácela. Po prvním kole se totiž dělila o dvanácté až třinácté místo s Amber Steffen. Pokud se mladé Kanaďance podaří do budoucna vybudovat nějaké to kilo svalů, aby na svých soutěžích v prvním kole nenabírala takovou ztrátu, můžeme se od ní těšit na velké věci! Také ve fitness k letošnímu Olympia Weekendu nastoupila slovenská profesionálka, když ve startovním poli akce podruhé v řadě nechyběla Michaela Pavleová. Tentokrát vybojovala osmé místo, což je pro ni další parádní výsledek!


Výsledky Fitness Olympia 2023

    1. Oksana Grishina*
    2. Taylor Learmont
    3. Jaclyn Baker
    4. Ariel Khadr
    5. Whitney Jones
    6. Jodi Boam
    7. Sara Kovach
    8. Michaela Pavleová
    9. Darrian Tissenbaum
    10. Amber Steffen
    11. Stephanie Jones
    12. Allison Kramer
    13. Tiffany Chandler
    14. Minna Pajulahti
    -. Missy Truscott

* kvalifikace na Fitness Olympia 2024


Fitness žen na Fitness Olympia 2023

Více fotografií z Fitness Olympia 2023 naleznete zde na stránkách Npcnewsonline.com.


Závodnice kvalifikované na Fitness Olympia 2024 ke 3. listopadu:

jméno stát soutěž um.*
Amy Hamilton Španělsko Chattanooga Night of Ch. 2023 1.
Oksana Grishina Rusko Fitness Olympia 2014 1.
Taylor Learmont Kanada Fitness Olympia 2023 2.
Jaclyn Baker USA Fitness Olympia 2023 3.

* um. = umístění dosažené na příslušné soutěži
Pravidla pro kvalifikaci na Fitness Olympia 2024 najdete zde.


Foto:
www.npcnewsonline.com / Jeff Binns



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJak na to: Indoor Rowing aneb jak se...
mohyla64 (11:33) • už nějaký čas vesluju na trenažeru. nevěděl jsem, jakou vzdálenost jsem ujel, ale teď m...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
tunerking (07:35) • Oba dva jsou šampioni :) zbytečné hejty a porovnání. patří mezi světovou špičku a to, ž...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Mindandbody (14:24) • Hold nastal problém, když očekávání, která se okolo určitých závodníků (resp. závodníka...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Paulie02 (14:10) • Ohodnotim poradne az po dalsi soutezi. Milan mus mit top formu jinak nema zadnou sanc...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Deny01 (11:50) • @ironfighter A ty si myslíš, že Milan neví jak se situace má? Je inteligentní a evi...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie